Food, Me, Recipe

Te

Jag råkar gilla att dricka te, det är så där lagom avslappnande när man har en ganska stressig dag. Nu är det så här att under mina år som tedrickare har jag kommit på några grundregler som är ett måste när man dricker te:

 
  • Man måste dricka te i en stor mugg. Helst en mugg som är stor som en badbalja, ja eller, you get my drift…
  • Te måste vara varmt, inget så där mjäkande varmt, utan rykande hett. Så kan det få stå och dra och svalna i några minuter, så att man slipper bränna sig allt för mycket. Detta är dels för att te blir inte gott på pissljummet vatten och dels för att man ska kunna känna doften av tet. Det ska helst “stinka” upp hela rummet 🙂
  • Det ska vara en smaksatt variant av te, alltså ingen j*vla earl grey, breakfast tea, Lipton eller något liknande. Det ska alltså lukta och smaka annat än bara te.
  • Rött te är en gudagåva, speciellt med hallonsmak, det är bara att inse
  • Det ska vara löste och inget sånt där tönt te i påse, det är som att dricka myrkiss (Ja, det är väl inte riktigt bevisat, men jag kan tänka mig att det är så myrkiss smakar. Föresten kissar myror?)

Sen är det några saker som jag kan irritera mig själv på väldigt mycket :

  • När muggen inte går att hålla i, runt om eller i örat för att muggen blivit för varm. Det är en felkonstruerad mugg…En riktig temugg ska du kunna hålla runt om och om örat utan att ha några som helst problem med att du bränner dig…
  • Löste ska stå i små tätförslutna burkar annars blir det bara gamla torra löv av det hela. Detta är extremt viktigt om man vill kunna ha sitt te ett tag. Jag som har 5-10 olika sorters löste dricker inte upp mitt te så snabbt och då vore det ju väldigt tråkigt om tebladen blir smaklösa innan man använder dem.

Te är en bra dryck, eftersom man kan dricka den varm och kall. Man blir ju bara glad av tanken av att dricka varmt rykande hallon- och-vanlijte eller Iskallt rabarber-och-grädde IceTea. Om ni nu rynkar på näsan, så ska ni låta bli det, testa, det är grymt gott med kallt te. IceTea är underbart på sommaren, det är fräscht och fruktigt, och inte läsk, vilket kan vara trevligt.

 

Jag gjorde en IceTea här om veckan från grönt Mint och Citron te. Det var bara att koka upp ca 1 liter vatten, fylla en tekula med te. Använd gärna en karaff eller tillbringare för att det är lättare att ha i kylen. Lägg i en hel citron i klyftor. Låt te:t svalna (ej i kylen, för då kommer ni troligtvis höja temperaturen i kylen vilket vore dumt). När svalt, ställ in i kylen. Innan du ska dricka te:t lägg i ganska mycket is. Mycket smaskigt.

 

Hm…ja, nu vet alla hur man gör när man dricker te i alla fall…

Du kanske också gillar…