Jobb

Att jobba hemifrån – en guide!

Så här i Corona-tider och med olika varierande grader av isolering, så tänkte jag ge några tips om att arbeta hemifrån!

Men först något jag läste på nätet nånstans…

“you are not stuck at home, you are safe at home.

… en bra tanke såhär när alla klagar på att de måste vara hemma, du är hemma i din trygga plats, har mat i kylen och vatten i kranen. Du sover i en varm säng, är FRISK och har hela kläder.

❤️

Jag är en av personerna i Sverige som älskar att jobba hemifrån.

Jag har tidigare jobbat hemma på heltid och jag gillar verkligen, jag har självdisciplinen och motivationen att klara av det utan att studsa på väggarna. Och i dagsläget har jag möjligheten att göra det, eftersom jag har en riktigt bra chef som förstår mitt behov. Även när det är icke Corona-tider!

Men nu i Corona-tider är det fler och fler som jobbar hemma för att skydda sig själv och andra. Eller för att minimera smittan och det är fantastiskt fint att människor tänker så. Jag gillar verkligen #istayhomefor där man anger varför man väljer att stanna hemma. Det är vackert att det finns så många som stannar hemma för specifika personer i sin närhet. Eller bara för hela mänskligheten. Det är vackert på något sätt!

Men jag tror att det är väldigt mycket för att får mycket av mitt behov av socialisering via vänner och familj och vardagskontakter så det är inte riktigt därför jag går till jobbet. Självklart gillar jag att umgås med mina kollegor, och flera av dem räknar jag som riktiga vänner, så de saknar jag givetvis. Men jag kan socialisera med dem på andra sätt också. I dagens samhälle sker mängder av kommunikation via digitala medel, man ringer varandra, man pratar via ett IM-program man kör möten via Skype osv. Så långa av våra möten på jobbet sker i alla fall via Skype då vi har kontor på 4 orter i Sverige och ett utomlands. Så för mig blir det inte jätteannorlunda, det är fortfarande mina kollegor men jag ser dom inte i ögonen när jag pratar med. Även fast jag självklart saknar mina kollegor väldigt mycket!

Men det innebär också att jag heller inte blir störd av andra på samma sätt. Detta låter superhårt och missförstå mig rätt, det är en del av jobbet att bli störd, men om man tänkte efter innan varje gång man skulle fråga en fråga eller berätta en anekdot, om den VERKLIGEN tillför något till diskussionen eller jobbet, så tror jag de flesta skulle inse att dom pratar ganska mycket skit! Och jag är självklart en av dem! (Jag vet att detta låter hårt men om man tänker efter vissa dagar känner i alla fall inte jag att alla diskussioner eller kommentarer man fällt, gett mig eller någon annan upplysningar som de behöver, utan det är bara ett självhävdelse behov att höra sig själv prata! Och jag älskar att diskutera saker eller prata om saker, om det ger mig värde. Men jag vet inte hur många konversationer man har varje dag som inte ger värde. Usch jag låter hemsk, men jag tror alla förstår vad jag menar, jag är ingen människohatar =( )

Vad hemmajobb betyder för mig är helt enkelt att jag kan fokusera utan att bli störd och bli klar med saker mycket snabbare och oftast av bättre kvalitet. Jag kanske är superdålig på att “filtrera bort” folk när jag sitter på jobbet och hör allas konversationer, och även om jag inte bryr mig föga om dem så registreras det i mitt huvud och jag blir störd. Därför sitter jag ofta med hörlurar på jobbet, så att jag inte ska bli störd, men tyvärr funkar det inte. Därmed är jag mer effektiv och trivs helt enkelt bättre med att jobba hemifrån.

Men, jag tänkte att jag skulle tipsa om sånt som jag har lärt mig av att jobba en hel del hemma, kanske får du något tips som kan hjälpa dig att slippa att klättra på väggarna om Corona blir värre eller fortsätter under längre tid.

Mitt absolut bästa tips är att man har ett ställe där man “jobbar”. Man väljer helt enkelt ut en eller två platser i hemmet som är “jobbet”. För min del så har vi ett arbetsrum där Adde och jag har varsin arbetsplats, med bra bord och stol samt skärmar som vi kan koppla in datorn vid. Det är ett typiskt hemmakontor med allt man kan tänka sig (vi har ju gjort detta förr!) men det behöver inte vara så avancerat. Jag har också en extra plats och det är i soffan, där jag också hittat ett sätt att sitta så att jag kan jobba bekvämt. Din plats kan vara vid matbordet, ett skrivbord eller i soffan, men se till att du sitter bra och kan sitta längre period. Ta inte en plats som du behöver använda till annat under dagen (dvs så att du behöver plocka undan när du ska äta eller barnen ska leka) utan denna plats ska finnas tillgänglig under dagen men kan plockas undan på kvällen.

Nästa tips är att se till att du klär på dig. Du behöver absolut inte klä upp dig, i jobbkläder eller gå omkring i skjorta eller kjol, men gå inte omkring i pyjamas eller vad du nu har på dig när du sover. Få kroppen att förstå att du nu ska jobba. Jag sätter på mig bekväma kläder, gärna i två lager, en t-shirt och en tröja, det gör att jag inte behöver byta om det är varmt eller kallt, och jag kan reglera snabbt. Många hatar begreppet mjukiskläder, men för mig betyder det bekväma kläder, och det kan vara jeans, mjukisbyxor eller vad det nu må vara. Bara det är bekvämt och inte får din kropp att reagera på att det är kväll/natt.

