Food

Tom Yam

En av mina favoriträtter är Tom Yam Soppa eller en avart, en Tom Yam gryta. Det är en av maträtterna jag tog med mig från min tid i Malaysia och den har levt ”rent free” i min hjärna sen mitten på nittiotalet. Och det är en rätt jag gör ganska ofta, det är en riktigt favorit!

Tom Yam är en thailändsk soppa som har både stark och syrlig smak och basen är gjord med kryddorna citrongräs, galangal, och kaffir limeblad. ”Tom” betyder kokande och ”Yam” betyder blandning alternativt syftar den till en stark och syrlig sallad. Den är krämig pga både buljong och kokosmjölk samt kan varieras oändligt med proteinvalet. Favoriten är kyckling och/eller räkor, och även på senare tid kycklingköttbullar. Och givetvis ska den vara stark!

Idag blev det en Tom Yam-gryta med kycklingköttbullar som serveras över ris. En väldigt dålig bild blev det idag, man ser knappt att det är kycklingköttbullar på tallriken. Men men, smaken var det verkligen inget fel på!

Kycklingköttbullarna gjorde jag med kycklingfärs, rödlök och kryddor. Och dessa stektes långsamt för att få både yta och bli genomstekta. I såsen till grytan hade jag även champinjoner, svarta oliver och salladslök. Skulle haft i även paprika om jag hade haft det.

Det blev en fantastsik god tisdagsmiddag! Ibland är jag fan riktigt jävla bra på matlagning! Om man får Vara lite dryg och säga det själv! 😉

Du kanske också gillar…