Geocaching

En geocachingtur

En eftermiddag i helgen tog vi vårt pick och pack, dvs hunden, iFly och oss själva, och åkte väster ut. Vi skulle på Svamptur/Geocahingrunda/Drönarflygning/Hundvallning. Ja, dvs, vår vanliga aktivitetsrunda som kan gå hur som helst och är superkul, tycker i alla fall vi =)

Vi hittade en cacheserie som lät intressant både för drönåkande och geocaching, Svaneholms borgsruin. Den ligger mellan oss och Västra Harg och på vägen så hittade vi ett par cacher som vi försökte ta. Dock lyckades vi inte plocka dom, eftersom de gömde sig för bra ,-)

När vi kom till Kilarpesjön så parkerade vi bilen och plocka ut Max och skulle promenera runt till medeltidsborgen och plocka cacheserien, det var totalt 6 cacher. Vi plockade de första 4, GC4PF58  ,GC4PF61 ,GC4PF6K,GC4PF75 utan några större problem men tyvärr så fick vi vända efter den tredje då vi kom fram till en fårhage och det kändes inte bra att ha med sig en jakthund in till fåren =( Lite tråkigt att man inte fick veta att det var betesmark runt borgruinen innan vi gick in, för då hade vi lämnat Max i bilen, men samtidigt gjorde det inte så mycket vi fick en liten prommis och M älskade det eftersom det luktade jättegott från alla djuren som gick i skogen runt om.

Svaneholms Borgruin: I skogsbygden, en mil sydost om Mjölby, ligger ruinen av medeltidsborgen Svaneholm. Den är naturskönt belägen på en udde i Kilarpesjön i Västra Hargs socken. Sjön är sänkt och man tror att Svaneholm förr låg på en ö omgiven av vatten, sankmarker och vallgravar. Borgen har inte varit föremål för någon arkeologisk undersökning och är endast omnämnd i få medeltida texter, därför är kunskaperna om borgen mycket små. De synliga lämningarna ger dock en uppfattning om det ursprungliga utseendet. Borgen hade ett mycket bastant kärntorn, med upp till fem meter tjocka väggar avsedda att klara vilken belägring som än kunde komma. Borgen besattes av tyskar från Mecklenburg år 1364. Den svenska kungen Magnus Eriksson var avsatt och svenska stormän kallade på mecklenburgaren Albrekt att bli ny kung. Ett brev från Albrekt tyder på att man utan större besvär kunde inta borgen. Mycket tyder på att borgen efter detta inte längre hade någon funktion att fylla utan fick föfalla. Förr kallades Svaneholm för Garpe slott. Garpar var en äldre benämning på tyskar. Detta är minnen från 1300-talet.

Vackert ställe! Men vi fick tyvärr inte se sjön eller flyga drönare runt borgen som hade vara kul. Men vi får ta det en annan gång då fåren inte är på plats.

Sen åkte vi vidare till Västra Harg och plockade ett par cacher runt byn, GC4GWWY samt GC2ATQ9.

Sen åkte vi mot Sya för att åka vidare mot Mjölby för att tanka lite, både bilen och oss själva. I Sya finns Pilkällan där det finns en supermysig rastplats som man kan åka till och bara njuta lite. Även här fanns en cache GC61J21 och cachen är ganska snyggt gjord tycker jag =)

Det började smådroppa men det kändes som att solen var på väg fram och att det skulle bli en vacker kväll, så istället för att åka hemåt bestämde vi oss för att åka mot Vadstena istället. I Mjölby hittade vi en dubbelregnbåge =)

Åkte vidare via Östgötaslätten och det är bra vackert… Väldigt platt =)

Många vackra ekar, det är väldigt vackert med ekar. Det är ju en av favoritsakerna med min trädgård, de är så otroligt mäktiga. Älskar!

Sen plockade vi bara ytterligare 2 cacher den kvällen men däremot så fotade jag desto mer. Det är så vackert i Vadstena, slottet, piren, stan, ja allt!

En helt perfekt kväll med så mycket roligt. Ett riktigt bra avslut på semestern och nu känns det som att hösten kan komma <3

Du kanske också gillar…