Food

Fettisdagen 2018

Fettisdagen firas tisdagen efter fastlagssöndagen som är den dag som inleder fastlagen, de tre dagarna som föregår fastan, fastan pågår sedan de 40 dagarna innan påsk. I övriga världen kallas dagen för Mardi Gras, Shrove Tuesday, Faschingsdienstag och Fastlagstisdag.

Semlan uppkom på 1200-talet och kallades ursprungligen Hetvägg. Det ursprungliga sättet att servera semlor var med varm mjölk, men det var innan just semlan innehöll grädde. Mandelmassan tillkom under 1800-talets mitt för att förenkla tillverkningen. Ursprungssemlan var en slät bulle som delades på mitten och gröptes ur, och fylldes med en blandning av fyllning, mandel, grädde och smör.

Semlor är ingen favorit för min del men Adde tycker det är supergott. När jag var liten så gjorde mamma våra semlor med vaniljglass och jordgubbssylt eftersom vi inte gillade varsig grädde eller mandelmassa. Och nu är jag ju allergisk mot mandel och är inte så värst förtjust i grädde, men en vaniljsemla kan jag tänka mig att äta om den inte innehåller mandelmassa.

Istället för att köra på semlor hemma så gör jag en Semelkladdkaka med härliga kardemummasmak och så lite segmjuk. I like! Receptet har jag skrivit ut tidigare och det rekommenderas varmt, även för en icke-semel-älskare som jag =)
IMG_1832

 

Du kanske också gillar…