Food, Ove.Lillis

Pitepalt

Jag var hos Ove och Lillis i veckan och åt Pitepalt. Det är inte varje dag man blir bjuden på riktig husmanskost… En riktig svensk norrländsk klassiker!

20130426-104051.jpg
För er som inte vet vad Pitepalt är så är det en fylld potatisbulle, av råriven potatis som blandas med kornmjöl och rågmjöl och fylls med fläsk. Sen kokas bullarna och serveras med smör (som får smälta ner i bullarna) och lingonsylt.

Det är nära besläktat med kroppkakor, som jag får njuta av hos Svärmor.

Hur som haver var det i alla fall supergott och är väldigt tacksam att få bli bjuden på läckerheterna bara sådär 🙂 Mums!

//I had dinner at Ove and Lillis house a couple of days ago and Lillis had made Pitepalt, which is a true Swedish food! It can be likened with a dumpling or a potsticker or ehen a hotpocket butbit’s made from shredder uncooked potatoes mixed into a dough with corn meal and flower and filled with a pork stuffing. Then it’s boiled and served with butter and lingonberry jam. A pinocle of Swedish cuisine and based on a northern variant. Really yummy and it’s a real treat to be invited over to eat them! //

Du kanske också gillar…