Brain, Mom-Dad

Mot mamma och pappa

Under semestern åkte vi en tur till mamma och pappa, men tog vägen via Vingåker, som verkligen inte är den närmaste men E4:an är tråkig och vi hade lust att cacha och åka på “Adventure”.

Vi kom iväg på förmiddagen och det var varmt och skönt ute, solsken och ca 25 grader. Heja heja!

Vi satte av norrut, men tog 34:an mot Borensberg och sen fortsatte vi norrut på småvägarna för att ta småvägar mot Vingåker och sen Katrineholm och Södertälje. Det var en rejäl omväg med kul som sagt att se något nytt och ha ett helt nytt gäng med Cacher att utforska. Bland annat denna vid Kvarn (militärområde) kollade vi på, men det kändes inte så där jättebra att stå och söka rund Modell 91:an när det är ett militärområde som är kameraövervakad och det är fotoförbud. Hmm… men frågan är om fotoförbudet är mer inne på området, jag hoppas det, annars Förlåt =(

Sen tog vi ett gäng cacher som egentligen inte var så mycket att se, men det fanns många vackra vyer ändå, bl.a. GC51BP9, GC7W42R, GC51BQK, GC51BQG, GC7AVQN, cachemässigt kanske inte de roligaste eller mest spännande cacherna men mycket fint ändå. Nu har vi tagit 936 stycken, yay! Vi ska försöka ta vår tusen:de snart.

Sen tog vi en liten avstickare till en Jättegryta eftersom jag aldrig sett en tidigare, och detta visade sig vara Sveriges största jättegryta Perkils kättil som ligger i Ljusfallshammar. Grytan tillkom under den senaste istiden och av någon anledning bildades en virvel i det utströmmande smältvattnet. Stenar och grus började rotera och skavde då mot bergssidorna. Resultatet blev ett 12 meter djupt hål med 4 meters diameter. Enligt folksägnen använde jätten Perkil (Perkele=djävul) fördjupningen som kittel. Jättegrytan tömdes med handkraft 1968-69 av medlemmar i Östgöta Grottklubb, de forslade bort 90 ton material. Tyvärr är nu Jättegrytan vattenfyllt, vilket vi inte riktigt visste, lite tråkigt, men ändå.

Nu börjar det bli så vackert i skogen igen, regnet har kommit tillbaka, grönskan kommer tillbaka och snart kommer höstens färger. Så mysigt!

Perkils kättil ligger bredvid Annsjön, ser väldigt mysigt ut nere vid sjön. Men vi får nog åka tillbaka för att utforska området en annan gång.

Max tyckte utflykten var väldigt spännande =) Och var lycklig och trött efter alla nya roliga dofter och bara att få vara i skogen. Han älskar ju skogen.

Vi åkte genom Brevens Bruk, Högsjö och tittat på Hjortarna och fina kyrkor i byn Bo.

När vi åkte in i Bo kändes det som att Svärfar kanske glömt berätta att han har en alldeles egen by med tillhörande slott. Hallå, bra att veta ju…. 😉

Tänkte tinga Boo Slott iaf =)

Framåt eftermiddagen kom vi fram hemma hos föräldrarna och grillen ställdes fram och vi skulle fira Eid al-Adha, dvs Offerhögtiden som till minne av Abrahamns villighet att offra sin son enligt Guds vilja. Så mamma hade lagat den typiska maten och sen skulle vi även ätit lamm, men mamma hittade inget bra lamm så det fick bli Oxfilé istället.

Och pappa lagade oxfilén perfekt medium rare – såå gott! Alltså bara titta på denna perfekta bit.

Sen serverades det Fattah som är en blandning av ris, torkat och krossat pitabröd, spadet från kokt lammkött och serveras med tomatsås, och en vitlöks- och vinägersås. Fattah är en maträtt som är väldigt populär i Egypten och något av en nationalrätt som speciellt serveras vid festliga tillfällen såsom Ramadan, Eid al-Fitr, men framför allt vid Eid al-Adha då det slaktas mycket lamm. Jag har tidigare aldrig ätit det, då jag inte tyckt att det var gott, men jag testade denna gången och det var supergott, jag älskar det tillsammans med såsen. Det blir riktigt gott, och väldigt likt Koshari som är min absoluta favoriträtt inom det Egyptiska köket.  Sen hade mamma även lagat köttfärsfilorullar samt potatis i tomatsås i ugn. Mums!

Mamma gosar med Maxen efter maten. Egentligen får inte Max sitta i sofforna men ibland tycker mamma synd om honom och denna gången låg han och myste med henne väldigt länge. Bortskämda busen.

Till efterrätt blev det Baklava som mamma bakat, med nötter.

Och även en nötfrivariant som jag kan äta. Mums! Mamma gör dem superspröda och med mindre socker än vanligt, vilket är tacksamt för vanligtvis är Egyptiska sötsaker extremt söta.

En riktigt härlig dag hos mamma och pappa och vi njöt av fint väder och härligt sällskap och god mat. Perfekt semesterdag!

Du kanske också gillar…