Food Photography

Smak på världen med Kronfågel

En kall kväll förra veckan åkte jag in till Stockholm för att prova på några nyheter från Kronfågel tillsammans med Spot & Tell. Den bistra kylan hade ett fast grepp om mig, långt in i märgen, när jag öppnade dörren in till Adam & Albins matstudio och möttes av fantastiska färger, smakrika dofter och värme. Det tog inte lång tid tills jag hade värmts upp och det kändes som att jag transporterats till ett varmare mysigare ställe.

2103-03-12 Kronfågel 01

Inne i matstudion hade det dukats upp vacker mat med otroliga färger, kryddor med fantastiska dofter och ack så vackert porslin från Indiska. Produkterna som Kronfågel skulle presentera för oss var deras nyaste koncept med svensk gårdskyckling Smak på Världen inspirerat av köken i Indien, Mexiko och Thailand.

2103-03-12 Kronfågel 02

Första produkten var Smak på Världen: Mexican som är kycklingfärs av 100% kycklingkött. I paketet finns också en kryddpåse som ska tillsättas till färsen för en autentisk mexikans smak. I detta fallet hade produkten använts för att göra kycklingköttbullar.

2103-03-12 Kronfågel 03

Andra produkten var Smak på Världen: Thai som är färska bitar av kycklinginnerfilé som är kryddmarinerat med milda thaikryddor, bland annat cayennepeppar, koriander och ingefära. Här hade de skapat en Tom Kha Gai soppa.

2103-03-12 Kronfågel 04

Den tredje produkten är Smak av Världen: India som är färska bitar av kycklingfilé som är kryddad med Indiska kryddor, bland annat spiskummin, kanel, muskot och anis. Med dessa kan man t.ex. göra Garam Masala.

2103-03-12 Kronfågel 05

Dessa vackra produkter är ett enkelt och snabbt sätt att skapa mat som är några av svenskarnas smakfavoriter. Den senaste tiden har svenskarnas resande till varma och “kryddiga” länder ökat markant och det många tar med sig hem är smakkombinationerna och utländska ingredienser. Viljan att kunna äta den fantastiska “semestermaten” hemma kräver ofta ett välsorterat kryddförråd och det är därför Kronfågel har skapat dessa snabbmatselement. Man får hjälp med en färdig kryddblandning och enkla recept som finns på förpackningen så är middagen klar på 20 minuter. På varje förpackningen finns en recpetfolder med 3 enkla recept att skapa med produkten.

2103-03-12 Kronfågel 06

När vi stigit in i den varma och välkomnande atmosfären och tagit av oss bylsiga kläder så fick vi en vacker fräsch drink i handen, som direkt transporterade en till en varm strand någonstans i världen. Läskande och åh så god, drinken innehöll Ginger ale, lime, is och myntablad. Och är något som jag kommer att försöka återskapa i sommar. Perfekt för varma sommarkvällar.

2103-03-12 Kronfågel 07

Till drinken serverades en quesadillas. Tortillabröd fylld med ytterligare en nyhet i Kronfågels sortiment (fryst) färdiggrillad salladskyckling,  rödlök, chipotle, getost och gräslök. Jättegott och väldigt lätt att göra själv. Perfekt plockmat och lätt att göra tidigare och sen hålla varma. Och variationerna är oändliga. Men kom ihåg att det är enbart en äkta quesadillas om den innehåller ost.

2103-03-12 Kronfågel 08

Jenny Fridh från Kronfågel, som jag träffade förra Spottingen med Kronfågel,  började kvällen med att berätta om de nya produkterna och tankarna bakom produkterna. De har sett en växande efterfråga på nyttiga och snabblagad vardagsmat samt en växande efterfråga efter smakrika och kryddiga färdigkryddade kycklingprodukter. Även produktchefen Annicka Hultin var på plats för att berätta om produkterna och svara på frågor.

2103-03-12 Kronfågel 09

Kronfågel har med hjälp av Magnus Albrektsson från Albrektsson Gastronomic tagit fram alla recept och smakkombinationer och kryddblandningar. Magnus var på plats för att ge oss ytterligare tips på hur man kunde använda produkterna och hur man kunde få fram så mycket smak som möjligt i sin matlagning. Magnus visar hur man ska laga Tom Kha Gai soppan och för att ytterligare förstärka smakerna har Magnus i extra vitlök, lök, kaffir lime blad, citrongräs, galangal och ingefära.

2103-03-12 Kronfågel 10

För att förstärka smaken på den färdigkryddade kyckling så kan man, om man vill, orkar och har lust med ganska enkla medel skapa sig en grund som gör att smakerna förstärks ytterligare. Här visar Magnus sin bas till Tom Kha Gai soppan. Dessa grönsaker/kryddor silas sedan bort i den färdiga soppan.

