(Sämsta bilden ever, men pasta är sällan vacker mat men desto godare!)

Nördinfo: Namnet Piemontese kommer troligtvis från italienska boskapsdjuret Piemontese, eller Razza bovina Piemontese, som bor i Piedmont i Italienska Alperna. Korna föds gyllenbruna och blir vitgrå när dom blir äldre, och har en gentisk mutation som gör att dom har extrem muskeltillväxt. Och är trippel-djur som används som arbetsdjur, mjölkko och köttko. Och dess kött anses vara en premiumprodukt, och kan vara där namnet antyder, en lyxig pastasås helt enkelt!

Denna pasta är helt enkelt en riktigt god pasta som funkar som vardagsmat med lövbiff eller fransyska men också till festligare tillfällen eller som bjudrätt med oxfilé och ett glas rött till!

Ett tips gällande köttet är att det ska vara kött som steker snabbt och är relativt mört. Då köttet ska stekas hastigt och sen bara blandas ihop med såsen för att gojsa ihop sig.

Ett tips gällande pastan är att ta en pasta som drar till sig sås på ett bra sätt som tex penne eller tagliatelle. Penne suger åt sig såsen i ”hålet” och det blir som små såskluttar, supergott!

Till 4 portioner behöver man

  • 300 g lövbiff eller oxfilé
  • 150 g champinjoner
  • Gröna oliver
  • 1 rödlök
  • 1-2 Chef du Fond kött eller köttbuljongtärningar
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk soja
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt
  • vit peppar
  • riven parmesanost
  • persilja (går bra med fryst)

Hacka löken och skär champinjonerna i kvartar. Stek dessa i rikligt med smör tillsammans med hackad vitlök. Under tiden strimlar du köttet, ca 1/2 cm strimlor. Tillsätt oliverna. I en annan stekpanna steker du köttet i smör hastigt och sen har du ner köttet, köttsafter och smöret i grytan med lök, champinjoner och Oliver. Häll på grädden och det går alldeles utmärkt att ta matlagningsgrädde om man hellre vill det. Tillsätt köttbuljong, soja och kryddorna. Riv ner ett par riv parmesan. Låt puttra medan du kokar pastan.

Koka pastan al dente. Låt den rinna av och rör sen ner den i såsen. (Det gjorde jag inte på bilden ovan).

Smaka av såsen, den ska vara fylld med smak och tillsätt ytterligare buljong om du vill ha rundare smak och mer parmesan eller salt om du vill ha ytterligare sälta. Tillsätt persiljan sista minutrarna och vill du spä ut såsen lite går det bra att ta en del av pastavattnet. Det innehåller stärkelse och är en bra bas.

Vid servering, servera med en bit parmesan så man kan riva på så mycket man önskar vid bordet.

Servera gärna med vitlöksbröd eller tomatbröd med tapenad, pesto eller Kronärtskockskräm. Och är ett glas rött lämpligt så är det väldigt gott till!

Mangiamo!

One thought on “Pasta piemontese

  1. Pingback: EFIT 2021.01.10 – Karoleen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *