Media

Book of Eli

Ända sedan vi var i Kanada i julas har Adde pratat om en film, The Book of Eli, som han ville se. Dock har jag inte sett någon information om den alls i Sverige. Inget som visas på bio och inte heller sett den som hyrfilm. Dock hittade vi den för några helger sedan.

Ett USA, 30 år efter ett världskrig, där världen  som den ser ut idag har utplånas. De starka överlever och det finns inget längre som heter mänsklighet, utan det är en “me-against-the-world” mentalitet som råder. Eli (Denzel Washington) är en av de starka, dock är han en av de sista mänskliga… Han bär på en bok, den sista bibeln, som är mänsklighets räddningen och filmen handlar om hans väg…

Filmen var helt ok men tyvärr tog en religiös syn överhand och filmen kändes stundtals som att det kanske blev liiiiiite för mycket… Tror att MovieZine säger det bäst:
En religiös Mad Max-rulle – så kan man enkelt sammanfatta “Book of Eli”. 
… Men det står ganska snart klart vad det är för budskap filmen vill förmedla och jag vet inte hur det ska gå hem hos en större publik i mestadels ateistiska Sverige. Jordens befolkning har nästan utplånats av ett krig och nu är det gatans lag som råder, bara den starkaste och mest grymma överlever. Anledningen till att folk inte klarar av att vara humana mot varandra hintas dock till att bero på att det inte finns någon tro längre, och att alla biblar har förstörts.
… Eli (Denzel  Washington) bär det sista existerande exemplaret i sin ryggsäck och han färdas genom USA med bara instinkten som kompass. Målet är att nå den plats där bibeln kan göra nytta igen. Vägen dit är förstås kantad av utmaningar, som att hitta mat och vatten, och av faror, som de våldsamma gäng som mördar, våldtar och tar det de vill ha.
… Och det ar förstås det här heliga kristna som är den största nageln i ögat om man nu råkar vara en icke-religiös typ. Jag blir otroligt störd av att en film försöker tala om för mig att människor inte vet hur de ska visa varandra minsta empati och vänskap utan kristendomen som talar om för dem att “man ska behandla andra så som man själv vill bli behandlad” och att jordens befolkning är helt utan hopp om vi inte vägleds av Gud.

Jag gillade verkligen slutet, det var smart och faktiskt inte alls som jag trodde att det skulle vara. Det är inte riktigt en typisk postapokalyptisk film, utan den är lite mer smart.

I rollistan ser vi Denzel Washington, Gary Oldman, Mira Kunis och Jennifer Beal för att nämna några. Och det är bröderna Hughes som har gjort filmen.

En OK film, men tyvärr inte mer än så… Kan tänka mig att den lite för överreligösa synen i filmen är en av anledningarna att den inte har kommit på Bio i Sverige, tror inte riktigt den skulle slå så bra. Men är du som jag, och verkligen gillar Denzel Washington så är filmen inte hans bästa, men heller inte hans sämsta…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Karoleen – Fotograf © Copyright – All rights reserved.
Bilderna på denna blogg tillhör mig och får ej spridas utan lov.
All pictures are enlargable, klick on them
Contact me at mail@karoleen.se .

Du kanske också gillar…