Blog

Fem en fredag v. 14: Artigheter

En ny lista hos ElisaMatilda det betyder att det är Fredag, yay!

En vissen tulpan är väldigt vacker!

1. Ser du till att hålla upp dörren för folk? Ja absolut, det är väl klart man gör det. Ibland tycker jag det är lite svårt med det där ”avståndet” då det är egentligen ”lite för långt bort för att hålla upp dörren så att personen känner ett behov av att småspringa”… lite pinsamt och känns onödigt! Men oftast är det ju lätt att alltid vara trevlig och hålla upp dörren för andra, och inte stänga dörren i ansiktet på någon.

2. Säger du tack för maten även om du ”bara” är hemma? Yes! Alltid! Jag är så tacksam att ha personer i mitt liv som är duktiga på matlagning och att få bli bjuden på god mat är en ynnest, och det tycker jag att man ska visa uppskattning för! Att tacka för maten tycker jag känns lite som att tacka både personen som lagat för maten men också visar en uppskattning över att man har mat att äta.

3. När du träffar någon du inte träffat på länge och ni säger att ni måste ses snart, blir det någonsin av? Inte alltid men ofta, jag är ju den där som drar igång saker. Så ja, oftast träffas vi men kanske inte direkt. Det är tyvärr både bra och dåligt, för jag får ihop gäng och träffar många men det gör också om jag inte drar igång så blir det heller inte av. Trist tycker jag, för jag älskar att träffa vänner på AW, fika eller bjuda hem.

4. Rättar du folk när de säger något fel? Det beror lite på vem det är och vad för fel. Är det Adde, familjen eller nära vänner så säger jag nog till ibland, om det verkligen är ett större fel. Men inte alltid, är inte elak utan vill verkligen hjälpa till och då måste man ju vara lite diplomatisk. Och om jag ska vara ärlig är det nog mest dom som säger till mig, det är ju jag som ibland har ett helt hittepåspråk, blandar engelska med svenska och skapar nya ”bättre” ord. ?

5.Vad tycker du om butikspersonal som kommer upp och frågar om du vill ha hjälp? Det är oftast något jag helst undviker, jag vill gärna gå omkring i min egna värld och titta först sen ber jag om hjälp om jag behöver det. Och egentligen är det ju extremt sällan man behöver hjälp i en affär, oftast vet man ju var man vill och då blir det nästan en känsla av att de tror att man inte klarar att ta egna beslut. Jag vet att det inte är därför de frågar men man får den känslan.

Du kanske också gillar…

12 kommentarer

 1. ibland är vissa dörrar riktigt tunga, inga svängdörrar precis… men klar man öppnar åt andra. Förr tackade man mer för maten, borde återta seden, jag tycker om att bli bjuden, tackar alltid.

  1. Karoleen säger:

   Ja verkligen då är det svårare, men försöker tänka att det är snällt att hållande till andra, och då håller dom upp för mig. Lite karma… Mmm… ja, hemma som liten lärde man sig att tacka för maten men jag tror det försvinner när man har eget. Man tackar inte sig själv, men det borde man göra, det är kurativt om inte annat ??

 2. Det är ju lite svårt det där när man ska rätta till folk om de säger fel.

  1. Karoleen säger:

   Visst är det det. Man vill ju egentligen bara hjälpsam =)

 3. paulamerio säger:

  Jag kan tyvärr tycka att det skulle vara jättekul att ses o sen drar jag mig ur när det blir aktuellt…då känns allt plötsligt jobbigt.
  Ha en skön helg

  1. Karoleen säger:

   Synd, men jag förstår, ibland är saker bara jobbiga, även om de egentligen inte är det. Det är ju knasigt hur man är som människa egentligen. Detsamma!

 4. säger:

  Nu har jag skickat iväg två kommentarer. Men WP hatar ju oss blogspottare. Så kolla din skräppost. Mina kommentarer har nog säkert hamnat där:-(

  1. Karoleen säger:

   Synd att WP hatar er, det är ju inte riktigt meningen att det ska vara svårt att kommentera. Vad är det som inte funkar? Jag ser inget annan kommentar från dig, så det verkade funka denna gång i alla fall. Jag har ofta problem på Blogspot-bloggar med kommentarerna, så det är kanske någon konstig rivalitet =)

 5. Skrev det här som kommentar hos en annan bloggare, men den passar ju in hos dig med. Alltså är jag bekväm och drar samma igen:

  Vet inte varför vi svenskar har så svårt för ”service”, vilket jag tycker att det här med att få hjälp i butiker bl.a. är. Men har man besökt ett land ofta där alla tar för givet att man ska få service i alla sammanhang, så saknar man det verkligen i Sverige.
  Fast det har blivit bättre och ännu bättre skulle det kunna bli om det gjordes med ett leende också. Och även om jag inte behöver det, så tycker jag faktiskt om att folk noterat att jag är i butiken. Det värsta jag vet är när man kommer in någonstans och dom anställda bara står och pratar med varandra utan att titta på en och man får gå fram och avbryta för att få hjälp!

  Men du har helt rätt om det här med dörrar. Hur många gånger har man inte fått småspringa – som man absolut inte vill – bara för att någon är artig!? Numera har jag dock inga såna problem, här finns det inga dörrar att oroa sig för. Rör mig ju inte i några shoppingcenter eller åker kommunalt eller träffar obekanta – och det gäller vardagen även utan corona.
  KRAM/Susie

  1. Karoleen säger:

   Så är det så klart, jag har egentligen inte svårt för service, men jag gillar inte att bli övervakad heller =) Vill gärna ta min egen tid och känner att jag inte vill ha hjälp utan vill gå och påta i min egna tid =)

 6. säger:

  Ja det beror helt klart på situationen, vem och vad som sägs… man kan inte alltid komma med anmärkningar ang. felaktigheter som sägs, verkligen inte…

  1. Karoleen säger:

   Nej, det kan bli riktigt dålig stämning. Men jag känner personligen att det är ganska skönt att få veta om man säger fel, det är ju inte så kul om man upplevs som dum för att man säger fel =(

Kommentarer är stängda.