Media

Metallica WorldWired Tour 2019

Den tredje juni 1999 på MTK Stadium i Budapest, Ungern såg jag Metallica för första gången tillsammans med min dåvarande bästa kompis Fi. Vi, två st 16-åriga svenska tjejer i ett hav av ungerska Metallica fans, dansande(läs moshande) tills vi vara täckta av blåmärken, men lyckliga ur denna värld. Jag är helt förvånad över att våra föräldrar vågade skicka iväg oss, men är så tacksam att jag fick se mina stor idoler! Förband var Mercyful Fate (numera kända som Nuns Have No Fun) och Monster Magnet och de körde många bra låtar den kvällen, flera av favoriterna Enter Sandman och Nothing Else Matters men framförallt favoriten Die, Die My Darling som jag har förstått inte är så vanlig på konsert. En kväll ja minns med glädje från mitt år i Ungern, min älskade Fi och mina år som tonåring som skapade den jag är idag.

I september förra året när jag fick nys om att Metallica skulle komma till Sverige igen så var jag bara så sugen på att beställa biljetter. De har ju varit i sverige förut men jag har inte haft möjlighet eller bara inte velat åka tidigare. Men nu kände jag att jag bara längtade efter att få se dem igen, och nu var det bara en bara fråga om att vänta tills juli 2019. Jag kollade med Adde om han var sugen på att hänga med, han var inte riktigt något stort Metallica fan, men han svarade bara “Ja, självklart följer jag med…” som bara han kan göra, min finaste och snällaste.<3 Jag beställde biljetterna och Adde skapade spellistor på Spotify och började lyssna på Metallica på alla promenader/resor. Alltså, behöver jag säga att jag älskar den här mannen?!

Forward till nutid och många dagar av längtande och många Metallica låtar senare var det äntligen dags för mig att se killarna igen. Adde hämtade mig på jobbet strax efter lunch , lyckades ändå få in nästan en hel arbetsdag innan och vi rullade söder ut mot Ullevi och Göteborg. Vi började med en rullande lunch på BK i Mjölby och sen styrde vi bilen mot Borås och vårt hotell för natten.

Vi var på plats i Borås vid halv tre och fick tillgång till vårt hotellrum för att ställa av oss våra saker och jag kunde avsluta lite jobb som jag hade gjort på rull. Men det blev inget längre stopp utan vi rullade vidare till Göteborg.

Mysigt rum och renoverat sen vi var här sist, vi brukar ju bo på detta hotellet när vi är nere på konsert i Göteborg. Senast var ju Bruce Springsteen.

Och som vanligt har vi min fina Friis & Company weekendbag med på alla resor. Den har fått vara med i många år nu men den är fortfarande lika fin och väldigt användbar.

Då rullar vi vidare igen, mot Götet och vädret blev bara finare och finare desto mer västerut vi åkte… Inte alls dumt väder för en konsert!

Vi passade på att kolla Max Cam och han satt och väntade… Det var ungefärlig tid för att jag skulle vara hemma så han har ju en liten inbygg klocka den där lilla knashunden. Men idag skulle ju Farbror Hansson komma och “hämta” Max, så det var inget synd om killen egentligen =)

Vi kom fram och valde att parkera på ett nytt ställe och hittade en bra parkeringsplats ca 1 km från Ullevi. Score! Låg i närheten av Gårdaskolan.

Vackra gamla byggnader i Industrilandskapet.

Sen knatade vi mot Ullevi och när byggnaderna glesnade och vi kom fram till Mölndahlsån så klättrade Ullevi mot skyarna. Visade sig sen att det var just på uppbuktningen vi sen skulle sitta =)

Vi gick vidare mot Avenyn för att hitta ett ställe att ta något att äta/dricka vid innan konserten. Tidigare konserter, när Bruce har varit i Sverige har det ju varit Bruce-feber i hela Göteborg. Alla restauranger, barer, caféer spelar Bruce och det är bara en helt galen atmosfär… Det var inte riktigt lika stort för Metallica. Många ställen spelade Metallica och vissa hade även specialmenyer. Vad sägs om en “The Unforgiven Burger” med 360 g kött? Holy Moly!

Men vi valde att gå på Espresso House istället, vi var helt enkelt inte så jättehungriga. Vi hittade lite att äta och dricka och sen stötte jag på min kollega. What’s the odds? Haha, att vi som sitter i samma rum varje dag på jobbet skulle hamna på samma Espresso House i Göteborg.

Skönt ställe att bara sitta och prata lite inför konserten.

Sen började vi röra oss tillbaka till Ullevi, åt ena hållet var det fint väder och åt det andra hållet…

Var det gråa tunga moln… Som tur var vädret på väg åt annat håll och vi skulle få en fin kväll!

Vi lämnade fram biljetterna och blev insläppta, som tur var =) Vi och grannarna som hade köpt biljetterna via Viagogo hade haft en konversation om att det kanske var fejkade biljetter då det inte stod vårt namn på dem och att vi aldrig skulle komma in. Men det gjorde vi, siken tur =)

På plats i sektion O6, på långsidan. Tidigare konserter har vi antigen haft ståplats eller suttit på andra långsidan. Men dessa platser var superbra också. Efter en stund så började kvällens första förband, norska Bokassa. Kanske inga favoriter, eller några vi ens har hört talas om men det är imponerande att man är förband till Metallica!

Sen var det dags för förband nummer tå, Linköpingspojkarna GHOST och en liten panoramabild….

Imponerande grupp Ghost, riktigt bra musik men jag kände tyvärr inte igen låtarna, så det var nog mitt eget fel för att inte ha lyssnat på dem tillräckligt innan konserten. Men jag kommer garanterat att lyssna på dem nu efter, många bra låtar och äter igen, jävligt imponerande att vara förband för Metallica.

