Design

Annas Design i Vikingstad

Under augusti fick jag möjlighet att gå Anna Kardfalls allra första Betongkurs. Jag känner inte Anna sen tidigare med har varit hemma hos henne och handlat betongalster till min trädgård, bl.a. mina tomtar som jag har på trappen! Och när jag såg att hon skulle ha kurs hoppade jag på direkt.

Kursen skulle vara två tillfällen med “how-to” gjuter i betong samt målar, och alla detaljer och tips och tricks som Anna har lärt sig under tiden som hon har jobbat med Betong. Anna började för ett antal år sedan och har gjort alster till sig själv (som den fantastiska gången i trädgården nedan) men också sålt från sin trädgård. I fjol omvandlade hon sin hobby till ett företag Annas Design i Vikingstad där hon erbjuder “Unika handmålade betongalster för trädgård o hem – till dig själv eller som present, Kurser i att gjuta o måla betong och Trädgårdsrådgivning, hjälp med växtval och rabattritningar.” Mer om Anna finns på hennes Facebooksida eller läs Hemma-hos-artikeln i Corren som precis kom ut.

En supervacker gång som Anna har gjutit själv, platta för platta. Det tog ca 6 månader att göra!

Vid första kurstillfället träffade jag mina “kurskamrater” och vi tar 4 amatörer som samlades tillsammans med Anna i källaren för att lära oss om hur man gjuter betong. Runt om Annas källare, som hon har tagit över som hobby-verkstad finns målade och omålade alster av alla möjliga former och funktioner. Källaren är också Annas butik där kunder kan komma och köpa eller beställa alster om man inte hittar något utanför i trädgården. Dessa vättar var väldigt gulliga och jag hade gärna gjort en vätte, men det fanns så mycket fint att göra 😉

Kursen började och vi fick lära oss om olika typer av formar, hur de reagera om man glömmer bort att talka dem, vilka färger det finns och vad man ska använda för betong. Hur man skapar egna formar från saker man skulle vilja gjuta och om ev Copyright osv. Och mycket mycket mer. Och vi passade även på att blanda egen betong och fick välja några alster som vi ville gjuta. Jag hittade en fin pumpa som jag kände skulle passa ihop med övriga pumpor som jag köpte förra året. Nedan syns några av våra alster, i latexformar med en stödform av fogskum. Min pumpa är längst upp till höger.

Man kan göra betongalster på armeringsjärn, och det fick vi också testa på. Här i en av dessa står mitt “ryska hus” och balanserar.

Andra kurstillfället fick vi lära oss att ta ut våra alster ur formen, rengöra formar för nästa användning samt måla våra alster. Anna har mängder med färger som används till olika tillfällen och med olika tekniker och Anna visar hur man ska göra för att få en bra resultat och hur man kan göra. Om grundmålning och sprayfärg och alla möjliga tricks som Anna har lärt sig under tiden. Sen släpper hon oss lösa bland färger, penslar och disksvampar med enbart kreativiteten som stop.

En magiskt vacker blå färg som jag ville ha på allt, men det blidde inte så 😉

Och när vi sprejat, målat och skapat vara alster och mörkret föll över Östergötland var det dag att tacka Anna för allt hon lärt oss och även att hon väckt en skaparglöd inom mig. Att gjuta betong är så roligt, det gäller bara att hitta vad det är man själv tycker om, och att man inte sluter sig för att man kanske tycker att det är för plutti-nuttigt eller gammalmodigt. Det finns så mycket fin, och eftersom man kan skapa sina egna formar, så är det ju bara fantasin som sätter gränserna!

Tack Anna! <3

Väl hemma så kunde jag äntligen sätta upp mina fina alster. Nedan mina fina “ryska hus” som jag har grund målat med sprejfärg, en i Koppar och en i Svart. Därefter har jag använt en ärgningsteknik som ärgar som om det vore metall och ganska direkt. Men kommer ev bli mer och mer när det står ute… Jag älskar dessa!

Och så min pumpa… Jag försökte göra den lite verklighetstrogen, med en grundmålning av olivgrön och sen med penselmålning med mossgrön, lite brunt och beige. Sen klarlackades den för att klara av väder och vind lite bättre. Jag tyckte när jag var klar att den var väldigt amatörmässig och jag var kanske inte helt nöjd, trots att jag egentligen var det. MEN jag tycker om den mer och mer för varje dag. Och det roliga var att jag hittade en kille som gör pumpor och hade målat den nästan exakt som denna, då blev jag lite stolt eftersom han gör dem till försäljning så är de ju inte oattraktiva i alla fall.

En riktigt erfarenhet och nu hänger jag på fler Betongköpar/bytar/säljar-sidor på Facebook än jag visste fanns, för att hitta min perfekta första form 😉 Och till er andra som är intresserade, kontakta Anna för att se när hennes nästa kurs är. Det var väldigt roligt och Anna är supertrevlig och väldigt kunnig! Kan inte rekommendera henne varmt nog! <3

Du kanske också gillar…

2 kommentarer

  1. Wow vad fina grejer du gjort! Jag har varit nyfiken på att göra grejer i betong länge, men inte kommit mig för. Älskar pumpan och färgerna på husen är så lyckad. Superimponerad!

    1. Karoleen säger:

      Tack tack va snäll du är! Superkul och faktiskt inte sååå svårt 😉

Kommentarer är stängda.