Food

Uunifetapasta!

Sent på bollen kanske men jag var tvungen att testa den virala Tiktokpastan med fetaost och körsbärstomater! orginalreceptet skapades av finska bloggerskan Jenni för bloggen Liemessa, och har sen blivit en viral succé. Alla och deras moster har testat receptet och det har hyllats av alla. Sen finns det tusen nya varianter och det är väl precis det sommär tanken med rätten, att den är superenkel och oändligt varierbar. Och god!

I vanlig ordning blir det aldrig exakt enligt recept när jag gör något så här kommer min variant av Unnifetapasta!

Unnifetapasta á la Karoleen (4 portioner)

  • 400 gram fetaost
  • 500 gram pasta
  • 500 gram körsbärstomater
  • Ett par tsk baconfett eller 1 dl olivolja
  • Chiliflakes (efter smak)
  • Svartpeppar
  • Basilika
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Parmesan
  • Salt (eventuellt)

Värm ugnen till 200 C och i en ugnsform, lägg ner baconfett/olivoljan, strö i körbärstomaterna (hela) och krydda med svartpeppar, basilika och chili. Blanda för att tomaterna ska täckas och sen lägg fetaostenni mitten av formen och ställ in i ugnen i ca 30-45 minuter, tills tomaterna är sprukna och allt luktar fantastiskt.

Under tiden som tomaterna gottar sig i ugnen kokar du pastan, så att den blir klar ungefär samtidigt som tomaterna. Häll av pastan och spara lite pastavatten för att ev späda ut såsen. Ta ut tomaterna ur ugnen, pressa i vitlöken och krossa tomaterna. Blanda ihop tomaterna och fetaosten till en sås. Känns såsen för tjock, späd ut med pasta vattnet och rör ihop. Smaka av med svartpeppar och ev salt innan du blndar ihop sås och den varma pastan. Rör ihop och tillsätt parmesanosten. Servera och njut!

Du kanske också gillar…