Blog

Fem en fredag v. 46: Hjälp

Fredag och första inlägget sen i slutet på oktober. Har haft problem med bloggen och inte haft tid att fixa det fram tills nu. Men det passar ju bra med att köra en Fem en fredag som första inlägg efter uppehållet! Dagens tema är Hjälp och det är som vanligt ElisaMathilda som frågar frågorna. Fredag den 13:e, vad kan gå fel? 😉

Glasburkar med diverse innehåll, glasburkar, inred med glasburkar,
Glasburkar med diverse innehåll

När behövde du senast hjälp med något? Jag ber Adde om hjälp hela tiden, men andra är jag inte lika ”bra” på att be om hjälp. Bad Adde gå ner till extrakylen i källaren och hämta mer smörgåspålägg i morse t.ex. men om man ska tänka någon annan än Adde så bad jag mamma om hjälp att diska glasburkar i helgen. Jag har massor med glasburkar i köket med diverse ingredienser i och burkarna såg lite trista ut nu och behövde organisera om lite. Blev jättebra! Tack mamma! <3

Inom vilket område är du den som hjälper andra? IT-support, teknik-support överlag och internet, för familj och kompisar. Men på jobbet är jag bollplanket som många använder, det är kul och borde betyda att jag är bra på att hjälpa andra och bra på mitt jobb.

physalisplanta, physalis planta, Physalis peruviana, kapkrusbär,
En physalisplanta som jag fick från grannen som en liten snutt, många många små fick jag så jag delade med mig med Hansson och mamma och i helgen fick jag tillbaka en av av mammas buskar. Visst är den fin! Smakar gudomligt!

Vad skulle gå bättre om du inte gjorde det själv? Oj, den var svår! Har inget sådär som jag kommer på, oftast brukar jag lyckas med det jag försöker mig på, förutom att få växter att överleva. Så jag kanske borde lämna över blomansvaret till någon som har gröna fingrar här hemma!

Brukar du ta hjälp av dina grannar? Ja absolut, vi har superbra grannar som alltid hjälper till. Det är väl mer så på landet än i stan kanske. Jag tycker det är skönt att ha grannar som man kan prata med och vända sig till när man har problem eller är sällskapssjuk ?

Vad hjälpte du oftast till med hemma som liten? Hmmm… väldigt svårt kan jag tycka eftersom vi ofta hade hemhjälp när vi bodde utomlands. Specifikt bodde Dhalyn från Filippinerna hos oss från 1994-2005, i Malaysia, Egypten och Dubai. Hon var en så kallad “live in maid” och blev en stor del av vår familj, då hon tog hand om hushållet och oss väldigt väl. Och eftersom vi verkligen gillade henne så flyttade hon med oss när vi bytte länder. Men tyvärr var det svårt att kunna få henne att flytta med hem till Sverige, då hemhjälp på det sättet finns inte i Sverige. Och då fick Dhalyn åka hem till Filippinerna igen, men vi har fortfarande kontakt och jag hoppas verkligen att vi kommer kunna träffas nån gång igen =). Men livet som expat och med hemhjälp innebar att det inte var så mycket vi barn behövde göra. Jag vet att jag fick hålla ordning på mitt rum, men om jag inte gjorde det så blev det ju ändå gjort. Annars kommer jag inte ihåg att jag hade sysslor att göra hemma. En privilegierad uppväxt kan tyckas, men var ju också väldigt tydlig när jag flyttade “hemifrån” till Uppsala och jag inte kunde laga mat eller tvätta. Så det blev en crasch-course den sommaren ?

Du kanske också gillar…

9 kommentarer

 1. Physalisplantan ser jättefin ut, annars vattnar du nog för mycket…

 2. säger:

  Physalis hade jag också förut när jag var ägare av ett litet växthus.
  Jag kan tänka mig att det var lite knepigt att hamna i eget boende efter den uppväxt du haft.
  Ha en fin helg!
  /Ingrid

 3. Har sina nackdelar att inte få hjälpa till hemma, men man lär sig ju fort som tur är även om et blir en motvilligt när man är tvungen

 4. Olika uppväxt, olika förhållanden. Spännande!
  Det där att diska och hålla rent i burkar, me lika!
  Kul läsa dina svar!

 5. säger:

  Här fick jag veta mycket om dig, bland annat om din uppväxt. Gissar att din mamma/pappa var diplomater och på så sätt fick du ju se mycket av världen redan som barn. Vilken erfarenhet, ja, inklusive crash-course där också;-)
  Tror också att man hjälps åt automatiskt när man är granne och bor på landet. Det är betydligt mera anonymt i en lägenhet.

 6. säger:

  Att hjälpa till hemma har både sina för- och nackdelar. Det kanske inte alltid är så kul, men jag tror att man gör barnen en björntjänst om de inte behöver hjälpa till. Som du säger så står man där ganska handfallen när man flyttar hemifrån, och vet inte hur man gör varken det ena eller det andra. Ha en bra helg!

 7. när jag flyttade hemifrån fick jag ju lära mig att laga mat eftersom jag tackat nej till mammas erbjudande om lite lektioner. det gick ganska bra, men det är ingen favoritsysselsättning. allt möjligt annat hjälpte jag till med hemma

 8. säger:

  Olika kutym i olika länder helt klart. Och det var säkert skönt för dina föräldrar att ha bra hjälp i hemmet.
  Jag har också goda grannar, och det är guld värt

 9. […] Mrs Calloway, Marit, Linda, Susie, Saija, BP, Hanna, Debutsky, Ingrid, Gerd, Evelina, Anna, Karoleen, […]

Kommentarer är stängda.