Adde Food Mariestad Recipe

Pyssel – olja och vinäger

Jag spenderade sommaren hos Adde i Mariestad. Adde och jag fixade hans lägenhet lite, rensade ur hans arbetsrum och köket. Sen så pysslade vi lite i köket också. Vi gjorde t.ex. olika smaksatta vinägrer och oljor. Bilden intill visar några av våra pyssel. Den längst till vänster är röd chili-olja. Det är alltså olivolja med röd chili, dels hela chilin och hackad. Vi har nu kommit på att det inte var så bra att ha hackade chilin för att den blev lite icky. Så om ni också vill göra oljan ska ni inte hacka chilin, utan bara använda hela. Men se till att ni ska göra små små hål i dom hela chilisarna och dom måste vara tvättade extremt noga och så måste dom vara torkade. Den flaskan i mitten är hallonvinäger, en äppelcidervinäger och frusna hallon. Det är bara att stoppa i så många hallon så att flaskan är 2/3 delar fylld och sen fylla på vinäger. Skaka flaskan 2 gånger om dagen, och låt stå i 2-3 veckor. Sen är det bara att använda. Den tredje oljan är svartpeppar och basilikaolja, ja, det är som det låter, inga konstigheter. Alla flaskorna har fått stå i flera månader nu, eftersom jag inte har varit hos Adde och kunnat använda dom men jag tror att dom är väldigt smakrika nu. Chilioljan och basilikaoljan kan användas till mycket, t.ex. steka kött eller kyckling i. Vinägern passar mycket bra till grönsallad med nötter t.ex. pinjenötter, använd gärna hallonen i dressingen också.

Hoppas ni blir lite inspirerade, Lycka till.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Karoleen – Photographer © 2005-2011 All Rights Reserved.
Contact me at mail@karoleen.se .

Du kanske också gillar…