Food

Beer Can Chicken på Gondolen

Igår var det äntligen dags för Spot and Tell och Kronfågels event som jag har längtat efter så länge… Först och främst skulle eventet hållas på Gondolen, ett ställe som jag ännu inte har besökt men alltid velat, för det andra så skulle utsikten över Stockholm vara makalös, för det tredje är dessa event, har varit på två tidigare, Smak på Världen och Premium kyckling och grill) med Kronfågel och Spot and Tell alltid fantastiskt roliga och för det sista… att äntligen få testa Beer Can Chicken. Som jag har längtat… jag var som en liten flicka hela vägen till eventet! =)

Jag som inte riktigt hittar tog tydligen inte riktigt den rätta vägen upp till Gondolen men jag har ju absolut inget lokalsinne så jag var glad att jag hittade överhuvudtaget. =) Men jag tycker att det var otroligt vackert och ganska läckert att ta sig över “bron” över till Gondolen och utsikten gav ju mersmak…

2013-06-04 Beer Can Chicken 01

Tyvärr var vädret inte det bästa, jag hade hoppats på strålande sol och värme, men så länge det inte regnade så var jag otroligt nöjd. Stockholm visade sig från sin vackraste sida och molnen skapade otrolig dramatik. Fotografen i mig, njöt för fulla muggar! 2013-06-04 Beer Can Chicken 02

Man blev guidad runt med små skyltar och jag blev mer och mer förväntansfull…2013-06-04 Beer Can Chicken 03

Väl framme välkomnades jag av finaste Agnieszka från Spot and Tell och som vanligt känner man sig väldigt väl omhändertagen på en gång. Agnieszka tipsade om vackra saker att fotografera och jag häpnades av utsikten. Men först så välkomnades jag av Linn från Spot and Tell och fick i mig något gott att dricka. Det fanns olika sorters juice, bär och så Cava med jordgubbar. Så mysigt och så gott!2013-06-04 Beer Can Chicken 04

Kolla bara hur vackra dessa bär är… vackraste röda hallon och söta björnbär. Så söta och goda – jag skulle kunnat äta upp alla skålarna själv, men man fick lägga lite band om sig =) Och visst var skålarna från Indiska jättesöta?! Ett riktigt vill ha begär fick jag, så att jag också skulle kunna lägga upp sommarens bär i de vackraste av skålar2013-06-04 Beer Can Chicken 05

Sen fortsatte jag vidare för att njuta av utsikten. Insupa det vackra och förundras över vilken otroligt vacker huvudstad vi har… 2013-06-04 Beer Can Chicken 06

Vi kan lugnt säga att mina förväntningar möttes av denna utsikt….2013-06-04 Beer Can Chicken 07

Många bilder senare så såg jag till att få något att dricka och börja umgås med de underbara bloggare som blivit bjudna på eventet. Många hade jag träffat tidigare och några var nya, och det är alltid så roligt att träffas igen och att få nya bekantskaper.
2013-06-04 Beer Can Chicken 08 Jordgubbarna hade verkligen en underbart vacker färg och det blev väldigt gott tillsammans med Cava. Hett tips till sommaren!2013-06-04 Beer Can Chicken 09

Mingel i full gång tillsammans med sötaste Linda som jag varit på flera event med och jättetrevliga Anna, som jag bor nästan granne med, som jag träffar för första gången. Även vackra Ida och eminenta Kinna, och härligaste Lotta som jag lärde känna lite bättre. Riktigt härliga tjejer!2013-06-04 Beer Can Chicken 10 Till drinken fick man smaka dessa fantastiska BBQ Pulled Chicken Sliders med coleslaw. Oh My, dessa var bland de godaste jag ätit på LÄNGE! Så saftiga, så smakrika och jag ville äta flera stycken men jag höll mig, för jag visste att det skulle komma mycket gott. Perfekt sommarmat att äta med händerna!2013-06-04 Beer Can Chicken 11

Hela lokalen var dekorerad med de mest fantastiska pioner… Så fina!2013-06-04 Beer Can Chicken 12 Dukat för bloggare, som behöver mycket plats för kameror, mobiler, papper, penna och så mycket mer… Det är lite som en cirkus när alla bloggare ska blogga, instagram:a, facebook:a osv =) 2013-06-04 Beer Can Chicken 13För att göra det hela lite festligare så hade Kronfågel även skapat en Spotify-lista som är perfekt på Grillfesten. Massor med bra musik och helt klart värt att testa spellistan. Det ska jag göra i alla fall, listan innehåller även Kronfågels remake av deras “Kyckling på fredag” sång som kan vara roligt att höra.
2013-06-04 Beer Can Chicken 14

Eftersom det inte var det bästa vädret, det blåste en helt del, satt vi inne i den mysiga taktakterrasen. 2013-06-04 Beer Can Chicken 15

Utanför kunde man dock provsitta och dregla över Indiska nya möbler och dekorationer. Jättehärliga möbler med så vackra färger! 2013-06-04 Beer Can Chicken 16 Utsikten från insidan… Så fint! 2013-06-04 Beer Can Chicken 17

Sen var det dags att presentera vad vi var där för – Beer Can Chicken. Jenny Fridh från Kronfågel, som jag har träffat flera gånger tidigare, började med att presentera Kronfågel sommarsortiment.

