Max

Big dogs vs Small dogs

Max

Max 8 veckor.

Bild lånad av Max´s uppfödare.

Jag kommer aldrig förstå människor som tycker att det är läskigt med stora hundar jämfört med små hundar. Det gäller alltså människor som säger att dom bara gillar små hundar för dom är så snälla och söta och stora hundar är läskiga. (Rädsla för hundar är en helt annan sak och det förstår jag att människor har rädslor och det är helt ok. Jag försöker tänka på det och försöker se till att Max håller sig ifrån dom människorna och att mötet ska ske på den räddes villkor.) Det handlar om hundens personlighet och hur hunden är uppfostrad.

Big dogs: Hello wonderful human! Would you please rub my belly and scratch my ears?! I will be eternally grateful for your attention! Do not be alarmed by my large appearance I just love to cuddle and give kisses!

Small dogs: FIGHT ME, YOU FUCK! I WILL FUCK YOUR SHIT UP! YOU WANNA PIECE OF ME?! LET’S GO! I WILL FUCKING END YOU! I MAY BE TINY BUT DO NOT FUCKING UNDERESTIMATE ME!

Det finns massor av små hundar som är de mest ouppfostrade hundar i hela världen, eftersom deras människor har varit dåliga människor och inte gett dem verktygen att bli den bästa hunden som går. Det finns inga elaka hundar, utan det handlar om uppfostran. (Självklart finns det hundar som har en mentalstörning eller liknande som gör dem argsinta, precis som människor kan få knäppar.) Uppfostran eller bristen av uppfostran leder till en jobbig och otrevlig hund. Och det är inte hundens fel, aldrig hunden som är en “dålig” hund, utan det handlar nästan alltid om hur de behandlas av sina människor.

När Max gör något dumt, t.ex. Spelade brädspel med tänderna, så beror det på att vi som människor lämnade honom en lång stund för att det var kallt ute. Så vi tänkte att han borde kunna vara själv i 4 timmar, som har hänt så många gånger tidigare. Men denna gång kanske vi inte hade gått en tillräckligt lång promenad med honom, kanske inte aktiverat honom tillräckligt dagarna innan osv. Han blev uttråkad och tyvärr var detta det enda han då kunde komma på, väldigt typiskt för hundar.

En hund som Max som är av den större sorten, är alltid läskigare än en Chihuahua, trots att Max är supersnäll och väldigt lugn. Det han har lite problem med är att han vill så gärna leka och är lite för hårdhänt för små barn. Han har tänder och de brukar göra att det blir för hårdhänt, utan att egentligen mena det. Och vi har ju inte så många små barn att träna med och därför är det svårt att träna med honom, men vi gör det så mycket vi kan. Han älskar bland annat Grannflickan och blir sååå lycklig när de träffas. Hon får pussar och gos och E skrattar så att hon kiknar. Max har tyvärr nafsat efter E då hon sprang förbi honom och det känns inte alls roligt, men tyvärr är det så är barn och hundar förstår inte riktigt varandra. Men vi jobbar på det =)

Ouppfostrade hundar är det värsta som finns och hunden mår absolut inte bra av att vara ouppfostrad. Att uppfostra sin hund och disiplinera hunden är inte elakt, inte taskigt utan enbart till för att lära hunden vara en del av flocken och ge den förutsättningarna att lyckas vara en trevligt hund. Precis som hundmammor lär sina små valpar hur det ligger till måste människan också visa var skåpet ska stå. Annars blir hunden osäker och vet inte vad den ska ta sig till och därmed agerar den utåt.

Så, om ni har hund – uppfostra era hundar! Och om ni inte har hund, tänk på att hundar är bara uppfostrade utifrån vad deras människor tycker är viktigt. En ouppfostrad hund är inte elak utan just bara ouppfostrad.

<3

 

Du kanske också gillar…