Skapa dig ett schema. Det gäller helt enkelt att veta när du börjar jobba, när du tar rast och lunch och sen när du tänker att du ska sluta för dagen. Då menar jag inte nödvändigtvis att du ska schemalägga per kvart men, desto mer detaljerad du är desto bättre/lättare det blir att fokusera och prestera. När jag jobbar på jobbet så är jag nästan alltid på plats 0620, då min buss kommer in så dags. Men när jag jobbar hemma så försöker jag alltid börja jobba 0700. Det innebär att jag innan jag börjar ska ha gått ett varv med Max, och gett honom och mig frukost. Så när jag väl sätter mig på min “arbetsplats” är jag mätt och har inte något jag behöver göra. Oftast har jag med mig en kopp kaffe för att det är något som känns bra för mig. Jag behöver oftast ett par koppar kaffe på morgonen. Och det är viktigt att du inte kommer på att du ska nog ha en kopp kaffe inom några minuter. Ge dig själv möjligheten genom att du planerar lite. Kaffe, vatten, tröja, hörlurar, trådlösa musen till datorn, osv se till att du har allt du behöver. OCH gå på toa innan du sätter dig, jag kan slå vad om att du blir kissnödig efter en kvart annars 😉

Sen fortsätter man med schemat och bestämmer man när man har sin första rast och när lunchen ska vara, eftermiddagsrast samt när du ska sluta. Och för att kunna göra ett schema så behöver du ju se till om du har möten under dagen som kan ändra schemat, men ge dig en mall som du sen ändrar varje morgon innan du börjar jobba. Och du måste låta dig själv att bryta schemat om det behövs, tog frukosten lite längre eller kände du för att ta en annan promenad på morgonen, det är ok, till och med bra, men tänk på att det innebär att du behöver korrigera ditt schema.

Min grundmall till schemat ser ut som nedan

  • 0700-0730 Börja jobba
  • 0700 (0730) – 0900 Jobba! samt korrigera schemat i förhållande till dagens möten och “att göra”.
  • 0900-0915 Förmiddagsrast. Gå ifrån arbetsplatsen, gå gärna ut i solen i trädgården eller på balkongen och andas frisk luft. Passa på att gå på toa och ät gärna något, så att du håller igång hjärnan och inte blir för hungrig innan lunch.
  • 0915-1200 Jobba!
  • 1200-1300 Lunch – eller hur lång lunch du nu vill ta/har. Om du har möjlighet ta en promenad under tiden, så får du frisk luft och kommer kunna jobba hela eftermiddagen utan att du känner trötthet. Det är även smart att ha matlådor klara som du kan ta fram och mikra eller äta utan att behöva laga. Gärna något snabbt så att du även hinner vila lite!
  • 1300-1500 Jobba!
  • 1500-1515 Eftermiddagsrast. Samma som förmiddagsrasten.
  • 1515-1600 (1630) Jobba!
  • 1600 Avsluta arbetsdagen med att planera nästkommande dags schema, behöver det justeras på något sätt?

Mitt schema är bara ett av många exempel, jag har mycket möten och behöver ta ut Max på turer under dagen så jag kan korrigera tid här eller där men det där är min grundmall. Jag gör fler avvik ifrån schemat än håller mig till det, speciellt om jag har haft ett tungt möte, eller jobbat hårt, då kanske jag tar längre lunch och kompenserar det senare under dagen.

Om du är en person som har lätt för att bli distraherad, slå inte igång TVn eller musik. Det skapar ett störningsmoment som är svårt att hålla sig ifrån. Men om du däremot är van att jobba med musik/pod i lurarna, gör samma hemma. Det skapar en länk mellan att jobba på plats och att jobba hemma. Det är ett sätt att lura hjärnan.

Hamna inte i “Jag ska bara-fällan…” Sätt igång diskmaskinen eller tvättmaskinen (om de inte låter för mycket) så att du slipper distraheras av “allt som måste göras hemma”, för det är en superlätt fälla att hamna i!

Vatten, vatten, vatten. En av de största misstagen man gör när man jobbar hemma är att man inte dricker tillräckligt med vatten. Och det gör att du kan få ont i huvudet eller känna dig trött. Så ha med dig en vattenflaska till “arbetsplatsen” så kan det hjälpa dig att hålla fokus.

Jobba inte hungrig. Att vara hungrig när man jobbar hemma är förödande! Ta hellre då med dig en snack tillbaka till “arbetsplatsen” som du kan gnaga på medan du jobbar. Och det är lätt att tänka något onyttigt här, men det behöver det absolut inte vara. Vindruvor tycker jag är sjukt bra att ha när jag jobbar, lagom sött, inte onyttigt och ändå väldigt väldigt gott =) Eller ha godis till hunden, också ett bra viktigt knep, att hålla Doggo i check!

Håll kontakten med dina kollegor. Ring, Skype:a, mejla, IM:a dina kollegor. Ni jobbar fortfarande tillsammans även om ni inte sitter på samma ort. Prata helt enkelt med dem som brukar vara en stor del av din vardag. Man kan utbyta idéer, information och umgås även utan att träffas =)

Ja, där har ni några tips från mig som jag hoppas hjälper er att jobba hemma och kanske ev slippa att klättra på väggarna. Eller vara rädda för att jobba hemifrån. Det är inte så illa som alla tycker, det kan till och med vara lite skönt =)

Du kanske också gillar…