Food

Marockos nationaldag och Harissakyckling

Vi fortsätter med Nationaldagstraditionen och denna gången var det Marockos tur, 30/7, det är även Vanuatus nationaldag men jag kände att det kräver lite mer efterforskning än Marocko ??

När jag tänker Marocko tänker jag framför allt Harissa samt nötter och torkad frukt i mat. Adde och jag är inte speciellt förtjusta i frukt i mat och jag är ju allergisk mot nötter överlag. Så det fick bli Harissa och det är ju gjort på sånt vi älskar, kryddor och Chili.

Harissa är en nordafrikansk stark röd sås gjord på bland annat chili och vitlök. Och det är superenkelt att göra själv och då kan man även anpassa styrkan och smakerna till det man själv gillar.

Jag utgick från ett recept jag hittade på nätet och modifierade det till mitt tycke. Och denna Harissan är stark vill jag lova, men det fina i kråksången är att man då bara tar lite av den och så får man de fina smakerna, eller så tar man mycket och så sjunger det härliga till ?

Harissa

  • 100 g chilipeppar, torkad, hel och röd
  • 3 tsk korianderfrön
  • 4 tsk spiskummin
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tsk peppar, gärna en blandning av svart, röd, grön och vit
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 dl olivolja

Lägg alla kryddorna i en mortel och mortla till ett fint pulver. Tillsätt vitlöksklyftorna och mortla till en pasta. Tillsätt olivoljan och blanda ihop. Förvara i lufttätburk om du inte ska använda det direkt.

Jag tog ovan kryddblandning och blandade ner den i 1 dl filmjölk. Sen marinerade jag ca 1 kg innerfiléer i marinaden. mitt fick marinera i ca 8 timmar i kylen. Men det räcker med ett par timmar också.

Jag plockade ut kycklingen ur kylen ca 30 minuter innan jag började tillaga den. När det var dags att börja laga maten, la jag över kyckling inklusive marinad i en ugnsfast form och ställde i en 225 C ugn i ca 30 minuter. När det var ca 5 minuter kvar av tillagningstiden hällde jag i en avrunnen burk kikärtor över kycklingen och rörde om. Sen in i ugnen tills couscousen är klar, ca 5 min.

Till serverade jag en couscous som jag tillagat i buljong, som jag hade blandat med färska kvartade cocktailtomater, strimlad basilika samt strimlad rödlök. Och en myntades med yoghurt, salt, olivolja och torkad mynta.

Kombinationen var grym och hela rätten var smakrik och väldigt intressant. En riktigt fullträff tyckte vi båda, denna kommer jag göra fler gånger, enkelt och så smakrikt. Kycklingens marinad blev en väldigt god sky som couscousen tog bra smak av. Riktigt gott!

Du kanske också gillar…

1 kommentar

  1. […] Adde är på väg hem och vi ska äta middag strax. 20.33 Middag! Fick bli rester ifrån Harissakyckling, det var så grymt […]

Kommentarer är stängda.