Adde, Geocaching, Hansson, Photography

Kärnbo kyrkoruin

När man geocachar så får man inse att ibland kommer man inte hitta cachen, den kanske är borta eller så hittar man den helt enkelt inte. Man känner sig lite dum om man inte hittar den, för som geocachare kan man oftast se cachen, innan man ens kommit fram till platsen. Det är ett visst sätt man gömmer cacherna på och om man har tagit ett par så ser man platserna snabbt…

När vi var med Hansson i Mariefred så besökte vi Kärnbo Kyrkoruin en vacker gammal ruin bara ett stenkast från Gripsholms GK och Gripsholm Slott. Ett vackert ställe som tyvärr har blivit lite av ett hang-out för tonåringar som sitter på ruinen, skräpar ner och klottrar. Trist!

Det visar sig senare att cachen faktiskt var borta, så det var inte vi som var dåliga på att leta, utan vi hade letat på rätt ställe, men det fanns inget att hitta. 

Denna ruin var en gång i tiden Kärnbo sockenkyrka. Den byggdes i slutet av 1100-talet och bestod då av ett långhus och ett smakarle kor med en absid, en halvrund avslutning. Omkring 1500 förlängde man långhuset och byggde ett vapenhus. Som byggmaterial användes bl.a. runstenar som är inmurade i långhusets vägg. Dessa runor berättar om Ragna som lät resa stened efter Gudbjörns som.

När Mariefreds kyrka stod klar 1624 övergavs Kärnbo kyrka. Den plundrades och började förfalla. Ytterenhörna kyrka såldes till altarskåp, predikstolen, bänkarna och läktaren. Under 1800-talet var förfallet totalk, även bogårdsmuren som omslät kyrkogården var raserad. Ruinen kallades Svinkyrkan för att man lät svinen från Gripsholms Kungsladugård beta runt markerna.

Vackert, eller hur?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Karoleen – Photographer © 2005-2011 All Rights Reserved.
Contact me at mail@karoleen.se .

Du kanske också gillar…