Food

En studie i mackor

Jag är väldigt oförtjust i mackor, hela konceptet är tråkigt och jag väljer extremt sällan att ta en ”macka”. Och det är på grund av tre anledningar…

För det första, tycker jag ration bröd till pålägg är felaktigt i Sverige. Jag vill ha 70/30 till påläggets fördel, men i Sverige är man pragmatiskt tråkig och man ska inte ta mer än vad man bör. Vet att jag hade vänner när jag var yngre som allvarligt FLYTTADE runt på pålägget så att det skulle räcka… Hädelse!
Det är ju pålägget som är gott…

För det andra, är att om man tar flera mackor så tar man ofta bara en typ av pålägg. Typ ”vi äter bara ost till våra mackor”. Eh, ursäkta, är du tappad på riktigt? Har man flera mackor har man alltid olika pålägg på de olika mackorna. Och desto fler olika smaker desto bättre… och gärna många olika pålägg på en och samma macka.

För det tredje, om man mot förmodan skulle ha två olika mackor, äter man tydligen en macka i taget. Så man tar 10 tuggor av EXAKT samma smak och om man har en annan typ av macka att äta som nummer två. Snacka om tråkigt, det är som att äta rester flera dagar i rad. Helt värdelöst och själsdödande.

Så i vuxen ålder jar jag helt enkelt bestämt att jag vägrar äta tråkiga mackor! Och jag får äta vilken kombination av pålägg jag vill samt ha olika pålägg på varenda macka jag äter, även om det krävs att jag delar upp mackorna. Och finns det inget gott pålägg så äts det inte mackor. Punkt slut!

Så nedan är en ganska vanlig syn hemma hos oss på min tallrik. Addes brukar vara lite mer ”normal”. Jag har delat upp två skivor i fyra och hade jag haft fler idéer eller pålägg hade det blivit fler delar.

På mackorna hittar vi 1) vitost (egyptisk krämig fetaostliknande ost) med tomatskivor och svartpeppar 2) leverpastej med ättiksgurka 3) St Agur-färskost med hamburgerkött och sist men inte minst 4) ett stekt ägg och prästost.

Vilket litet smörgåsbord 😉 Mumsigt!

Och om ni trodde att jag åt en macka i taget, så har ni helt fel! Jag tar en tugga av varje macka och går runt varv efter varv tills mackorna är slit.

Ibland händer det att att jag ändrar ordningen när jag äter, om jag tycker att smakerna missmatchar osv men oftast har jag bestämt en ordning som jag är ganska nöjd med. Jag är ju ganska bra med smaker, tycker jag själv i alla fall 😉 Och helst äter jag mackorna runt om, och tar ”kanterna” först och lämnar mitten till den sista biten, för den är ju godast!

Favoriterna är sista biten med ett försök till att få så mycket mittenbitar kvar, vilket jag tydligen helt missade på morgonens frukost. En munsbit av vardera bit! Nomnomnom!

Jo men så att, en studie i mackor och ett förtydligande för världen, om hur man avnjuter mackor!

Du kanske också gillar…

2 kommentarer

  1. Ett väldigt skojigt och intressant inlägg. Studier i mack-ätning ! 🙂
    Ett förslag till pålägg är att lägga tzatziki (eller som jag kallar det här chutziki, beroende på att jag lagar tzatziki av chu chu (pepinela) ) med mycket vitlök i), på det kan det bli en god skinka, en skiva medwurst etc. Ostmackan får ett litet sting av pesto eller salsa, hemlagat förstås. Inget smör eller bredbart fett alls…Smörgåsar ska vara en höjdpunkt, jag håller med dig om det. Brödet bakar jag själv så jag vet hur smaken är. Vi har våra nojor men bra är det eller hur? Också här varierar vi våra smörgåsar, äter bara en var varje morgon men ibland blir det någon till under dagen, när vi har utflykt eller så. Tack för idéerna du gav mig!

    1. Karoleen säger:

      Åh, tzatziki är ju så gott! Älskar vitlök och tzatziki ska ha mycket vitlök, låter gott med skinka! Tack för tipset! Hade aldrig hört tala som Chu Chu, spännande, smakar det som en gurka eller mer som en pumpa?

Kommentarer är stängda.