Årets grill-snackis är Beer Can Chicken, Dancing chicken eller ölkyckling på svenska. Konceptet är att trä en hel kyckling över en fylld ölburk och grilla. Resultatet blir en saftig och smakrik kyckling. Detta sätt att grilla kommer från USA och 70% av svenskar har aldrig hört talas om konceptet och 95% har aldrig smakat.

Kronfågel andra sommarnyhet är BBQ Chicken Chipotle som är en kryddmarinerade kycklingfiléer med en Sweet Chilic Ginger glaze.

Och förra årets BBQ grillmixlåda och Kycklingburgare finns även att köpa i år – och det tackar vi för, kycklingburgarna är underbart goda och otroligt saftiga!

2013-06-04 Beer Can Chicken 18

Sen gick vi in till köket där Magnus Albrektsson, som är Kronfågels kock och har varit med de tidigare gångerna, visa hur man tillagar en Beer Can Chicken.  2013-06-04 Beer Can Chicken 19

Kycklingen som tillagas är en hel kyckling som antigen är naturell eller kryddmarinerad (som man kan köpa från Kronfågel). Eller så kan man göra egna kryddningar, antigen en rub med torra kryddor eller en wet rub som är som en pasta man kryddar kycklingen med.

Man öppnar en ölburk eller någon annan sorts burk, det beror helt enkelt på tycke och smak. I detta fall var det alkoholfri öl och det går lika bra det, eller cola eller Fanta citron…. Bara fantasin sätter gränser. Man häller av eller dricker upp halva ölen och så kan man antigen köra ren öl, eller krydda ölen med samma kryddor som man har i sin rub (fast hela). Här visar Magnus att man kan stoppa i kanelstänger, hela nejlikor, Korianderfrön och anis i burken. Åter igen, fantasin sätter gränserna, tänk citrongräs, vitlök, ingefära för en asiatisk kyckling eller örter, chili och vitlök för en variant. 2013-06-04 Beer Can Chicken 20

Sen kryddar man kycklingen med en dry rub eller en wet rub, beroende på smak. Det är egentligen ingen skillnad på vad man använder. 2013-06-04 Beer Can Chicken 21

Sen trär man kycklingen över ölburken och försöker sluta det tätt…2013-06-04 Beer Can Chicken 22

Och ställer kycklingen i en t.ex. klotgrill med lock. Det viktiga är locket, så man kan använda en gasolgrill också, eller även tillaga kycklingen i ugnen. I detta fall med en klotgrill så används kolbriketter och ta bort grillgallret. Glöden ska vara glödande och briketterna något gråa när man ställer ner kycklingen på botten av grillen. Sen är det bara att stänga om kycklingen och kolla till den ibland. 2013-06-04 Beer Can Chicken 23

Bloggare – doing their thing =)2013-06-04 Beer Can Chicken 24

För att veta när kycklingen är kvar ska temperaturen vara 82 grader och köttsaften vara genomskinlig. Använd med fördel en termometer, då blir det aldrig fel. Man man räkna med att tillagningstiden är någonstans mellan 40-60 min. Instruktioner kan man hitta på Kronfågels hemsida med recept, inspiration och en swipe för enkelt recept. 2013-06-04 Beer Can Chicken 25 Sen är det bara att låta kycklingen vila i ca 5 minuter och därefter kan man för lite piffigare uppläggning tranchera kycklingen. Tips finns hos Kronfågel.

Ingredienser för en wet rub till en asiatisk Beer Can Chicken – som var jättegod!2013-06-04 Beer Can Chicken 26

Om man inte har en grill eller vill göra en Beer Can Chicken i ugene så är det också superlätt. Förbered kycklingen som du skulle till grillen, men slå igång ugnen på 175 C. Detta kan ju bli lite kladdigt så man kan använda sig av Dancing Chicken grillrör från Landmann eller andra ställningar för att förenkla lite. Stek kycklingen i ugnen i 175 C tills den har fått en gyllene färg och sänk därefter ner temperaturen till 100 C tills kycklingen är klar, med en temp på 82 C och har klar köttsaft.

