Blog

Fem en fredag 2024 v14: Minnen

God Morgon fredag! Det är redan fredag och jag är chockad, men visst det har varit en fyra dagars vecka, men jag tror också ljuset har gett mig så mycket energi att jag känner mig inte alls lika trött som vanligt.

I tisdags hade vi en snöstorm som rullade in och vi fick 25-30 cm snö och eftersom det är ganska ovanligt med så mycket snö i april och så är det extra ljust och härligt. Att vi ställt om klockan till sommartid gör också att kvällarna är mycket ljusare och det känns inte som att det är natt hela tiden. Det är ljust fram till strax innan 20 och de senaste soliga dagarna ger energi i multum. Har fotat en hel del för att ljuset är vackert och tänkte att dagens inlägg får prydas av dessa bilder, de flesta är tagna vid 18, förutom den sista. Kolla bara hur ljust det är! <3

Idag är det tyvärr mulet men det känns ändå väldigt ljust och fint och i morse väcktes jag av ett enormt brak, snön på södra taket rasade ner och det var jag inte riktigt med på 😉 Men men, jag är glad, det är snöigt vackert och det är fredag! Woop woop!

Jag har varit uppe sen 5 och jobbat sen 6, så det är dags att strax äta lite frukost, men samtidigt kan man ju ta och svara lite på ElisaMatildas Fem en fredag-frågor med temat Minnen. Känns som att det kan bli roliga svar till dessa frågor!

1. Vad är något du kommer ihåg hur man gör från ditt första jobb? Mitt första riktiga jobb var som sommarjobbare på Ica Supermarket i min barndomsby. Jag kommer fortfarande ihåg vissa PLU-koder (dvs koderna man slår in för varor som köps på lösvikt) och hur man inte är en otrevlig kund 😉

2. Vad kommer du ihåg från din första resa utomlands? Oj, denna är ju lite svår att svara på då jag är ju både född utomlands och bodde mina första 6 år utomlands. Min första flygresa var när jag var 40 dagar gammal från Egypten till Libyen, då mamma ville åka hem till sin familj för att föda samt att sjukvården i Libyen var inte “top notch” 😉 Men under denna tid bodde mamma och pappa i Libyen på utlandstjänst, antigen Bengasi eller Tripoli. Och där bodde vi under mitt första 1 ½ år. Sen vet ni ju historien… det blev många olika länder, Egypten, Sverige, Malaysia, Ungern, och Egypten igen fram tills jag var 18 då jag flyttade hem till Sverige för att börja universitetet. Så, svaret på frågan är väl nja, jag kommer inte ihåg min första resa “utomlands” då jag är född utomlands 😉

3. Vad kommer du ihåg från ditt första skolår? Jag gick i skolan på BISC, British International School in Cairo och var 4 år gammal. Jag pratade 3 språk och var en väldigt glad liten tjej med mängder av kompisar från jordens alla hörn…

4. Vad kommer du ihåg från när du flyttade hemifrån? Jag flyttade från “hemma” i Egypten där vi bodde i en lägenhet i Kairo på 660 kvm, där jag bodde med min mamma, pappa, lillebror Wilder och vår hemhjälp Dhalyn. Jag flyttade till en 63 kvm lägenhet i Uppsala, Malma Backe för att vara exakt tillsammans med K2. Livet kunde inte ha förändrats mer om jag flyttat till en annan planet. När jag tänker på det nu så var det kanske inte det bästa beslutet som jag någonsin gjorde, men det var det jag ville och det var också det jag behövde för att bli min egna person.

5. Vilken kommer du ihåg var den första maträtten du kunde laga? Oj, det var nog ingen gourmetmat, för jag kunde inte alls laga mat när jag flyttade hemifrån. Jag kunde inte koka ris eller knappt koka ägg. Men mat var man ju tvungen att äta så jag lärde mig ganska snabbt och hittade en förkärlek till matlagning! Men det första jag kommer ihåg att jag lagade och bjöd någon på var en fiskgryta som jag lagade till min pappa när han kom och hälsade på mig strax efter att jag flyttat hemifrån. Måltiden var väldigt vit kommer jag ihåg, vit fisk, vit sås och vitt ris… Hur det faktiskt smakade kommer jag inte ihåg, men pappa påstår att det var gott. Men han är ju också min pappa 😉

19,34 en ljus kväll <3

Du kanske också gillar…

9 kommentarer

 1. Spännande skolgång. Väldans stor lägenhet! Jag kunde laga enkel mat, föräldrarna jobbade i vår affär, fixade mat till mig och lillebror.

  1. Karoleen säger:

   Jo du, den var enorm. Det var enbart en lägenhet på hela våningsplanet och gick att springa runt hela lägenheten som en bana (runt hisschaktet)…. Inte alls tokigt 😉

 2. Oj du har verkligen haft en spännande start i livet! Sitter språkkunskaperna kvar? Lyckligt lottade är de som föds med mer än ett modersmål. Det där med matlagningen, det var det nog lite si och så med i starten men man lär sig med tiden och svalt gjorde vi ju inte heller … där jag bodde var det nära till en korvkiosk …

  1. Karoleen säger:

   Jo språken sitter kvar =) Jo, jag hade verkligen tur med föräldrar från olika länder och så bodde vi där man i vardagen pratade engelska (alt annat språk) så det blev naturligt. Nej, det brukar lösa sig, men det kan vara en av anledningarna till varför jag inte gillar mackor 😉

 3. spännande bakgrund med flera läner och flera språk. en väldig omställning att flytta till Sverige

  1. Karoleen säger:

   Jo, men det var ändå hem 😉 Ha en fin vecka!

 4. säger:

  Ja din uppväxt var ju verkligen speciell, men jag tror att du haft stor nytta av dina upplevelser från olika länder och kulturer som vuxen. Och som du skrev hade du kompisar överallt, andra har inga kompisar någonstans…
  Språk fick du ju också nästan gratis, och det om något är också guld värt. Självklart finns nackdelar också, man kan ju känna sig rotlös också. Ja nu får det vara slut med snöandet för den här säsongen, men är glad att du blir pigg av ljuset, själv blir jag alltid så vårtrött

  1. Karoleen säger:

   Ja, rotlösheten är oftast väldigt stark och jag tror att det var därför jag insisterade på att jag skulle “hem” när jag blev vuxen… Det fanns inget alternativ för mig då, jag behövde rota mig… Och det har jag garanterat gjort, men nu börjar jag ångra och sakna annat… Men det är ju så det är, man vet aldrig vad som händer.

   Ja, det räcker med snö nu tycker jag… Bakslag kommer det ju komma, vi är väl på bakslag 4 av 7 tror jag här i Östergötland, men det är nog några kvar som vanligt. Hoppas du slipper tröttheten snart!

 5. […] Nilla, Monika, Boklysten, Anette, Klimakteriehäxan, Susanne, Kina, Paula, Susie, Jeanette, Ingrid, Karoleen, Tony, Gunilla, Hanna, Jeanette, Karin, […]

Kommentarer är stängda.