Adde, Food, Jakt, Recipe

Boiling stock

Efter Adde fällde galten förra helgen så var det ju ganska mycket att göra med köttet efter det trikintestats och godkänts. Det var styckning av köttet, malning av kött och kokning av fond. Mycket jobb men faktiskt värt det. Det finns inte mycket godare än egen fond, det är så annorlunda smak mot buljongtärningar och köpefond. Så jag tänkte visa er hur vi gjorde steg-för-steg. 

Fond kokar man med benen av djuret och vissa kanske tycker att bilderna nedan är lite äckliga – men det är kanske något att hålla i åtanke när man använder buljong eller fond, vad det egentligen är…

Lägg benen på en plåt i en 225 C ugn. Grilla dem medan du tillreder grönsakerna, ca 10 min. 

Grönsaker att ha i är i stort sett vad du själv vill ha. Men vi använder alltid gullök, morötter, vitlök, och rotselleri. Hacka ner grönsakerna i stora bitar – du behöver inte skala någon av grönsakerna men du bör tvätta av skalen och ta bort fula märken.

Lägg grönsakerna bland benen på plåten. Vi brukar se till att ta bort benen från plåten och lägga ett lager av grönsaker längst ner. Sen staplar vi benen ovanpå och därefter varvar vi grönsaker och benen.

Varvade grönsaker och ben. Det blir mycket och väger en del. Men ställ in i ugnen och låt grillas i ca 30 minuter tills benen blir gyllene. Därefter tar du ut benen och penslar på tomatpuré grönsakerna och köttet och så ställer du in plåten ytterligare 10-15 minuter.

Lägg benen och grönsakerna i en stor kastrull. Vi använder Svärmors syltkastrull som är GIGANTISK. Häll över vatten så att allting täcks. Låt det koka upp och skumma av så mycket du kan.

Sänk värmen på kastrullen och tillsätt kryddor. Vi tillsätter timjan, lagerblad, enbär och vita pepparkorn.

Låt sjuda i 5-6 timmar.

Efter 1 timme av sjudning. Om det skummar så kan du ta av det.

Efter 4 timmars sjudning.

Efter 6 timmars sjudning.

När du har sjudigt i 5-6 timmar. Så ska du sila av buljongen. Jag brukar göra detta i två steg. Först så tar man ett grovt durkslag för att få bort grönsakerna och benen. Sen så tar jag en till småmaskig sil för att sila av alla kryddor och små speck. Detta är andra silningen…

Benen – nästan allt kött har ramlat av och det är precis det som ska hända.

Silning nummer två. Vi brukar sila den en tredje gång när vi ställer tillbaka buljongen i kastrullen. Men det gör man som man vill. Det ska helst inte vara något materia utan bara buljong kvar.

Den färdiga buljongen. Nu ska den kokas till fond. Sjud buljongen till 1/3 del är kvar, ca 2 timmar. Tills den känns ganska tjock.

Sila ytterligare en gång och så häller du upp fonden i rengjorda burkar eller så fyser du in den i istärningspåsar som vi gör. Då behöver man bara ta fram en “isbit” när man ska använda fonden till sås.

Jättelätt och jättegott! =)


Step by step instructions on how to make stock from any animal bones. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Karoleen – Photographer © 2005-2011 All Rights Reserved.
Contact me at mail@karoleen.se .

Du kanske också gillar…