Till kycklingen serverades tre olika sallader som passade jättebra till kyckligen och som enkel sommarmat som man inte behöver laga i flera timmar. Denna kryddiga bönsallad med grillade grönsaker var grymt god! Serverades med en yoghurt-caesardressing. 2013-06-04 Beer Can Chicken 27

En pastasallad med rostad tomat, pecorino, sparris och rosmarin. Mums!

2013-06-04 Beer Can Chicken 28

Till BBQ Chicken Chipotle serverades rostad ananas- och paprikasalsa och en sallad på grillad potatis2013-06-04 Beer Can Chicken 29

Vackra blommor överallt.2013-06-04 Beer Can Chicken 30

Kycklingen – BBQ grillmixlåda och BBQ Chicken Chipotle.2013-06-04 Beer Can Chicken 31

Sen började solen skina och det var så vackert ute att man fick hjärtat i halsgropen… Jag njöt för fulla muggar men nu var det dags att ta mat och smaka de nya recepten. 2013-06-04 Beer Can Chicken 32

En fulladdad talrik med så många godbitar.2013-06-04 Beer Can Chicken 33

En otrolig utsikt att avnjuta godaste maten. Min favorit blev helt klart BBQ Chicken Chipotle för den hade det lilla extra. Men jag älskade också Beer Can Chicken – det var så otroligt mört och saftigt. Ingen torr kyckling någonsin igen. Riktigt gott! Och på sallad fronten var det bönsalladen som blev favoriten – den hade något som bara var underbart! Kommer bli en favorit här hemma. Sen var jag bara tvungen att ta ytterligare en Pulled Chicken Slider, det gick bara inte att motstå… Och till bords hade jag många trevliga bloggare bl.a Nina, Marie, Jennie, Lotta, Anna, Linda,  och Love2013-06-04 Beer Can Chicken 34

Sen var det dags för Spot and Tell att presentera kvällens vinnare av Instagram-tävlingen…2013-06-04 Beer Can Chicken 35

Och jag vann första pris för en av mina bilder!!! =) Det var inte alls väntat, så jag blev ganska förvånad, men det är ju alltid jätteroligt att vinna något =) Här har ni vinnarbilden. Tack snälla för att ni valde min bild! =) De andra vinnarna blev Carlos med denna, Anna med denna, och Jennie med denna. Grattis!2013-06-04 Beer Can Chicken 36

Sen var det dags för dessert – Rabarber med rabarberkola, jordgubbar, mandelcréme, jordgubssorbet och mandelbiskvier. Yum!2013-06-04 Beer Can Chicken 37

Indiska var också med och gav oss en goodie bag med lite smått och gott från deras sommarkollektion med tre tydliga inriktningar med olika mönster och färger. Ska bli väldigt spännande och se Poetic, Geometric och Artistic kollectionerna i butikerna i sommar. 2013-06-04 Beer Can Chicken 38

Sen var det dags att tack för sig, blicka ut över ett kvällssoligt Stockholm och insupa så mycket utsikt man bara kunde och vinka hejdå till alla härliga bloggare, Spot and Tell och Kronfågel för denna gång och känna sig varm i hjärtat av att man har haft en underbar kväll!

Självklart fick vi med oss en välfylld goodie bag från Kronfågel och en extra liten present från Landmann. Kycklingnyheterna att testa och anvnjuta samt en dancing chicken ställning från Landmann.

2013-06-04 Beer Can Chicken 39 Och från Indiska en vacker mönstrad sjal, en härlig turkos mugg och en påse te som doftar helt otroligt gott. Tack snällaste!2013-06-04 Beer Can Chicken 40

En otroligt mysig kväll och ett stort tack till alla inblandade! =)

Du kanske också gillar…

8 kommentarer

 1. säger:

  Vad fint du skrivit om kvällen! Läste allt. =)

  1. säger:

   Tack snälla Kinna! Att du orkade allt, det blev ganska långt med 40 bilder =)
   Kul att träffa dig igen =) Och hoppas att det var ok att jag länkade till dig =)

 2. säger:

  Bra inlägg!! Mvh Magnus

  1. säger:

   Tack snälla Magnus! Alltid kul att ses! 🙂

 3. Så härliga bilder! Det var jättekul att träffa dig också 😀 Hoppas vi ses snart igen!
  Kram

  1. säger:

   Tack detsamma! Det var en riktigt härlig kväll! Lycka till med lägenhetsletandet! Kram

 4. säger:

  Verkligen bra skrivet (själv kopierade jag mest text från Kronfågel :P) och intressant – känner mig mer upplyst nu om kvällen än från mina egna intryck hehe
  Riktigt kul att träffas och att få snacka lite mer. Hoppas att vi ses framöver också 😉
  Kram

  1. säger:

   Tack du, ja, det blev ju ganska långt 🙂 Absolut, hoppas vi syns snart!

Kommentarer är stängda.