Food

4th of July

Jag har som ni vet ett ganska stort matintresse och testar gärna nya maträtter och äter mer än gärna maträtter från alla världens hörn. Så jag kom på för ett antal år sedan att det kunde vara roligt att fira länders nationaldagar genom att laga maträtter som signifiera landet. Vi har firat bl.a. Amerikanska, Franska, Kinesiska, och Nigerianska och i år var det åter dags att återinföra detta, det är en väldigt rolig grej att göra och man får äta mycket rolig och annorlunda mat.

I lördags var det ”4th of July” dvs Amerikanska nationaldagen och vad sigifierar det amerikanska köket bättre än en riktigt god Hamburgare? Ja, det skulle vara pizza som vi gjort något tidigare år eller kanske en Jambalaya från Louisiana, men jag hade inga kräftor att koka, så det får vi göra en annan gång ?

Land of the free. Home of the brave.

Säga vad man vill om USA inflytande, makt och politik men mat kan dom! Jag är uppväxt med en hel del amerikansk mat efter min tid i amerikanska skolor och livet som Globetrotter.

Och det var nån gång i tonåren som jag påbörjade min kärlek till hamburgare. Jag har ju nästan en besatthet av hamburgare, och har svårt på restauranger att välja något annat om det finns hamburgare på menyn. Det ska vara något väldigt gott i så fall ? Med en hamburgare kan man inte göra fel, dock har jag blivit sjukt besviken både en, och två och sju gånger men jag kan också räkna upp de godaste hamburgarna jag ätit! Steer Burger (Ost och Bacon) på La Relais i Lac Brome även känt som Knolton (Kanada), Skyburger på Fullriggaren Skybar i Gävle, TGI Fridays Onion Burger (Egypten), Blue Suede Burger på The Malt Shop i Stowe (USA), Hemmagjord hamburgare i Hemse, Hot Gun Burger på Taket och några till!

Men min besatthet har ju också lett till att vi försöker skapa godaste hamburgarna hemma, och jag tycker vi lyckas rätt bra! Men det har ju tagit år av ”trial and error”. Så Hamburgare, Spare ribs och Amerikansk öl fick det bli för att fira Independance Day!

Hansson kom över på eftermiddagen och eftersom regnet ömsom vräkte ner ömsom smådeoppade blev planerna på att sitta utomhus lite förstörda. Men grilla hamburgare är ju svårt att göra inomhus, så killarna inkl Max fick vara ute och grilla. Men först korkade vi upp kvällens första öl, en Blue Ribbon och käkade lite jordnötter!

Förvånande svårt att hitta amerikansk öl på systemet, i alla fall vårt, då de flesta Amerikanska ölsorterna man vet om, tillverkas i Tjecken och kallas så för Internationell öl. Men vi hittade i alla fall 3 olika sorter då vi valde bort IPAorna, då det känns väldigt inte-amerikanskt.

Killarna slängde på majsen, champinjonerna (kanske inte helt typiskt amerikanska men Adde älskar grillade champinjoner), och högrevsburgarna som vi kryddat med Texas Longhorns Burger rub. Första gången vi testar denna och den var god, men vi tillsatte mer salt, peppar och sellerisalt, ett måste i färs! Bröden grillades så klart också, det är givet med varma rostade bröd!

Det var lite blött, men inte kallt, åska i luften. Inne fixade jag ihop en Big Mac-dressing, hackade sallad, tomat och rödlök samt fixade med Spare Ribs, pommes och lökringarna. Vi hade även köpt ordentlig cheddarost för att ha på burgarna, inte så där sladdrig ost, utan cheddarost på bit.

Det man ska tänka på är att man inte ska grilla hamburgarna helt klara, gärna att de är lite röda på insidan då de fortsätter tillagas när man tar bort dem från grillen, helst ska de få vila 2 min innan man äter dem, och då blir de heller inte torra. Vi valde att göra 150 grams burgare, gjorda för att passa Grande-bröden.

Chow time!

Hamburgare med cheddarost, grillade till medium, champinjoner och lite över-kremerad majs ?

Spare Ribs, köpta på CG för att vi inte hann göra egna, men med SV är det ju lätt att göra och blir väldigt goda! Dessa var riktigt bra, god smak och möra, MEN det var ju inte Baton Rouge-klass på dem om vi säger så!

Tillbehör, Big Mac-dressing, Ättiksgurka och pommes gjorda i ActiFry. Lök är ett måste på hamburgare och om jag får välja så ska det var mycket lök!

Sen är det dags för montering, och det ska vara mycket av allt! Gott med kladdig burgare och därför har man en Sleeve för att kunna äta burgaren ordentligt!

Kvällens andra öl Miller! Även den god, jag är ju mest för ljusa lager. Och sen hade vi även Lökringar till, mumsigt!

Så mycket gott och vi satt länge och åt och pratade och lyssnade på ”Born in the USA” av Bruce Springsteen på repeat. Det är ju sånt man gör ?

När vi kände oss mätta och belåtna skakade jag fram en Whisky Sour, sann amerikansk efter maten drink och passar sjukt bra på sommaren. Väldigt fräsch och god, trots att jag inte alls är överförtjust i varesig Whisky eller Bourbon. Och Addes Old Fashion-glas och mina stora insolation passade perfekt! Riktigt gott och denna kommer jag göra fler gånger.

Till en Whisky Sour behöver du 4 cl amerikansk whisky eller Bourbon, 4 cl pressad citron och 2 cl sockerlag. Skaka med is i en shaker och häll över is i ett tumblerglas. Syrligt och smaskigt!

Sen hamnade vi i soffan och där blev vi kvar ett tag. När vi kände att vi var lite sugna på något sätt så blev det Cheesecake och Espresso ( inte så amerikanskt men det amerikanarna kallar kaffe kommer aldrig lagas i detta hus ?). Cheesecake är ett gammalt beprövat recept som jag fått från mamma och är sååå god. Tyvärr är den inte såå vacker ?

Och när klockan hade slagit två kändes det som att det var dags att krypa till kojs… Och vi avslutade vårt firande av 4th of July! Skojsigt som vanligt!

Du kanske också gillar…

1 kommentar

  1. säger:

    Looks good!I like this!

Kommentarer är stängda.