Blog

Fem en fredag v49: Antingen eller

God morgon! Vaknade åter igen upp till ett vitt vinterlandskap med 5 cm-ish mer snö och än snöar det, det får bli ett varv med snöslungan under förmiddagen när det har slutat snöa. Skönt att ha en ordentlig snöslunga nu när jag är ensam i helgen! Jag tror nämligen inte att min astma och hosta skulle gilla att jag ska skotta för hand och vara ute länge… 😉

Men först innan jag äter frukost, maler bönor till en STOR kopp kaffe, ger M frukost, börjar jobba hemifrån och ja sånt där annat morgonbestyr så tar vi en vända med Fem en Fredag! Veckans tema hos ElisaMatilda är “Antingen eller…” och det kan gå hur som helst =)

1. Ta sönder ett pepparkakshus eller ett hus gjort av lego, och varför? Att slå sönder ett pepparkakshus är hu hundra gånger bättre, ett pepparkakshus är ju ätbart och riktigt äckligt gott! 😉 Det gäller dock att hålla det lite dammfritt och sen bara ha massor av dekoration av gott godis. På tal om det ska jag göra ett pepparkakshus i helgen, det enda jag inte har hemma är allt godis, men jag tänker att jag kan bygga ihop det och sen dekorerar senare!

2. Egenbakade eller köpta pepparkakor, och varför? Egen är tusen gånger godare, men köpta är ju himla smidigt! Det jag älskar mest är att man kan baka pepparkakor i roliga formar, julhajar, julhammare, julflygplan, julelefanter, julkameler… ja, det är ju mycket roligare än grisar, gummor, gubbar, bockar, träd och hjärtan.

Pepparkakshuset 2006!

3. Insnöad med din närmaste granne eller insnöad ensam, och varför? Jag har ju väldigt trevlig och roliga närmaste grannar, Muntrarna, så jag hade lätt kunnat vara insnöad med dem! Jag hade skrattat gott och vi hade nog kunnat hjälpa varandra, t.ex. vi har frysen fylld med kött och de har ägg och höns samt honungsbin. Det skulle nog bli ett bra partnerskap.

4. En grön jul eller en regnig jul, och varför? Hellre en grön jul än en regnig jul! Usch, regn är verkligen inget jag gillar, det är grått och så tråkigt! En grön jul kan man ju bara låtsas att man är utomlands, jag har firat många jular i “gröna-länder” med palmträd, värme och solsken och det går alldeles utmärkt!

Dubai 2013

5. En plastgran eller riktig gran, och varför? En riktig gran känns mysigare, det är doften! Men om man skulle hitta en plastgran som luktar julgran, så är det skönt att slippa alla barr och att julgranen blir torr och trist! Sen vill jag ha gran bara en kort tid och då känns det inte bra att hugga ner en gran för en kort stund. Man måste ändå tänka lite på att det ändå dör en riktig gran varje gång du väljer en riktig gran.

24 thoughts on “Fem en fredag v49: Antingen eller

 1. Vilken bra idé att ha frosting över hela taket på pepparkakshuset. Är ju mycket finare än de där “rutorna” som vi brukar göra med glasyren. Jag ska tipsa barnen om detta i helgen.

 2. blir mer och mer övertygad om att jag vill ha en konstgjord gran. men så länge barnbarnen kommer om klär granen får det bli en vanlig. föredrar att demontera legohus. det är inte så dammigt

  1. Förstår det, det är väldigt mysigt att tillsammans klä granen ☺️ Nej, legogubbsis är väldigt mycket mindre dammiga, men också inte lika goda 😉

 3. Mysigt med pepparkakshus. Har ingen ork just nu till det. Drog ut en visdomstand igår så jag inte riktigt i form. När jag hämtat mig är det annat som behöver ordnas så skippar det i år. Men funderar på att bygga ett virtuellt. Men vi får se;)

 4. Vilka fina pepparkakshus som du har haft under årens lopp! Det har aldrig varit min grej, men bakat pepparkakor, det gjorde jag när barnen var små.

 5. Jag gör helst mina pepparkakor själv också och gillar som du att göra dem i lite annorlunda former. Hittar jag en rolig pepparkaksform så kan jag inte låta bli att köpa den. Ska baka pepparkakor i morgon och får se hur de kommer att se ut.

  1. Jag med, fick stoppa mig själv för några år sedan eftersom jag nästan slutade baka kakor, men ska nog börja igen, det är ganska kul.

 6. Du borde ha bli arkitekt eller konstruktör – du verkligen kan det där med att bytta (pepparkaks-)hus:-)
  Vad gäller ditt svar på fråga 4 så har du sååååå rätt. Upp till bara för fyra år sedan spenderade vi i stort sett alla jular/nyår utomlands, och då menar jag inte Norge;-) I Dubai var vi till exempel 1994, då det fortfarande liknade en “by” – typ, och där Ras al-Khaimah inte hade sett en enda turist innan vi kom då;-) Härliga minnen som du lyckades trigga:-)

  1. Kul att jag lyckades trifgga minnen, det är inte ett dåligt betyg på en ganska triviala frågor 😂😉 Trevlig helg!

 7. Så fina pepparkakshus! Min man är tokig i pepparkakor, så han äter alltid upp det krossade huset efter jul. Jag vill ha ädelost till mina pepparkakor (köpta!)
  Har faktiskt aldrig firat jul utomlands, kanske beror det på att vi så gott som aldrig på mitt jobb kan få semester över jul och nyår, jobbar man inom vården så är det svårt med ledigheter på storhelgerna.
  Vi gick över till plastgran efter att min man kom hem med den fulaste granen ever! Tror det var den enda kvar att köpa!
  Numera ligger även den stora plastgranen kvar i källaren, och en liten bordsgran har fått ta över!
  Ha det fint!

  1. Ädelost är supergott till pepparkakor, det är en ganska märklig kombo egentligen. Har du någon favoritädelost till?

 8. Vilka mysiga pepparkakshus! Har aldrig gjort något, men däremot gjorde jag under många år, när sonen var liten, en julkrubba. Det var absolut inte av religiösa skäl, utan enbart för att det var så himla roligt att göra det tillsammans. Men det var länge sedan! Ha en trevlig helg!

  1. Har aldrig gjort en julkrubba, men förstår absolut att det är kul att göra saker tillsammans. Trevlig helg!

 9. Vilka underbara pepparkakshus – i år blir det inget men jag satsar på nästa år då ska bonusbarnbarnen vara “här” o då har dom också fått lite mer ordning hemma efter flytt o renovering av hus.
  Ha en fin ny vecka

Comments are closed.