Det blev bara mer och mer folk och det visade sig att dagens publikantal blev ett publikrekord för Metallica på Ullevi, strax över 65000 i publiken. Det är helt galet egentligen men det är många som vill se Metallica, det förstår man ju =)

Och där någonstans sitter våra grannar Muntrarna… Vi hade messenger-kontakt och lyckades till slut lokalisera varandra =)

Sen, strax efter 21 var det äntligen dags för huvudbandet, mitt älskade Metallica!

Dom började konserten med The Ecstasy of Gold (Ennio Morricone song) som de har haft för vana att göra, en hyllning till en väldigt bra låt! Men Metallicas första blev ju Hardwired!

Kvällen setlist

 • The Ecstasy of Gold (Ennio Morricone song)
 • Hardwired Intro
 • Hardwired
 • The Memory Remains (with extended outro)
 • Ride the Lightning
 • The God that Failed
 • The Unforgiven
 • Here Comes Revenge
 • Moth Into Flame
 • Sad but True
 • Halo on Fire
 • Kirk & Rob’s Swedish Tribute – Ebba Gröns Staten och Kapitalet
 • Frantic
 • One
 • Master of Puppets
 • For Whom the Bell Tolls
 • Creeping Death
 • Seek & Destroy
 • Encore:
  Spit Out the Bone
 • Nothing Else Matters
 • Enter Sandman (with ‘The Frayed Ends of Sanity’ outro)

Och jag var lyckligast i världen! Det blev en hel del bilder och filmer från kvällen och dom kommer här… Enjoy!

EXTAS!!!!! Metallica, mitt älskade Metallica, you did it again! <3

Och överraskningen när Rob och Kirk sjöng och spelade Staten och Kapitalet på SVENSKA! Galet bra, snacka om att hela Ullevi gungade! Älskar´t!

När konserten var slut och vi fått en Encore och en hel del eftersnack så var det dags för oss att ta oss till bilen. Inom ca 30 minuter hade vi tagit ut från Ullevi, till bilen och ut ur Göteborg och ut på väg 40. VI hade supertur att vi kom iväg innan stan hamnade i Stand Still. Vi hann innan all kö ut genom Göteborg och kom typ först till vägarbetet så att vi hade otrolig tur och var i Borås inom kort.

Nån gång efter 01 så sladdade vi in i Borås och hittade parkering invid hotellet. Barerna hade tyvärr precis stängt så det blev ingen drink som vi hade tänkt oss. Det är inte många ställen som har öppet efter 01 på en tisdag tydligen 😉

Hotellet var vackert inrett och jag hade gärna tagit en drink i hotellets bar, men det var stängt även där…

Uppe på rummet så gjorde vi oss i ordning för kväll men jag fotade Borås i mörker innan vi kröp ner mellan lakanen.

 

Tyst och lugnt i Borås på en tisdagsnatt….

Vi ställde ingen klocka eftersom vi nte gick och la oss innan 02 och det var inte helt lätt att somna, jag var lite lätt speedad och nynnade Seek & Destroy om och om igen… Men jag vaknade strax innan 06 och gick upp och jobbade lite medan Adde sov en stund till, jag kunde i alla fall inte sova… =(

Och strax innan 07 var vi på gång ner för att äta lite frukost… Det var igen idé att ligga kvar om man ändå inte kan sova…

Scandic har ju verkligen fått till en riktigt bra och varierande frukost på sistonde. Många roliga alternativ och mycket att välja på. Varför inte lite Grötkaka på morgonen? Ni som känner mig vet att jag HATAR gröt, så det var inte riktigt för mig men det är ju väldigt vackert att titta på och jag gillar när det finns mycket att välja på…

Jag gillar ju äggröra, prinskorvar, bacon och sånt… Det tycker jag är mumsigt! I det ligga glaset var det en blåbärssmoothie… gott!

Baren/restaurangen är ju väldigt mysig! Synd att man nästan aldrig har tid att njuta av att bara vara i Borås, men jag sa det till Adde när vi var där att vi behöver komma tillbaka och turista i Borås, det är väldigt vackert! Vi var ju här förra sommaren som Ironsupporters och fick då njuta av den vackra staden en del då… Mycket vackert att titta på och mycket fotovänligt!

Mer frukost, jag gillar verkligen deras uppläggning och färgval… allt ser gott ut!

Och så klart blev det en tallrik med pannkakor… det kan man inte vara utan, jag ÄLSKAR pannkakor. Helst vill jag äta dem med socker och citron om det är tunna svenska pannkakor men amerikanska med sirap är också väldigt goda. På sistone har jag kombinerat lite, med sirap, grädde och jordgubbssylt – mums!

Tillbaka på rummet så jobbade jag lite innan jag packade ihop min dator och vi tackade Borås för denna gången. Vädret var underbart även idag!

Och nu i dagsljus ser Borås väldigt annorlunda ut… =)

Vi rullade norrut och jag fortsatt att nynna på Seek & Destroy hela vägen till Linköping. Eftersom vi kommit iväg så tidigt från Borås var vi i Linköping redan vid 09.45 och Adde släppte av mig på jobbet för att jobba lite. Han åkte hem för att jobba och lösa av Hansson. Vi var borta i mindre än ett dygn men vi hade haft ett riktigt bra äventyr och jag hade äntligen, efter 20 år, fått se mitt älskade Metallica igen. Gubbarna må ha blivit gamla, men de rockade fortfarande! Och jag är så glad att jag fick med mig Adde, att vi fått göra detta tillsammans <3

Nästa gång blir det Rammstein, eller vad säger du Adde? =D

Du kanske också gillar…