Adde, Food, Ove.Lillis, Wilderbeast

Lillebrors födelsedagsmiddag

I söndags bjöd Adde och jag på födelsedagsmiddag för att fira Lillebrors 23-års dag. Ove och Lillis var också med och firade.

Lillebror ville ha något med kött och sen var det upp till oss att komma på vad det skulle bli mer. Jag ville testa att steka någon stor köttbit i ugnen och efter lite research valde vi nötstek eller fransyska.

På söndagsförmiddagen satte vi igång och marinerade köttet i timjan, vitlök och svartpeppar. Efter ett par timmar så började vi med att bryna köttet runt om och därefter ugnssteka köttet i några timmar. På en plåt la jag grovt hackade lökar och många klyftor vitlök, som jag la som en liten platå att lägga köttet på. Det gör man så att köttet inte ligger kvar i safterna och kokas istället för att stekas.

Ugnen stod på 125 C och köttet stektes till en innertemperatur av 60 C. Det tog ungefär 2 timmar för våran bit som var ca 1 1/2 kg. Då blev köttet precis lagom rosa för oss. Sen fick köttet vila i ca 1 timme och sen när man ska äta köttet så sätter man in steken i en 225 C gradig ugn i 10 minuter tills varmt. Och sen skivar man köttet innan servering.

Till det fina rosa köttet serverade vi med en smaskig potatisgratäng, en vacker gräddsås gjord på skyn från köttet och smörstekta champinjoner. Och en enkel baby spenat och ruccula sallad med cocktailtomater och parmesanost.

 Till efterrätt blev det den otroligt goda Chokladtryffelkakan och lussebullar och pepparkakor. 

Du kanske också gillar…