Blog

Bloggutmaning Augusti, 2021: 17 augusti

Orsakullan eller Madeleine har en bloggutmaning varje månad, som jag tänkte hänga på nu i augusti!

Lönar sig alltid hårt arbete?

Fråga för 17 augusti.

Nej, tyvärr inte. Det är en otroligt tragisk insikt att det faktiskt tyvärr inte är så. Sen beror det ju alltid på vad det är för “arbete” det handlar om, men för det mesta tror jag att det är en viktigare med en stor portion tur. Jag har insett på äldre dagar att Paretos lag eller 80-20-regeln är bättre för mig och för många andra. Från början handlade det helt enkelt om att 80% av arbetet du gör görs på 20% av tiden. Det innebär att du 80% av din tid läggs på saker som är 20% och det kan beskrivas som det där “extra”.

Richard Kochs exempel på 5 fenomen som bevisar att göra mindre ger mer:

  • 20 procent av produkterna står vanligtvis för ungefär 80 procent av försäljningsvärdet.
  • 20 procent av produkterna eller kunderna står oftast för 80 procent av ett företags vinst.
  • 20 procent av bilisterna orsakar 80 procent av olyckorna.
  • 20 procent av de som gifter sig utgör 80 procent av skilsmässostatistiken.
  • Du använder 20 procent av dina kläder 80 procent av tiden.

Tänk att du har en uppgift och du jobbar på en och är klar på 1 timme. Arbetet är bra, tillräckligt, men det finns fortfarande saker du kan göra för att få det perfekt. Du kan lägga till utfyllande meningar, förenkla och förbättra meningar, lägga till exempel och göra bättre styckesindelningar. Men dessa saker är oftast kosmetika och tillför inte så mycket till arbetet, men för att få det helt perfekt kommer du behöva lägga ytterligare 4 timmar. Denna tiden kan läggas på att göra allt “bättre” och det ser ut som hårt arbete, men vad ger det? Ger det så pass mycket mer? Oftast är svaret NEJ.

Du kanske också gillar…