Food, Photography

DILL Sthlm

Förra veckan så vann jag en 9-rätters avsmakningsmeny på DILL för två personer.  Jag hade läst lite om uppståndelsen kring restaurangen DILL och att det var Lidl som stod bakom pop-up restaurangen. Och jag tyckte att det var ett häftigt sätt att väcka debatt på… Och sen då ha en kock som Michael Wignall, med sina 2 stjärnor på plats för att laga maten, gjorde mig riktigt förväntansfull. Det skulle bli en riktig upplevelse.

Adde och jag åkte in mot huvudstaden och fick se en fin solnedgång över ett vackert Stockholm…

2013-10-07 DILL Sthlm 02…adressen vi skulle till var Katarinavägen 19, där vi inte riktigt vad som väntade oss. Vid en väldigt intetsägande port tog vi hissen ner till -4 våningen…

2013-10-07 DILL Sthlm 01…till en industrilokal som snabbrenoverats en pop-up restaurang, som bara skulle vara öppen i tre veckor.

2013-10-07 DILL Sthlm 03En cellist spelade vacker musik i bakgrunden, charmerande kypare som visade till bords och en vacker och elegant dukning. Med en dillkvist som blomma, givetvis…

2013-10-07 DILL Sthlm 04I taket hängde vackra ljusorber från armeringsgaller. Kontrasterna var slående.

2013-10-07 DILL Sthlm 05I köket var det full aktivitet av kockarna som både flugits in från London och dem som värvats in från Sverige.

2013-10-07 DILL Sthlm 06På bordet så låg menyn, eller rättare sagt ritningarna till rätterna. Tydligen en av Wignalls sätt att komponera rätter…

2013-10-07 DILL Sthlm 07är att rita dem, så att det ser rätt ut från början… Vackra konstverk som gjorde det så mycket lättare att förstå alla detaljerna när vi sen skulle äta. 2013-10-07 DILL Sthlm 08Men sen fanns det även en “riktig” meny där man kunde läsa om de 9 rätterna.

2013-10-07 DILL Sthlm 09Och så vinmenyn som passade som handen i handsken till maten.

2013-10-07 DILL Sthlm 10Full rulle i köket. Det var väldigt trevligt att se kockarna arbeta för att få ut alla 60 gästers mat samtidigt.

2013-10-07 DILL Sthlm 11Som en liten aptitretare, utöver de 9 rätterna, fick vi smaka en smakrik kombination. Det som serverades var Tapioccakex med smak av rökt lax som serverades med en torskkräm. Oj, krämen var syrlig och hade en utvecklad torsksmak, men en fräsch sådan. Och kexen var väldigt goda. En kombination som jag aldrig skulle ha trott att jag skulle smaka på. Riktigt gott och öppnade smaklökarna för det som komma skulle…

2013-10-07 DILL Sthlm 12

Mutton: Mutton bresaola, cows curd sphere, liquid and dehydrated olives, courgette and basil.

Oj, vad säger man till ett sånt vackert fat? Mutton är ju får, alltså ett vuxet djur som brukar vara lite segare. Men denna bresaola var mör och smakrik. Lufttorkad sälta till den lena komjölkssmaken, och härligt runda smaken av oliver, basilika och den enkla kontrasten av corgette. Kombinationerna var verkligen jättegoda och riktigt spännande.

2013-10-07 DILL Sthlm 13Herring: Hay smoked herring, salt baked beetroot, caviar, char grilled heritage carrot, ricotta, warm smoked salmon consommé

Alla som känner mig vet att jag inte är speciellt förtjust i sill, men när det bjuds så äter jag. Denna var ju hörökt och smakade verkligen fisk, vilket var gott. Kaviarn var både den svarta, samt en basilikafrö-kaviar, vilket var spännande. Rödbetorna tillsammans med ricotta, basilika och fisken var riktigt god. Sen att avsluta med en rökt lax consommé var underbar. Den var så otroligt smakrik och rund i smaken. Makalöst god.

Som ni ser hade vi även “ritningarna” till hands så att vi kunde se vad alla delarna var… inte helt lätt att alltid veta vad som var vad…

2013-10-07 DILL Sthlm 14Tomato: Spiced chick pea panisse, tomato with caramelised pineapple, pear and apple, confit fennel and pepper, charred onions, Wannaborga Littorina nage.

WOW! Denna rätt var så otroligt god. Bästa hittills. Tänk er den sötaste, godaste pommes frites av kikärtor du kan göra, som du sen äter med en syrlig fast ändå söt ananastomat och en currysås. Med picklad fänkål och paprika. Det är så svårt att förklara men den var fantastisk. Och Adde som inte gillar sött i mat, eller frukt i mat, älskade denna rätt. Den var SÅ god! Wannaborga Littorina nage var ett Gotländskt vin, vilket var lite roligt med tanke på att Adde är gotlänning och vi aldrig hört talas om den. En veritabel smakexplosion.

2013-10-07 DILL Sthlm 15Cod: Lightly salted cod poached in olive oil, charcoal oil and prawn emulsion, textures of cauliflower.

