Festivities

Eid il-Fitr 2021

I en månad har muslimer runt om i världen fastat under Ramadan. Ramadan är nionde månaden i den muslimska kalendern och fastemånaden är en av de fem pelarna i Islam. Det var även under Ramadan som Koranen uppenbarades för profeten Mohammed första gången. Ramadan upphör när nymånen siktats den första dagen i den tionde månaden, Shawwal. Och gryningen efter är det då dags för firandet av Eid el-Fitr.

I år råkade Eid el-Fitr sammanfalla med Kristiflygare och efter arbetsdagens slut i onsdags packade vi snabbt bilen och rullade Norrut för att fira med mamma och pappa. Vädret var magiskt med strålande sol och ca 25 grader. Lovely! När vi rullade upp på uppfarten kände man doften av grillning och mamma stod och grillade fisk på egyptiskt vis. Och vips satt mamma och ”skalade” fisken åt oss. Hemma hos har det alltid hetat ”skalat fiske” och det är helt enkelt för att man helgrillar fisken med skinn och ben och den får även en typ av panering eller skal för att skydda fisken från att bränna. Sen tar mamma bort paneringen och skalet och plockar loss bitar utan ben till oss. Väldigt snällt och hjälpsamt!

Grillade firrar, ser lite läskiga ut med huvuden kvar.

Till fisken åts det egyptiskt ris, sallad och lökklyftor i vinäger, ett måste tillbehör till fisken!

Resten av kvällen spelade vi Maxi Yatzy och åt egyptisk Basbousa, en mannagrynkaka med sockerlag. Men inte en bild tog jag… 😉

Max inspekterar…

Vi vaknade ganska tidigt till Eid el-Fitr och åt frukost tillsammans. Det hade varit en varm natt men morgonen var desto svalare. Nu hade dock världen börjat värmas upp och det skickades meddelande till familj och vänner för att gratulera på Eid. Man kan likna dagen lite till vår Julafton, alla klär upp sig, barnen får ofta presenter och det äts kakor i mängder.

Fina rosor!

Mamma hade bakat alla kakor som bakas till Eid. Dessa är mördegskakor med olika smak och utförande. Vackra är de också! Fika gjorde vi, flera gånger under dagen medan solen gasssade och det var 30 grader i uterummet.

För att komma undan lite värme så gick Max och jag in i skuggsidan av huset. Där vilade vi en stund i soffan innan den tidiga middagen. Vi väntade på att Wilderbeast slutade jobba och kom ut från stan.

Tröttis

Pappa tände grillen och mamma fixade tillbehören till en riktig grillfest! Webergrillen pappa fick i födelsedagspresent för några år sen går varm här!

Medan vi väntade fotade jag lite blommor.

Mat!

Det grillades kalvkotlett och kycklingfiléer samt majskolvar. Till var det hemmagjorda potatisklyftor, Tabbouleh samt Babaghanough. Älskar’t!

En vacker Tabbouleh, färgglad och god!

Och när magen stod i fyra hörn och vi ätit några kakor till, samt att Adde och Wilderbeast flyttat på en fåtölj så var det dags att tacka för oss och rulla hem i sommarvärmen. Arbetsdag imorgon för mig och vi behövde handla lite på vägen hem. Men vi tackade för oss och riktade bilen söderut! 🥰