Media

Vinter-böcker

2011-03-06 Frukost

”Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus”.

Nu under vintern, efter all stress och kostnader med julen är det alldeles utmärkt att spendera tid i soffan med en näsan i en fantastisk bok. Kura upp tillsammans med en filt och kanske något gott att dricka och bara mysa (har man tur som ovan, kommer maken med nygräddade pannkakor att äta nån gång mitt i boken =) ). Helst av allt ska det vara en serie så att man kan förkovra sig i många många timmar i en värld av fantasi och avkoppling.

En serie som jag verkligen skulle rekommendera om man gillar lite spänning är Sir Arthur Conan Doyles serie om Sherlock Holmes. Alltså, denna fantastiskt fängslande och briljanta detektiven som löser små och stora fall med deduktion, finess och spänning. Jag älskar det brittiska sättet att skriva, där det inte händer så mycket egentligen men är lika spännande för det. Och Holmes otroligt imponerande iakttagelse- och slutledningsförmåga gör att jag vill vara Detektiv och lösa fall i min närhet. Är det någon som kanske har en bortsprungen kanin eller en ett halvt brev som de behöver hjälp att lösa, säg till vet ja?! =)

9781788280808_200x_the-sherlock-holmes-collection

Om man känner att man vill ha lite mindre spänning men mer historia, så skulle jag tipsa om Vilhelm Mobergs Utvandrarserien. Ett väldigt aktuellt ämne i dagens samhälle, som väcker många tankar. Det var inte så länge sedan “vi svenskar” fick fly ifrån hungersnöden och fattigdomen i Sverige till USA. 1840-talet i Sverige var inget lätt liv och det är otroligt intressant och ögonöppnande. Serien börjar med Utvandrarna, som handlar om Kristinas och Karl Oskars liv i Sverige och därefter flykten till USA. Som efterföljs av Invandrarna fortsätter när Kristinas och Karl Oskars kommer till Ellis Island i New York och välkomnas av USA med öppna armar. När de sen ska bygga upp sina liv och nytt hem kan man läsa vidare i Nybyggarna både med- och motgångar. Och sista delen av boken, Sista brevet till Sverige, får vi följa Kristinas och Karl Oskars sista tid i livet och deras minnen från ett svunnet liv.

9eb47646f0b04318_org

Mitt sista tips för en riktigt härlig vinter-boks-serie är de fantastiska sagorna av Bröderna Grimm, som även om de är sagor är både läskiga och spännande för vuxna. Sagorna som skrev har ju blivit några av vår tids vackraste och mest älskade sagor, bland annat Hans och Greta, Askungen, Rödluvan och Snövit. Sagorna är spännande, hemska och väldigt “vuxna” i sitt orginalutförande, mycket död och hemskheter men det är det som jag tycker gör dem underbara att grotta ner sig i under en skyddande filt. Min absoluta favoritsaga är Bearskin som jag skrivit om tidigare här. Den är verkligen en bra representation av Bröderna Grimms sagor, hemsk och romantisk på samma gång =)

IMG_1389

Så ta nu och hitta en serie som du tycker låter spännande, brygg dig en kopp varmt te eller kaffe, tänd ett par ljus och kryp ihop i soffan med en filt och bara dröm dig bort i fablernas värld. Det är du värd, några timmar av avkoppling och spänning utan att behöva röra dig utanför hemmet =)

Du kanske också gillar…