Blog

Fem en fredag v. 7: Problemlösning

God Morgon! Fredag igen, denna vecka har verkligen gått fort, men också med mycket som behövts göras. Nu börjar också vår mest intensiva tid på jobbet så det blir nog en del att göra framöver, men så är det när man jobbar inom Verksamhetsplanering.

Men först kör vi Fem en Fredag hos ElisaMatilda och veckans tema är Problemlösning. Intressanta frågor idag!

Jag har aldrig varit med om att kylen är HELT tom, man har ju alltid en massa burkar och tuber med saker som kan göras om till godsaker!

1. Vad lagar du till middag om du inte har något i kylen? Jag är ju en expert på att laga mat på en spik om jag får säga det själv! Jag kommer alltid på något gott att göra. Men jag är också en sån som alltid har ägg i kylen och torrvaror i matkällaren. Det är liksom aldrig tomt. Men min go to är pasta eller nudlar i varierande svårighetsgrad. Har man nudlar, lite chiliolja, ägg och kryddor kan man alltid laga en supergod nudelrätt. Har man pasta, en buljongtärning, ägg och kryddor kan man göra en snabbvariant av en vegetarisk carbonara. 

En kryddhyllan som hette duga som jag hittade på en husvisning förra året, när vi letade hus till Hansson. Dessa är vackra men kanske inte speciellt effektiva i dagens värld.

2. Vad gör du om håret är blött och du är sen någonstans? Beror på om det är minusgrader ute eller inte. Är det vinter så fönar jag håret med min fönborste som är förvånansvärt effektiv, tar Max 5 minuter. Men är det sommar så gör jag inte så mycket, handdukstorkar så gott jag kan och sticker. 

3. Om mobilen inte fungerar, hur får du tag i någon? Hmmm…är jag iväg så försöker jag hitta en fast telefon och ringer, jag några nummer memorerade i alla fall, och om jag kan ringa Adde kan han kolla upp numret till den jag behöver kontakta. Är jag hemma så använder jag den fasta telefonen och ringer den jag behöver. Ja, vi har en fast telefon eftersom våra mobiler har halvdålig täckning. 

4. Vad gör du om du inte hittar något i en butik och ingen personal finns i närheten? Jag letar vidare, jag är ganska bra på att hitta saker i affärer. Men skulle jag inte hitta det ändå så läger jag det vara. Inget är så viktigt 😂

Den enda typ av ”karta” jag förstår mig på… 😂

5. Om du gick vilse i en skog utan karta eller kompass, skulle du kunna hitta ut? Det är nog tveksamt, jag är har ju inget lokalsinne och hittar knappt nånstans. Adde och Hansson har väldigt kul år att jag fortfarande inte hittar i Linköping efter att ha ”bott i stan” i snart 7 år. Men Linköping är så ologiskt så jag fattar verkligen inte hur saker hänger ihop. Men men, åter till frågan om skogen…Jag kan rabbla några av de där ”sanningarna” som man lärde sig på scouterna, mossa växer enbart på norrsidan av träd eller myrstackar byggs åt söder. Men dessa stämmer ju sådär säger Jägare/Överlevnadsmänniskan (tillika Adde). Så han har lärt mig klocktricket, dvs ställ timvisaren mot solen och riktningen mellan timvisaren och tolv är söder (i vintertid). Då kan man kanske räkna ut vilket håll man ska gå för att komma hem eller ut ur skogen. 

Du kanske också gillar…

18 kommentarer

 1. jag är ingen mästare på att laga mat av ingenting. och vi har nästan ingenting hemma heller. saknar lokalsinne. barnen förstår inte hur det fungerar. i staden är det sämre än i skogen

  1. Karoleen säger:

   Skönt att hitta i skogen tycker jag! =)

 2. ägg är riktigt bra basvara

 3. Många har scoutminnen, läser jag.
  Ägg är en otroligt bra basvara. Har men dessutom mjölk och mjöl är det perfekt!

  1. Karoleen säger:

   Visst är det! Pannkakor är ju allt! 😉

 4. säger:

  Vilket härligt inlägg. Tänker främst på bilderna och kryddhyllan är ju såååå fin. En verklig klenod.
  I skogen är jag lika “dum” som du, visste inte ens det där med mossa och myrstack. Var aldrig med i scouterna;-)

  Så idag att det faktiskt är fortfarande jättemånga som har fasta telefonen kvar. Det hade jag aldrig trott. Själv har vi ingen “gammal-telefon” kvar. Kanske dumt ändå…

  1. Karoleen säger:

   Nej, det är nog inte så många som har det, men vi har det av säkerhet och för släktens skull lite gran.

 5. säger:

  Mycket svårare att hitta i en stad än i skogen om du frågar mig! I skogen ser alla träd olika ut, i stan är alla hus likadana…

  1. Karoleen säger:

   Haha… då är vi olika där… ge mig en karta med hus och jag hittar direkt =)

 6. Så smart där att tänka till just vid mat och vad man ska äta. Jag är nog sådan som går och handlar. Kan ju hänga ihop med min ätstörning också, mat blir alltid ett stort hinder.

  1. Karoleen säger:

   Mmm… förstår! Jag har också haft en ätstörning en gång i tiden, men jag lyckades ta mig ur den, vilket jag är väldigt tacksam för!

 7. säger:

  Så trevligt att läsa dina svar och väldigt fina bilder har du illustrerat inlägget med.
  Ha en fin lördag!
  /Ingrid

  1. Karoleen säger:

   Tack tack!

 8. säger:

  Kul att läsa dina svar! Som f.d. scout, så vet jag inte vad jag lärde mig där, för jag är helt vilse i pannkakan (eller kanske var det i skogen!) Ha det gott!

  1. Karoleen säger:

   Haha, ja du, jag vet inte så mycket mer jag. =)

 9. Skulle jag bara hitta nåt som jag skulle äta, vore det inga som helst problem. Jag gillar också pasta. Men har man en gubbe som inte vill ha ris eller pasta eller couscos – eller något som helst annat än potatis kan det bli problem. Ibland har jag “tvingat” honom att äta ris eller en omelett och då har han inte varit glad precis…..
  KRAM/Susie

  1. Karoleen säger:

   Aj då, det är inte många alternativ när det bara är potatis som gäller! Jag skulle gråta om jag var “tvungen” att äta potatis varje dag, det finns inget värre för mig än att äta samma sak hela tiden. Kram

 10. […] Klimakteriehäxan, Hannele, Anette, Madeleine, Susanne, Mrs Calloway, Susie, BP, Kina, Monika, Karoleen, Robert, Lillian, Bokdamen, Anki, Debutsky, Saija, Ingrid, Evelina, Gerd, Lena, Tant Augusta, Åke, […]

Kommentarer är stängda.