Blog

Fem en fredag v24: Dagens ord

God morgon fredag! Denna vecka tycker jag inte riktigt har gått lika fort som tidigare veckor men jag tror att jag fått mer vila också. Så det hjälper ju. Dock har det varit varmt och skönt och det uppskattas ju alltid av mig ?

Fem en fredag hos ElisaMatilda med temat Dagens ord och dagens ord är Sigmarsört! Och därför handlar frågorna om just växter och blommor!

1. Vilken är din relation till begreppet ”gröna fingrar”? Det är något jag alltid avundas, folk som bara tittar på ett frö och helt plötsligt står det en tjusig buske som dignar med frukter. Eller folk som lyckats ta hand om blommor inomhus och har grönska i varje hörn. Det har jag helt enkelt inte lyckats med, men har insett efter år av försök att jag blivit bättre och bättre och numera har jag (peppar, peppar) återblommande orkidéer i köksfönstret, egensådda chiliplantor, en hibiskus som mår prima och en paraplyväxt som faktiskt frodar. Och många andra ”lättare växter” som jag lyckas låta bli att döda. Och det må låta som enkla saker för dom som kan, men för tjejen som mördat ett flertalet kaktusar är det en stor grej och jag är rätt stolt ?

2. Vad skulle du vilja ha i din drömträdgård/balkong? Jag har alltid velat ha hallon- och blåbärsbuskar samt jordgubbar så att hela mitt Ibsens behov av bär stillas. Jag ÄLSKAR hallon och blåbär och skulle äta färska varje dag om jag kunde. Jag vill ju även kunna odla grönsaker i trädgården, så att man skulle kunna välja och vraka i trädgården under sommarhalvåret. Vi har köpt ett växthus och håller på med odlingslådorna så det kommer att bli mer och mer, men en dröm är ju att vara ganska självförsörjande i framtiden, i alla fall en del av året ? Sen skulle jag vilja ge en mer avancerad trädgård som inte är amatörmässig, något som är vackert och lättskött. Vackra rabatter, planteringar, gångar och olika ”rum”. Men jag vet mina begränsningar och börjar småskaligt och bygger sedan vidare. Och så en vildblomsteräng skulle jag också vilja ha någonstans, fylld med Vallmo och Lupiner.

3. Hur kryddar du helst din mat? Smakrikt! Jag älskar mat som är smakrikt och gillar mat från hela världen. För mig så är mat inte värt att äta om det är dåligt kryddat, det blir bara meh… och som jag ofta säger, ”Det smakar vitt…” och det innebär att det inte smakar något alls. Men om jag ska välja ut kryddor jag använder ofta så är det vitlök, chili (många olika sorter, cayennepeppar, nacho, kashmiren, habanero, jalapeño, osv jag tror vi har 20 olika chilisorter minst) , lök, ingefära, spiskummin, curry, sumak, peppar (vi använder en kryddkvarn med svart, vit, grön och röd peppar, väldigt gott!) och självklart SALT! Ä

Ett axplock av våra kryddor, dom som får stå framme då de används oftast men jag har en stor back med fler kryddor i matkällaren ?

4. Vad för typ av växter gillar du bäst? Är löjligt förtjust i vissa typer av blommor, Pioner, Vallmo, Dahlior, Allium, Hortensia, och även Tulpaner. Det är något med stora fylliga blommor som får mig glad. Blir lycklig av att se dem och skulle vilja fylla trädgården med dessa underbart vackra blommor. Och det är på gång ?. Men jag är även förtjust i träd och palmer, en riktigt mäktig ek är något att beskåda. Vi har tur att vi bor på Eknäs och som namnet antyder har vi fullt med vackra ekar, både större och mindre. Men vi har också mycket annat, och vårt mål är att ta ner en del mindre träd och skapa en Ekkulle, ett eget lite Eklandskap. Tror det kommer bli superfint! Sen är det kanske lite av en konstig tolkning men jag är otroligt fascinerad och älskar koraller, havets växter. Så otroligt vackra, komplicerade, simpla och färgglada men glöms ofta bort. När jag har dykt är det så klart hajarna som varit fokus men övriga fiskar och korallen är minst lika underbart!

5. Om du fick sätta ett namn på en växt, vad skulle det vara? Oj, det var väldigt svårt, är inte så bra på att skapa namn sådär men Addemaxicum skulle ju kunna vara ett hittepånamn på ”latin” på en korsning av en bion och ett körsbärsträd, dvs ett litet träd med gigantiska rosavita blommor. Tjusigt som få! ?

Du kanske också gillar…

23 kommentarer

 1. säger:

  Det här var en rolig fredagsuppgift! Mycket fint i din blogg idag!

