Design

Mallrik

Här om dagen så snubblade jag förbi Gustaf Nordenskjölds hemsida. En Stockholms baserad keramiker som gör fantastiska vackra saker i keramik som leker med bl.a funktion, naturen, och råheten av livet.

Foto: Ulla Montan

Från Gustafs hemsida:
Gustaf Nordenskiölds ceramic work deals with issues about functionality, primitivism, natural forces, and perceptible method. He is exploring the field between design, crafts, arts and industrial production.

The interest for functionality and the interface between man and the object is central for his ceramic pieces. He creates everyday and unique objects made as a conclusion of natural forces and human refinements. He is trying to counter conventional ideas of beauty by making intriguing and sometimes grotesque works with naturalistic power and personality. The outcome raises questions about the functional aspect of the object, and invites the user to investigate the object with all senses. Is this a cup or is this a sculpture? This aesthetic and philosophical idea differs from the accepted parameters of Swedish studio ceramics and the result questions the Scandinavian minimalism.

The method in itself is very important, to use the process of the making as a part of the finished piece. He is leaving traces of the process in the objects, as a memory of its making. By using the hand as a tool, and work with other machines and tools in the same way he is dissolving the order of precedence between man and machine. This is made in a semi industrial process, even though it is extremely handmade. Important is the intrinsic quality of clay, its rawness, fluidity and tactility.

Gustaf is using the randomness of nature, the rawness of the material and the mark of the tool, to create everyday objects, that has a poetic value and raises questions about its being and making.

Mina favoriter är Mallrik – “A brand new archaeological find, a forever spinning piece of pure tactile ceramics” – som Gustaf själv förklara det.

Dessa ljuskoppar finns i en begränsad upplaga och dom är fantasktist vackra. Dom är handdrejad och är inte uppfixade och dillsnyggade utan små lerbitar från processen är kvar och gör dem extra vackra.

Färgerna den finns i är mint grön, gul och vit.

3 produktfoton: Med tillåtelse från Gustaf Nordenskjöld.

Ser ut en snurrande drejskiva och jag tror att dessa skulle göra sig både snygga till vardags och till fest.

Om tomten skulle vilja ge mig en av dessa i julklapp skulle jag inte tacka nej! =)

Du kanske också gillar…