Food

Matlåda

Finns det något som är så svenskt som matlåda? Utomlands tar inte vuxna människor med sig mat till sina jobb, eller vissa gör säker det men man tar ju inte med sig varm mat utan kanske nån macka eller så. Ja, förutom Japan då, deras lunchlådekultur är fantastisk, bento-lådor, vilken grej och Kyaraben-lådor är ju to die for! Eller Indien, ja deras Dabbawala, vilken otrolig grej egentligen. Och det skulle egentligen behöva en helt eget inlägg. Men annars är det vanligast är ju att man tar och äter sin lunch ute. Men i Sverige är det ju otroligt vanligt att ta med sig matlåda, frågan är bara hur vanligt det är? Enligt Lantmännen är det varannan svensk gör matlåda, och enligt Matmagasinet är det 51% av svenskar som äter matlåda 4-5 gånger i veckan. Och i gruppen 16 till 39 år äter hela 95 % matlåda någon gång i veckan. Hur ser det ut på din arbetsplats?

  
Jag försöker alltid ta med mig matlåda, jag tycker helt enkelt att det är godare med min hemlagade mat än att köpa mat. Jag blir nästan alltid besviken när jag köper mat ute. Men visst det beror ju på var man går och äter. Sen är det ju klart att det är billigare och nyttigare med hemlagad mat, och för min del så vill jag slippa bestämma mig vad jag ska äta, jag kan bli så himla velig när det kommer till mat. Hela lunchrasten går åt att komma på vad jag är sugen på och då har jag ingen tid att äta maten. Men men det är ju bara jag….

  
Enligt Wikipedia finns det några olika anledningar att ta med sig matlåda till jobbet

  • Ekonomiska skäl – Man anser att alternativ mat som serveras är för kostsam.
  • Hälsoskäl – Man anser att alternativ mat som serveras är för ohälsosam eller så följer man särskild diet.
  • Smakskäl – Matlådan kan enbart innehålla mat som man vet att man tycker om och som mättar.
  • Brist på alternativ – Det serveras ingen mat på platsen.
  • Miljövänligt – Istället för att köpa färdigmat som ofta kommer i olika icke-återanvändningsbara förpackningar och/eller fraktats en lång väg.

Jag tycker det är väldigt roligt att variera mig med matlådorna. Jag gillar inte att ha samma mat flera dagar i rad men oftast är det något som jag lätt kan värma eller kanske en kall sallad. Oftast blir det nog köttfärssås och spaghetti, Addes korvstroganoff och ris, kycklingcurry med ris, couscoussallad med kyckling eller en enkel pastasås. Det vill säga oftast blir det någon sorts gryta och så någon kolhydrat till och så nån/några grönsaker. Det är det enklaste tycker jag. Det ska gå snabbt att värma och vara lätt att äta, men det måste också vara gott, annars kan det lika gärna kvitta.

  
Vi lagar ganska ofta storkok i Slow Cookern och gör så att vi får ett gäng matlådor på en gång och det är ju smidigt. Men just nu har vi helt fullt i frysen så vi får inte riktig plats med matlådorna där. Men mitt mål är egentligen att man kanske lagar 4 maträtter en helg, helst på storkok så att man kan få ihop kanske 10 matlådor av vardera maträtt och sen lägger man då alla matlådorna i frysen där man man då kan plocka av 4 olika maträtter. Så att det blir olika varje dag. Och om man sen skulle orka laga ytterligare 4 maträtter en annan helg så har man helt plötsligt 8 olika maträtter att välja på. Det skulle ju vara drömmen…

Har en kollega på jobbet, vi kan kalla honom Butte, har precis bestämt sig för att lägga undan 85 kr i ett sparkonto för varje dag som han inte äter lunch “ute”. Pengarna ska han ha till att göra roliga saker med, som han får bestämma om helt själv. Och det är ju ett ganska roligt beslut för man ser ganska snabbt att det blir väldigt mycket pengar att spara. Man jobbar ju i regel 20 dagar i månaden och om du skillar 10 dagar är det 850 kr man sparar och är det 20 dagar, ja, då sparar du 1700 kr. Det kan man göra väldigt mycket roligt med =) Heja Butte!

Har en annan kollega på jobbet, som vi kan kalla Red, som helt enkelt har med sig de roligaste matlådorna ever. Hon kan helt sonika duka upp ett litet taco-bord med 5 olika burkar för att göra sig ett par tortillawraps. Det är galet roligt att se!

Ett ständigt livligt hett diskussionsämne det här med matlådor.  Alltid kul att se vad andra har i sina matlådor tycker jag. 

 

Du kanske också gillar…