  1. Karoleen säger:

   Ja det var kul, tack så mycket =)

 2. säger:

  Så roligt att läsa dina svar och tack för din kommentar hos mig. Det där med gröna fingrar går ju att tolka på olika sätt, men jag tror ingen får gröna fingrar utan en viss möda.
  Jag blir också mallig om jag lyckas få någon orkidé att blomma om. Just nu står det två ledsna exemplar bakom gardinen i sovrummet och där får de stå ett tag, så får vi se om de får vara med igen, eller om de hamnar i komposten.
  Ha en skön helg!

  1. Karoleen säger:

   Nej, så kanske det är, det är bara att man tror att de går lättare för dem, men troligtvis är det ju inte så =) Mmm… ett tips är att ställa dem varmt, i ett kvällssol fönster om möjligt och sen ta fram rötterna ur krukan och fortsätta att vattna. Då kom mina igång ganska snabbt!

   1. säger:

    Tack för tipset!

 3. gillar peppar, trädgård är en fin avkoppling.

  1. Karoleen säger:

   Jag med =) Ja verkligen!

 4. Vilka fina blombilder! Och fegt kryddad mat ät lite tråkigt eller hur?

  1. Karoleen säger:

   Tack tack, ja verkligen, det är väldigt trist och meningslöst =)

 5. paulamerio säger:

  Du är en tjej med höga ambitioner och du verkar gå all in för att bli bättre i ämnet botanik och trädgård! Det låter kanonbra, har man bara intresset så lär man sig. Jag håller med dig om kryddor, just nu gör jag egna kryddblandningar, ja inte egna från början, jag härmar vissa berömda kockars blandningar. Väldigt praktiskt.

  1. Karoleen säger:

   Ja du, det är nog så sant som det är sagt =) Jag vill väldigt mycket och blir ganska förstörd när det inte blir så, men jag förstår också att det tar tid, och det är lite jobbigt =) Jag tror nog att det är som du säger, man behöver bara ha intresse så kan man nog komma framåt =) Gott med egna kryddblandingar, varesig det är någon annans recept från början eller eget, Det blir alltid mycket godare än köpt tycker jag =)

 6. jag tycker visst att du har gröna fingrar! orkideer har jag dödat ett antal. snabbt och effektivt. hibiskusar brukar få löss. och vilken kryddsamling du har! jättefint namn du valt på din växt

  1. Karoleen säger:

   Ja kanske, men det är verkligen något som har kommit nu, jag har dödat många många i mina dagar. Tack tack det är mina älsklingar =)

 7. säger:

  Herreguuuu, du HAR gröna fingrar! Att få orkidéer att blomma på det här sättet, ja du, då har man gröna fingrar:-)
  Gillar din kryddsamling. Å grattis till din chiliplanta. Köpte en sådan en gång och den fick bladlöss, så det var en engångsföreteelse.
  Vår kryddsamling är inte riktigt så stor, men vi älskar också kryddstark mat.

  1. Karoleen säger:

   Hahaha, det är underbart att någon säger det, jag tycker själv att jag har de mest ogröna fingrar någonsin, men det kanske börjar vända lite. Det är ju underbart! Lycka! Gott med kryddig mat!

 8. säger:

  Odlade blåbär är överreklamerat. Den vilda varianten är mycket bättre, på alla sätt! 🙂
  För övrigt tycker jag faktiskt det ser ut som om dina fingrar är väldigt gröna, vilka orkideér!

  1. Karoleen säger:

   Ja, det är nog helt sant, “riktiga” blåbär är nog godast! Men jag gillar tanken att jag kan blocka blåbär en längre säsong =) Tack tack!

 9. Ditt “hittepånamn” var jätte jätte bra tyckte jag – o såg framför mig den som du beskrev den – magnefik 🙂
  Ser att du är lika galen i kryddor som jag – det är ju så underbart gott. Har köpt lite ny peppar – blev en födelsedags present till en av mina svärsöner o passade på att köpa till mig med – det ska bli spännande att prova dom.
  Kryddan jag hade på min fråga om det här med kryddor – sänder dig mer än gärna lite av den så att du får prova den om du vill?

  Ha en fin dag.

  1. Karoleen säger:

   Så snäll du är, mina älsklingar både som blommor/växter och namnet =) Åh, trevligt med en Kryddgalning =) Du är för snäll, jag tar gärna lite av kryddan om du vill skicka, det vore underbart! Finns det något jag skulle kunna skicka till dig?

 10. säger:

  Det var virkelig en imponerende kryddersamling du har. God helg!

  1. Karoleen säger:

   Tack tack, det är något av mitt intresse =) Jag köper kryddor istället för souvenirer =)

 11. […] Susie, Lillian, Musikanta, Bokdamen, Hanna, BP, Susanne, Mrs Calloway, Debutsky, Ingrid, Gerd, Karoleen, […]

 12. […] Susie, Lillian, Musikanta, Bokdamen, Hanna, BP, Susanne, Mrs Calloway, Debutsky, Ingrid, Gerd, Karoleen, Åsa, […]

Kommentarer är stängda.