Allmänt

Eid el Adha 2021

Så här mitt i sommaren var det dag för Islams andra stora högtid, Eid el Adha och vi åkte upp och firade med mamma (och pappa så klart) =) Solen gassade och det var alldeles för varmt för att vara Sverige, men det innebär också att blommor och växter ser fantastiska ut. Och som vanligt så fick jag med mig en halv trädgård hem från paradiset som föräldrarna har odlat fram. Och jag hoppas att jag ska kunna se till att hålla dessa vid liv!

Eid al-Adha också kallad för offerhögtiden, som firas till minne av Ibrahims (Abraham) villighet att offra sin son enligt Guds order. Till Eid al-Adha infaller pilgrimsresorna, Hajj, till Mecka i Saudiarabien och under högtiden offras ett djur som slaktas och vars kött skänks till de fattiga.

Det åts frukost och vi umgicks inom familjen och med släktingarna i Egypten via telefonsamtal. Fick bland annat prata med älskade Mormor som börjar komma upp i åren nu <3 Det är ju länge sedan vi var i Egypten nu,vi var där 2012 så de saknas oss väldigt mycket! En härlig dag tillsammans!

Till middag grillades det oxfilé, kalvkotletter, champinjoner och majs.

Sötaste Pink Flower, jag fick med mig en liknande hem, en perenn, så jag hoppas den sprider sig fint hos oss1

En av maträtterna som äts på Eid el Adha är just Fattah och detta är något som jag vägrat äta tidigare, det var verkligen inte min grej. Men förra året testade jag igen och det är bland det godaste! Det är en lite udda maträtt, liknar nationalrätten Koshari i blandningen av kolhydraterna, men är annorlunda iom att den innehåller kött. I botten av en form har lägger man torrt eller torkat arabiskt bröd (tänk typ liba). Sen lägger man på kokt ris. Man häller över en buljong från köttet som man kokar till och sen toppar man med tomatsås och en vinäger och vitlökssås. Och köttet som man kokat till så klart. Jag är inte speciellt förtjust i det kokta köttet, men det ger en härlig buljong så klart. Nomnomnom!

Till det grillade blev det en fransk potatissallad på egen färskpotatis. Så jävla gott, ursäkta svordomarna!

Vi installerade oss i uterummet och varvade platserna, där det kändes mest svalt. Lilla sötkorven hittade de svalaste platserna och han var så söt 😉

Vi avhandlade både det ena och det andra, bland annat Covid och att alla förutom Wilderbeast fått 2 sprutor, yay! Att mamma troligtvis har blivit matallergiker igen, denna gången mot lax. Hon har ju tidigare haft en känslighet mot skaldjur men det har kanske gått över till lax. Inte kul att höra =( Att semestern nalkas. Stundande resor och framtiden.

Vi tog oss en turkisk kaffe också, vackert och gott! Kardemummadoften är fantastiskt!

Och innan hemfärd på senkvällen så raid:ade jag trädgården på fantastisk squash och gurka och växter och hade halva bilen fylld med fynd. Som det så fint heter Shopping at your parents house! 😉

Ett härligt firande hos mina fina föräldrar <3 Tack för allt!

Du kanske också gillar…