Festivities

Nationaldagen 2019

Nationaldagen och vi lyckades faktisk med konststycket att inte fira med något svenskt alls. Helt otippat och vi tänkte nog inte alls på det, men så är det i alla fall för oss, man måste inte fira med något speciellt utan det viktiga är att man är med människor man tycker om ❤️

Till frukost hade mamma lagat egyptisk frukost, som vanligt så jävelusiskt gott! Älskar det!

Har lovat att jag ska förklara vad allt på taktiken är, så här kommer en lång förklaring! ?

Frukosten består av Mish som är en lagrad oströra som man blandar ut med hackade tomater. Oströran har man i kylen som en surdeg och matar om vartannat med nya ostbitar. Desto längre den står desto starkare blir den. Oftast får man en klutt/start från sin mamma till det egna hushållet och jag har fått min från min mamma som tog med sig sin från sin mamma (min mormor). Den är härligt stark och blir bara godare och starkare med åren.

Foul medames eller bara Foul, är i stort sett bruna bönor fast dom inte är sötade. Bönorna, bondbönor får dra i vatten över natten och sen kokar man bönorna tills dom nästan går sönder. I Egypten smaksätter man sedan röran med citron, salt och olivolja.

Taaymeya är kusiner till fallallel men i Egypten görs även de på bondbönor och inte kikärtor som resten av Mellanöstern. Bönorna får dra i vatten och sen maler man ner dem till en pasta. Till den tillsätter man spiskummin, torkade hela korianderfrö, salt och peppar. Dessa rullas till bollar eller plattas ut till puckar beroende på tycke, då bollarna blir mer fluffiga och puckarna mer krispiga, doppas i vita sesamfrön och friteras i olja.

Till rätterna äts Baladi bröd, dvs lantbröd ett platt bröd, likt pita, fast mycket mycket enklare. Enbart rågmjöl och vatten. Dessa bakas i ugn och kan vara det godaste som finns direkt från ugnen. Man river av som en lapp och trycker den mellan tummen och pekfingret och får då upp munsbitar av rörorna. Kniv och gaffel förekommer ej på bordet.

Omelette, ja det är precis som det låter en enkel omelette på enbart ägg smaksatt med salt och peppar.

Vitost är en mild men salt mjuk ost, som påminner om en fetaost fast med mjukare konsistens, mer som en hård färskost fast endå mjukare än feta.

Till serveras också Roumi en lagrad hårdost som påminner om en lite mjukare parmesan. Den har ett väldigt spann då vissa kan vara jättemesig och vissa är lite som en käftsmäll. Denna skivas i halvtjocka skivor till.

Torshi eller inlagda grönsaker serveras också till. Och grönsakerna brukar vara morötter, gurka, vitkål, betor, blomkål. Men också här kan det vara en mild vinägrig torshi eller en chilihet torshi.

Till detta dricks oftast te, men i min familj får man dricka vad man vill till ?

Förmiddagen spenderades i uterummet och sen när det började bli för varmt så flyttade vi oss till skuggsidan och altanen som Adde, Hansson och jag byggde för några år sedan.

Under körsbärsträdet njöt vi av skuggan i den 30 gradiga värmen.

Max njöt av skuggan, det är ju såå vant för hundarna just nu. Skönt att hitta lite skugga att ligga och sova en stund.

Mysiga kille !

Till lunch blev det nudlar med kyckling och räkor. Mamma gör verkligen goda nudlar med ordentliga smaker får Malaysia och Thailand. Hon lärde sig en hel del när vi bodde i Malaysia i 4 år. Tyvärr var jag inte så intresserad då, tonåringar brukar knappast vara det, men jag hade önskat att jag lärt mig mycket då.

Och sen rullade mamma vårrullar, smaskens! Bättre än vilken resturang som helst!

Sen var det dags för oss att rulla hemåt genom ett solkysst Sverige med så vackra färger. Hem till Östergötland, hem till byn, hem till huset och hem till oss… Till vårt Sverige ❤️ ?? ❤️

Du kanske också gillar…

3 kommentarer

  1. […] sov oxå över hos mamma och pappa och vi fick alla avnjuta egyptisk frukost. […]

  2. […] morse när vi vaknade så skulle vi brassa egyptisk frukost hade jag bestämt. Killarna skulle byta däck så de behövde något mättande och energigivande […]

  3. […] mamma lagar egyptisk frukost och vi andra väntar ”tålmodigt” eller nåt… 😂 08.12 Egyptisk frukost! Nomnomnom! 09.43 Ett parti MaxiYatsy är ju ett måste! 10.55 Har sagt hej då och tack till […]

Kommentarer är stängda.