2103-03-12 Kronfågel 11

Magnus hade även stekt kycklingen från Mexican, Thai och India för att vi skulle kunna smaka av kycklingen tillsammans med den kryddblandningen. Thaikycklingen var riktigt smakrik, men många distinkta smaker. Riktigt god och jag tycker inte att man behöver göra så mycket för att äta den rakt av. Den indiska kycklingen var också riktigt fin, men smakerna var inte lika distinkta som thaikycklingen. Men jag var verkligen imponerad, för oftast är kryddblandningarna inte speciellt smakrika utan ganska menlösa.

2103-03-12 Kronfågel 12

Sen lärde Magnus oss om kryddor, frukter, grönsaker och olika typer av chili och hur chili kallas olika saker beroende på om de är torkade eller färska. Många läckra färger och former och hur dessa används för att skapa spännande matlagning.

2103-03-12 Kronfågel 13

Sen var det dags för oss att få smaka på produkterna. Borden var dukade och det ställdes fram tre olika maträtter, en maträtt för varje produkt. Till dricka fick man välja mellan olika ölsorter som t.ex. Mexicans Sol och Corona eller Thailändsk Singha eller till oss som skulle köra bil, färskpressade juicer bl.a. apesin och mango. Väldigt roligt när man matchar maten med en dryck från landet tycker jag. Det gör upplevelsen mycket större.

Jag började med att äta Kronfågel Mexican med kycklingbullar med sallad på rostad majs och guacamole. Kycklingbullarna var skapade av kycklingfärsen, kryddblandningen, ägg, ströbröd och vatten. En otroligt smakrik och mör liten bulle. En riktigt favorit! Salladen var också riktigt smakrik och passade utmärkt till den lite kryddiga bullen.

2103-03-12 Kronfågel 14

Nästa rätt var Tom Kha Gai soppan med den Kronfågel Thai. WOW! Denna var helt makalöst god, helt klart min favorit. Riktigt riktigt smakrik och så god. Soppan hade en hönsbuljong och kokosmjölk i grunden och kycklingen passade utmärkt i soppan.

2103-03-12 Kronfågel 15

Den tredje rätten var Kronfågel India som var en kyckling Garam Masala med basmatiris och naan bröd. Gott men lite småtrist i kontraster till de andra fullträffarna. Krämigheten i rätten skapades med hjälp av créme fraiche och tomater. Enkelt och smakrikt.

2103-03-12 Kronfågel 16

WOW – vilka smaker och vilken fin och mör kyckling. Otroligt fina produkter och de rekommenderas varmt. Thai och Mexican tycker jag är klockrena och deras smaker är riktigt goda och behöver verkligen inte tillsättas något speciellt till, men jag tycker att Indian tyvärr faller lite lite kort, jag skulle vilja ha lite mer umpfh… men det är svårt att sätta fingret på det…

Som en liten smaklöksrensare fick vi färsk mango och ananas. Finns det något fräschare och mer somrigt än en solmogen och söt mango eller ananas. Mums!

Till efterrätt blev det en otrolig Mörk chokladcrème med Dulche de Leche och saltrostade hasselnötter. En riktigt smakbomb med ett otroligt djup och bredd. Riktigt lyckat!

2103-03-12 Kronfågel 17

Som tur fanns det några utan hasselnötter som jag kunde äta. Dock hade de lagt på havssalt så att man ändå fick den salta smaken som verkligen bröt av så himla fint. Till det serverades det kaffe och det var verkligen en underbar dessert.

2103-03-12 Kronfågel 18

Vilken underbar kväll!!! Tack Linn och Agnieszka från Spot and Tell samt Jenny Fridh och Annicka Hultin från Kronfågel. Och såklart Magnus Albrektsson för den otroligt goda maten!!! Tack Kronfågel och Indiska för en supermysig kväll!

Du kanske också gillar…

10 kommentarer

 1. Tack själv! Kul att läsa hos dig och som sagt, se hur någon annan upplevde kvällen. Lade in dig i listan med bloggare som var med.

  http://kinnasblogg.blogspot.se/2013/03/smak-pa-varlden-med-kronfagel.html

  1. säger:

   Tack, det var snällt =)

 2. säger:

  Wow, vilket härligt inlägg om kvällen! Hoppas du hade det bra!

  1. säger:

   Jag tack, jag tyckte det var väldigt trevligt =) Detsamma =)

 3. säger:

  Oj vilket inlägg! Så där mycket hann jag inte skriva. 😉 Tack för kommentaren. 🙂

  1. säger:

   Tack, jag körde all in 🙂 Men det tog ju några dagar också. Tack själv!

 4. Gud så gott det var :), vilket fint inlägg kram Diana

  1. säger:

   Ja verkligen, mums. Tack snälla. Kram

 5. […] Can Chicken event. Oj, va kul det ska bli! Jag har ju fått gå på två tidigare Kronfågel event, Smak på världen och Premium kyckling och grill – och de har varit fantastiskt roliga! Så jag längtar […]

 6. […] över Stockholm vara makalös, för det tredje är dessa event, har varit på två tidigare, Smak på Världen och Premium kyckling och grill) med Kronfågel och Spot and Tell alltid fantastiskt roliga och för […]

Kommentarer är stängda.