Media

Datorverkstan

Min bärbara-älsklings-dator, Flickan, har inte mått så där jättebra den senaste tiden. Den har låtit som ett litet kärnkraftverk, den blir överhettad så fort man sätter igång den och så har batteriet bara blivit sämre och sämre. Även internt har datorn betet sig lite dumt, den är seg och många små fel hela tiden. Med andra ord både hårdvaru och mjukvaru problem. Så med andra ord var det long-over-due att installera om Windows och försöka fixa iordning både fläkten och kylpastan vid processorn och vid grafikkortet.

I lördags, innan vi åkte till Linköping, hade vi äntligen tid och orken att ta tag i det. Och först fixade vi med hårdvaran. Vi monterade ner hela datorn i små komponenter och rensade ut damm och smuts från insuget (den rosa pilen).

Sen hade klickade vi på ny kylpasta på processorn och grafikkortet. Tur var ju det eftersom kylpastan hade försvunnit helt från båda “dynorna” (rosa pilar).

Sen monterade Adde ihop moderkortet med underredet av datorn och jag rengjorde fläkten.

Okay, detta är kanske inget man gör om man inte vet vad man håller på med, men jag har gjort det ett antal gånger och Adde har gjort det mängder med gånger. Tur var ju det egentligen för jag lyckades sätta fast musplattan lite fel, och det hade varit lite jobbigt att ta isär hela burken igen, tur att Adde fångade det =)

Självklart ska man lyssna på dessa varningar, men det är inte många som byter kylpasta hemma, utan det är oftast sånt man lämnar in datorn för. Jag tyckte varningen var ganska fin, på dett konstigt datanördigt sätt 😉
Innan för denna dragspelsliknande saken (insuget), sitter datorns fläckt som kyler ner datorns hårdvara. Mellan insuget och fläkten hade det fastnat en gigantisk dammtuss och det är inte konstigt att datorn lät som ett kärnkraftverk och var så varm att man brände sig när man höll underredet.
Här har ni tussen och topsen som jag använde att rengöra fläckten med. Och i sprutan finns kylpasta.

När vi hade satt ihop burken igen var det dags att installera om Windows. Enkelt att göra och det sköter sig själv. Det jobbiga kommer när man ska börja använda datorn igen och inser att man måste installera alla program som man tar för givet i den dagliga användningen =) Men men, det är en sån där sak som får ta sin tid, jag installerar när jag kommer på att jag behöver programmet, men Photoshop är självklart installerat nästan först =)

Nu är datorn välmående igen, det är knappt så att man vet att den är igång, den låter inte alls. Vilket är otroligt skönt! Och inte är den varm heller, perfekt! En helt ny burk känns det som att ha och det är en av debästa känslorna i världen =)

Du kanske också gillar…