Blog

Fem en fredag v. 17: Kunskap

Hej hej! Inte är det väl redan fredag? Eller? Jo, men visst är det fredag, galet men sant! Denna vecka har verkligen sprungit iväg, det känns knappt som det är tisdag… 😉 Men men, kalendern säger att det är fredag och då är det väl bestämt 😉

Fredag betyder ju som vanligt Fem en fredag, idag tar jag det lite senare för jag har helt enkelt inte hunnit innan, det har varit mycket idag! Men det ska väl inte spela någon roll, i det stora hela! Dagens tema har ElisaMathilda valt Kunskap. Intressant, kunskap gillar vi ju! Vi kör tycker jag!

”Sparbankseken” på framsidan är väldigt vacker i solnedgången. Men också en av våra rabatter som jag skapade förra året, tyvärr inte blivit så mycket i år av dessa växter, men de har i alla fall kommit upp! Tyvärr har inte gräset runt rabatten, där det tidigare låg en gång, tagit oh ännu, måste nog strö ut gräs.

1. Vad är något du håller på att lära dig? Får man svara livet eller att vara vuxen? Hahaha! Ja, jag har i alla fall inte lyckats helt med det här att vara vuxen. Att äta ostbågar eller croissanter känns helt legitimt fortfarande 😉 Nej, nu ska jag sluta dumma mig, men något jag håller på att lära mig är helt klart odlingar och renoveringar! Att ha köpt ett renoveringsobjekt när man inte har någon som helst koll på något renovering-igt är kanske inte så smart, men Adde han kan ju allt, och det han inte kan lär han sig! Så jag lär mig något nytt nästan varje dag med renoveringen, men något jag själv tycker är kul och är något som är “mitt” är odlingen och trädgården. Vilka träd vi ska ha, vilka växter som passar ihop i rabatter och vilka som passar i vilka rabatter osv är jättespännande. Samt att jag kan i stort sett bygga upp en hel trädgård från noll vilket är underbart. Vår nästan 5000 km trädgård innehåller mängder med fantastiska ekar, och andra träd, mycket gräsyta och så en skogig-kulle. Det finns 1 rododendronbuske och det är nästan allt. Det finns inte så mycket mer, vi har 2 äppelträd och 1 päronträd som inte ger så mycket frukt, de är helt enkelt lite trötta. Jag vill ha vackra magnolior (som jag förstått är supersvåra och känsliga, och inte speciellt vindtåliga så det känns inte relevant i blåsiga slätten), pioner och rosor samt massor med vackra rabatter med färger. Och sen odlingarna, dvs grönsaker och bär, att bygga upp så att vi kan bli lite mer självförsörjande gällande dessa. Det är drömmen!

Pioner! Älskade pioner!

2. I vilket ämne vill du förkovra sig mer? Självförsörjning kanske, att bo på landet på riktigt… Det knyter ju ann till svaret på fråga 1 men det känns som att det är något som kommer bli bra i framtiden. Jag är väl ingen “prepper” egentligen, men jag gillar tanken av att man kan klara sig själv om det skulle behövas.

Odlingslådor som vi byggde i Stockholm innan vi flyttade ner till Linköping.

3. Karriärmässigt, vad ville/vill du egentligen bli? När jag var liten och det första jag kommer ihåg att jag verkligen ville bli, så skulle jag vara Delfinskötare och Basketproffs samtidigt! Det skulle liksom kombineras på något bra sätt, kanske säsongsvis då Basketproffs är man ju “bara” när serien spelas… 😉 Men ja, ni förstår, jag var inte jättestor då, jag kommer ihåg att idén bestämdes tillsammans med min syssling Karin vid en badstrand när vi var där med min farmor och farfar =) Men senare, när jag blev lite större så skulle jag jobba på Kontor och det var väl inte så specifikt, men det var något med en miniräknare och det är väl ganska likt det jag jobbar med egentligen, på kontor med siffror =) Den idén började tillsammans med Grevinnan, och vi jobbar ju båda med siffror och på kontor, så det är ju lite kul =)

Flera på rad! Odlingslådorna står än och funkar jättebra!

4. Hur får du din kunskap? Läser, lyssnar och tittar på allt jag kommer åt. Har ju alltid en pod igång, eller tittar nästan bara på dokumentärer, iofs nästan bara True Crime, men söker också mycket på nätet. Jag suger i mig mycket som en svamp, sen kommer jag väl inte alltid ihåg allt som jag vill, men jag tycker väldigt mycket om att lära mig nytt och har lätt att lära mig.