Oj, en mjuk och len pocherad torsk i olivolja och ja, man kunde så väl känna smaken av olivolja runt fisken. Otroligt len. Det svarta ni ser på bilden är en kololja, alltså grillkol. Och den smakade verkligen grillat. Det vita skummet smakade räkor och så en härlig blandning med blomkål i olika utföranden och färger. Konsistenserna var otroliga tillsammans. Riktigt gott.

2013-10-07 DILL Sthlm 16Beef: Poached and roasted pavé of beef, parsnip “bark”, parsley sponge, bread and bay and lingonberries.

WOW WOW WOW, detta var himmelskt gott! Bådas favorit, helt klart! Pavé används för att förklara något fyrkantigt och kommer från franska ordet för gatsten. Köttet var otroligt mört, rött och fullkommligen smälte i munnen. Innan jag åt alla rätterna, så doppade jag gaffeln i allt för att se hur de olika delarna för sig och sen tillsammans. Och den enda delen som jag inte kunde äta ensam var den så kallade persiljesvampen. Konsistensen var precis som en tvättsvamp med smaken av persilja. Men tillsammans med det fantastiska köttet och lagerbladspurén och persiljesåsen så blev det en makalös kombination. Och lingonpärlorna var fantastisk roliga. Chipset var knaprig och med smak av lakrits. WOW!

2013-10-07 DILL Sthlm 17Cheese: Blue cheese, spiced Pink Lady apple, walnut and raisin crisp, hazelnut powder, Recioto della Valpolicella jelly

Kvällens första dessert eller egentligen var det väl kvällens ost. Stiltonkrämen var ljuvlig och tillsammans med kaneläpple var det supergott. Så gott tillsammans och så olikt de andra rätterna. Och ett fint steg mellan maten och desserten.

2013-10-07 DILL Sthlm 18Sen blev det ett litet avbrott i middagen. Vi förflyttade oss från borden till en lite mer gemytligare del av lokalen där dom sista tre rätterna (desserterna) skulle intas. Tyvärr var ljuset lite sämre där, så bilderna blev sämre eftersom det fick bli iPhonebilder men jag hoppas att det syns bra ändå.

2013-10-07 DILL Sthlm 19Exotic Egg: Mango, coconut, cinnamon “pain perdu”

Detta är en hyllning till Michael Wignalls mamma, en rätt som anspelar på något hon gjorde till honom när han var liten. En exotisk Fattig Riddare kan man säga. Brödet var knastrigt med mycket kanel och så ett slutet egg av kokoskräm som flöt ut när man gjorde hål på det. Mangon till var verkligen pricken över i:t. Så gott. Riktigt härlig blandning av salt, sött och surt. Perfekt.

2013-10-07 DILL Sthlm 20Chuao: Chuao chocolate, pistachio cake, blackberry sorbet, white chocolate snow, marinated raisin and pistachio poppets

Och hur kan det bli fel med choklad? Nej, det kan det inte bli. Denna rätten var supergod med den lena och osötade pistagekrämen med syrlig björnbärssorbet och så söt mörk choklad från Venezuela. Vilken kombination. Denna var den mest typiska Michael Wignalls rätten och kan liknas vid hans signature dish som han serverar i sin restaurang The Latymer i London. Komplicerad och många många olika steg.

2013-10-07 DILL Sthlm 21

Apple: Vanilla cassonade, apple compote purée and juice, apple pie nitrogen rocks, pecan and shortbread crumble

Kvällens favorit när det kommer till desserterna. Helt makalöst god. Det syns ju inte på bilden men kväve skapade rök/kyla när de kom fram på bordet och när de små “rocks” smälte på tungan blev det precis som äppeljuice. Magiskt och man blev som barn igen. Äppelpaj deluxe! Bland det godaste jag någonsin ätit.

2013-10-07 DILL Sthlm 22Behöver jag ens förklara hur otroligt fantastisk denna upplevelse var? Otrolig mat, otroliga kombinationer och otroliga råvaror. En riktig Once in a Lifetime Experince!

Det som var det häftigaste med hela upplevelsen var att vi bjöds på en avsmakningsmeny, och att man inte fick välja alls vad man ville äta, utan blev serverad en meny. Vilket ledde till att man fick smaka på smaker som man troligtvis inte själv hade valt. Men allt var makalöst gott. Jag skulle helt klart äta allt igen, ingenting som jag inte tyckte om… Och det är egentligen ganska fantastiskt om man äter 10 olika rätter!

Adde och jag var så nöjda efter kvällens fantastiska besök. Så mätta och belåtna som man någonsin kan vara. Vi vandrade hem genom ett mörkt Stockholm så glada att vi fick uppleva något som var så speciellt. Vi fick vara med om en debatt som verkligen behövs i Sverige i dag, något som vi som konsumenter behöver börja fundera på.

Tack Lidl, DILL (med fantastisk personal) och Michael Wignall för en fantastisk kväll!!!

Du kanske också gillar…