Food

Saffranstorsk

Såhär i jultider är det väldigt trevligt att använda min favorit-julkrydda Saffran även maten. Så för några kvällar sedan blev det Saffranstorsk. Jag älskar saffran och tillsammans med smörig och mjuk fisk så kan det inte gå fel.

Jag har utgått från ett recept som jag hittade på Recept.se men kände att jag ville kunna välja hur mycket saffran jag skulle ha i själv. Och tyvärr hade jag ingen paprika hemma vilket var synd då det hade varit vackert för färgens skull.

Saffranstorsk (recept för 4 personer)
600 g torskfilé (tinad)
5 dl crème fraiche
1 buljongtärning, gärna fiskbuljong
1 liten röd lök
1-2 pkt saffran beroende på hur mycket saffranssmak du vill ha, jag använde 2
Paprikapulver
Salt
Svartpeppar
Persilja
400 g oskalade räkor

Hacka rödlöken och stek i lite smör. Krydda smöret med saffranen, då den behöver fettet för att släppa sina smaker och oljor. Tillsätt crème fraiche och smula ner buljongtärningen. Låt koka upp och krydda med lite paprikapulver, svartpeppar samt salt. Lägg ner fiskbitarna i crème fraichen och koka 5–8 min under lock tills fisken är färdig. Fisken är färdig när den är vit inuti. Vid servering, strö över persilja samt skalade räkor och servera med ris.

—- In English —–

In Sweden, during Christmas time we bake Saffron buns that traditionally is a symbolic representation of warding off the Devil. Nowadays it is usually served during Lucia and the buns are very loved and cherished. Saffron still is quite an expensive spice but is used more readily today than 100 years ago.

I love using saffron and love the taste, and try using saffron in cooking as well during the season. And this week I made Saffron Cod, a very easy dish with lots of flavor and color.

Saffron Cod (4 persons)

600 g cod filet

5 dl creme fraiche or sour cream

1 stock cube preferably fish cube

1 small onion

0,5-1 g ground saffron

Paprika powder

Salt

Black pepper

Parsley

400 g shelled shrimps

Chop the onion and fry gently in some butter. Add the saffron into the butter and stir together. Add the crème fraiche/sour cream and the stock cube. Let simmer and season with paprika, salt and pepper. Add the pieces of cod and let them simmer 5-8 minutes. Deshell the shrimps and just before serving, sprinkle the parsley all over the sauce and serve with rice and top with shrimps.

 

 

Du kanske också gillar…