Mitt projekt denna vår är att bygga liknande hos oss, för kommande odlingar. Dock ska jag försöka få till plast- eller glaslock för att hålla in värmen.

5. Vad skulle du behöva bli bättre på? “Procrastination”, det finns inget bra uttryck på svenska tycker jag, men det är helt enkelt ett beteende av att skjuta upp saker. Jag är en jävel på att planera, men jag är också en jävel på att skjuta upp det tills det är panik ibland. Så dumt, men ibland finns det helt enkelt roligare, bekvämare saker att göra. Och jag behöver bli bättre på detta. Jag har dock märkt att jag gör inte sånt på jobbet, det är bara i mitt privata jag är så här… Varför?! Så dumt! Men på jobbet kan ju både mina kollegor och chefen få skit för att jag inte lyckas leverera och det skulle jag inte vilja utsätta någon av dem för, jag förstår inte hur folk inte skäms om de gör så!

Vackert ute idag, trots att det var lite halvkyligt!

Du kanske också gillar…

14 kommentarer

 1. Cabe säger:

  Håller med dig 100% på skillnaden mellan jobb och privat på punkt 5, men vissa människor har helt enkelt inte tillräckligt mycket vett i skallen för att skämmas för någonting.

  1. Karoleen säger:

   Sant, så sant! 😂

 2. PP säger:

  Vår magnolia står på den blåsigaste plats man kan tänka sig och den trivs och blommar varje år. Testa!!

  1. Karoleen säger:

   Jasså? Då ska jag göra det, tack! ❤️

 3. säger:

  Vad duktig du verkar vara med din trädgård. Det måste vara kul när man får ta det från början! Jag känner också igen det där med att påbörja saker och sedan påbörja något nytt innan det gamla är klart! Gillar det verkligen inte, men det bara blir så! Pioner är min absoluta favoritblomma. Har haft en underbar buske utanför min förstukvist i många, många år. Helt plötsligt, förra året, kom det bara upp några taniga små skott. Vet inte vad som hände, men ibland tänker jag att den hade nog gett allt, och behövde komma till ro! Ha det gott!

 4. låter väldigt roligt med de där odlingslådorna och trädgårdsplaneringen. men jobbigt också. jag hade också tänkt svara att bli vuxen på fråga ett. för det är ju inte gjort i en handvändning när en egentligen inte är det

  1. Karoleen säger:

   Verkligen inte! Det är inte något som är lätt att komma på direkt!

 5. säger:

  Pioner är väldigt vackra! Delfinskötare och basketproffs låter som en bra kombo! 😉 självförsörjning och odling är inte dumt. Jag är väldigt bra på att äta det andra odlat 🙂

  1. Karoleen säger:

   Hahaha… jag med! Men jag skulle vilja bli på att odla det också =)

 6. säger:

  Helt underbara bilder, speciellt den sista. Ja att äga hus är ju ett evighetsobjekt har jag förstått. Då gäller det verkligen att ha intresset både för att “bygga” och för att odla. Er trädgård är ju otroligt stor, så det blir nog lite jobb där.
  Är också duktig på att planera och ha framförhållning. Sedan hör det nästan till att skjuta upp allt till sista minuten ibland. Lite spänning ska man väl ha;-)

  1. Karoleen säger:

   Tackar, orkidéerna är väldigt tacksamma att fotografera 😉 Hahaha, sant, spänningen i vardagen blir ju när man är lite för “uppskjutig” 😉

 7. säger:

  Delfinskötare, vilket drömyrke, fast nu drar man ju ner på delfiner i fångenskap…så du blev nog arbetslös.
  Impad över din entusiasm för allt som växer i odlingarna, jag är totalt usel på all typ av planteringsarbete. Men, jag kompenserar med att lära mig mer om vilda växter, gärna ätbara såna.

  1. Karoleen säger:

   Ja, det kanske inte är så framtidssäkert med delfinskötare 😉 Vilda växter är väldigt intressant, det skulle jag också vilja lära mig, har du någon bok eller site att rekomendera för det?

 8. […] Paula, Boklysten, Klimakteriehäxan, Madeleine, Susanne, Mrs Calloway, Susie, BP, Kina, Monika, Karoleen, Robert, Lillian, Bokdamen, Janerik, Ingrid, Gerd, Teskedsgumman, Hannele, Evelina, Hanna, […]

Kommentarer är stängda.