Blog

Fem en Fredag v17 – Kultur

Fredag och det betyder ju inte bara bästa dagen på veckan men också Fem en Fredag hos ElisaMatilda. Idag är kategorin Kultur.

1. Vad för slags museum föredrar du att besöka? Jag gillar alla typer av museum, älskar att lära mig saker och historia är sjukt intressant. Men favoriterna är helt klart Museum med egyptisk historia, typ faraoner, pyramider osv. Jag vet inte hur många gånger jag varit på Egyptian Museum i Kairo och tittat på Tutankhamun och förundras över allt. Resan till Konungarnas Dahl var väl tekniskt sätt inte ett museibesök men det är något alldeles speciellt att träda in i en gravkammare och se utsmyckningarna på väggarna som hållit i femtusen år! Fascinerande! Sen uppskattar jag också besök på t.ex. Fotografiska eller Artipelag.

2. Vilken typ av film ser du helst på bio? Action! Annars kan det vara, jag vill att filmen ska upplevas med den stora skärmen och med 3D. Specialeffekterna och ljudet måste upplevas i vissa filmer. Bästa upplevelse är nog Avatar på IMax i Kanada, som var magisk. Helt otroligt med IMax-skärm, 3D och riktigt bra ljud.

3. När var du senast och såg på teater? Senast jag var på Koncert & Kongress i Linköping var jag på Pernilla Walgren’s Kort, Glad och Tacksam och det är väl tekniskt sätt inte en teater men den var oerhört roligt. Men senaste riktiga teaterbesöket var nog West Side Story på Stadsteatern i Stockholm vid min 30-års dag. Fick det i present av mina barndomskompisar och det var supermysigt!

4. När besökte du senast ett bibliotek? Besöker vår ”bokbuss” som kommer till byn varannan vecka, men det är nog det närmaste jag varit ett bibliotek sen ett bra tag tillbaka. Har faktiskt fortfarande inte besökt Linköpingsbibliotek trots att vi bott här snart 6 år!

5. Var spenderar du helst en kulturell förmiddag? Oj, inte helt lätt fråga, men gärna på något museum, med både inomhus och utomhus-del och god mat med goda vänner. Besöket på Artipelag med barndomskompisarna på Gustavsvergs-Tjejhelgen var super men också detaljer på Fotografiska dagen efter Bergets och A2s bröllop var supermysigt. Vänner, kultur och god mat är nog allt som krävs för min del. Museumen vi har i Linköping är få men Flygvapenmuseet har vi besökt ett par gånger men vi får helt enkelt försöka hitta något mat trevligt ställe att besöka ?

Du kanske också gillar…

10 kommentarer

 1. det lokala är trevligt, Kairo har jag aldrig besökt, inte ens kommit på tanken.

  1. Karoleen säger:

   Ja visst är det så =) Trevligt med det hemmavid =) Tyvärr hade jag inte så mycket val som liten och fick hänga med Mamma och Pappa till många länder =)

 2. säger:

  Fotografiska och Artipelag är vi helt överens om. Är ingen museumsmänniska, men Fotografiska är ju egentligen inget museum utan ett fotogalleri med världens vackraste utsikt och dessutom god mat. Artipelags utställningar är jag inte så värst förtjust i, men än en gång omgivningen – WOW!

  1. Karoleen säger:

   Visst är det omgivningarna som är fantastiska, och ja, fotografiska är väl inte rent tekniskt ett museum men ett fotogalleri, men vad är egentligen skillnaden på ett galleri och ett museum? Båda visar vackra alster, historiskt och nutid och kan beskådas och ge oss betänkligheter. Men jag förstår vad du menar 😉 Artipelag hade jag aldrig hört talas om när vi åkte dit och jag blev otroligt imponerad av omgivningarna, inte så mycket de två inställningarna som var just då. Men omgivningarna är helt klart värt att besöka igen.

 3. muséer kan vara väldigt intressanta. jag minns en gång vi var i London och jag helt otippat blev fullständigt fascinerad av Imperial War Museum, skulle gärna besöka Kairo

  1. Karoleen säger:

   Ja, man vet aldrig vad man hittar i ett museum. Jag är inte speciellt interesserad av “Krig” men historia är alltid intressant, så jag kan tänka mig att Imperial War Museum vore superhäftigt! Kairo är väldigt annorlunda men också väl värt ett besök =)

 4. paulamerio säger:

  Så många trevliga ställen du har besökt. *glömde Artipelag när jag skrev vilket museum jag gärna skulle vilja besöka. Med 40 mil till Stockholm blir enda kulturen hembygdsgårdarna i byarna omkring. Jag tycker också det gamla Egypten var väldigt spännande. Har läst en del om faraoner och liknande. Har du läst Mika Waltaris Sinuhe – egyptiern? Om inte så rekommenderar jag den varmt! Trevlig helg

  1. Karoleen säger:

   Ja, jag har varit runt en hel del =) Artipelag är fantastiskt med sina omgivningar, tyvärr var väl utställningen superspännande (den jag var på) men jag skulle lätt åka tillbaka för att bara gå omkring och njuta av omgivningarna. Jag har faktiskt inte läst den, har hört talas om den, tackar för rekommendationen! =)

 5. Här ser jag att vi verkligen inte tycks vara speciellt lika vad gäller just kultur ;D. Jag själv hade knappt utförliga svar denna vecka medan du verkligen skrivit massor :).

  1. Karoleen säger:

   Hahaha, nej så kan det vara men det är ju det som är kul med dessa frågorna. Man får läsa andras svar och se både sånt som man är van vid och sånt som man aldrig skulle få för sig =)

Kommentarer är stängda.