Food

Laxcheesecake

I veckan lagades det en Laxcheesecake till Julbordet. Jag älskar denna, den är riktigt smakrik och jag tycker den har en given plats på buffébordet, varsig det är på påsk, midsommar eller jul.

Jag fick tyvärr ingen bra bild på veckans cheesecake men jag har gjort små portionsstora cheesecake tidigare.

Denna går självklart att göra laktosfri samt glutenfri, genom att byta ut mejerierna till laktosfritt och glutenfritt med mörkt bröd. Denna gången gjorde jag den även utan räkor pga skaldjursallergi men det hör man som man vill.

Laxcheesecake med stenbitsrom

200 g kavring

75 g smör

Fyllning:
4 gelatinblad

5 dl crème fraiche

1 dl gräddfil

1/2 röd lök, finhackad

1/2 burk av vardera röd och svart rom

3 msk finhackad dill

200 g kallrökt lax, tärnad strimlad

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk pressad citron

Topping:
100–200 g kallrökt skivad lax

1 citron, skivad

1 lime, skivad

dillvippor

1. Kantskär brödet, bryt ner i mindre bitar och lägg i matberedare och kör till smulor.

2. Smält smöret, häll ner i smulorna och blanda ihop med smulorna.

3. Kläm fast ett bakplåtspapper i bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck ut blandningen i formen. Ställ i kylen.

4. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

5. Vispa upp crème fraiche med elvisp. Rör ner gräddfil. Vänd ner samtliga ingredienser till fyllningen. Rör om.

6. Ta upp gelatinbladen och krama ur all vätska. Smält på svag värme i en liten kastrull. Rör ner i crème fraicheblandningen och rör om.

7. Fördela fyllningen i formen och släta till. Låt stå svalt i minst 5 timmar.

8. Vid servering, ta fram och skär runt kakans kant så att den lossar ur formen.

9. Dekorera med dill, rom, räkor, citron eller vad man har hemma.

Du kanske också gillar…