Allmänt, Food

Thaisoppa med räkor

Visst känns det väl liiiite höstligare nu? Värmen ligger ju fortfarande i, vi har haft över 20 grader i Linköping idag men ändå börjar det kalla och grå tyvärr rulla in. Jag älskar hösten, när den är färgglad och solig och man jan vara ute i skogen i väst istället för jacka, men det grå som tyvärr tillhör är ju riktigt vidrigt.

Men på hösten hör ju soppan till, eller hur? Givet hade ju varit en höstig svampsoppa med där går min gräns för svampintaget. Det går bara inte!

Istället lagar jag hellre Thaisoppa med värmande kryddor och smaskiga räkor. Förr köpte i Keldas Thaisoppa men det är ju egentligen urlätt ött göra själv.

Jag fyllde botten av skålen med små skalade räkor och stora räkor med stjärt, men tog bort stjärten för enklare förtäring. Räkorna är ju redan tillagade, ser man på färgen, om de är rosa är de tillagade och me är grå är de råa. Tipselitips! Ta så mycket räkor du vill, ta tills du skäms, det är ju det som är gottigt!

I en kastrull häller du upp en burk á 400 ml kokosmjölk och vättar ur burken med ca 1/4 del vatten. Häll sedan även vattnet i kastrullen och värm. Sen kommer vi till kryddningen som man helt enkelt kan göra exakt hur man vill med, antigen röd- eller gröncurry, men om man vill ha den som Keldas tar man grön. Jag köper curryn som pasta och trycker bara ut en lagom klutt, mycket om man vill ha det starkt och liten om man vill ha det mildare. Börja med mindre och smaka dig fram. Sen tillsätter man en buljongtärning och några varv med pepparkvarnen. Låt det koka upp och smaka av.

I soppan kan du tillsätta egentligen vad dlm helst, jag brukar tänka i färger och ta sånt jag har hemma, något grönt, något svart, något rött osv…

Idag blev det svarta oliver, champinjoner, sugarsnaps och röd paprika. Hacka ner dessa i lagom bitar för att äta med sked och lägg i den sjudande soppan. Låt småputtra i några minuter så att champinjonerna mjuknar och sen är det klart.

Häll soppan över de väntande räkorna Et voila du har en värmande och riktigt god soppa att avnjuta.

Titta bara så härliga färger. Nomnomnom!

Du kanske också gillar…