Buzzador, Food

Bloggbuzz: Zeta

Bloggbuzz: En Buzzning via bloggen

Jag fick som ni vet testa lite olika Parmigiano Reggiano ostar från Zeta och här kommer lite information om dessa fantastiska ostar!

Parmigiano Reggiano – Kungen av ostar.

Historien om parmesan
i Slutet av 900-talet började Cisterciensermunkar dränera de sumpiga markerna norr om floden Po. Snär började gräset växa, med gräset kom korna och med korna kom förstås osten som fick ett eget namn: Grana Padano – den gryniga osten från Po-slätten.

Ursprungsmärkning
Omkring år 1050 kunde man köpa den närnesläktade “parmigiano” (osten från Parma) på marknaderna söder om floden Po. Tusen år senare är tillverkningen fortfarande ett hantverk och sker på traditionellt sätt. Ostarna är numera också “ursprungsmärkta” vilket är ett erkännande som säger att äkta Grana Padano eller Parmigiano Reggiano inte kan tillverkas någon annanstans i världen än i just dessa områden. Märkningen innebär också att ingredienserna, tillredning, lagring och smak kontrolleras mycket noga. Bara ostarna som uppfyller alla krav perfekt får bära namnen Parmigiano Reggiano och Grana Padano.

Tillverkning
Mjölkning av korna söder om floden Po blir mjölkade 2 gånger per dag och inom 2 timmar måste mjölken vara framme hos ostmästaren. Man använder opastöriserad mjölk eftersom pastörisering tar bort många av de viktiga smakämnena. Varje dag på mejeriet avslutas med att de stora karen fylls med kvällsmjölk, som får stå över natten. Nästa dag, när korna mjölkats igen, skummas kvällsmjölken av innan den blandas med den nya, färska morgonmjölken. Sedan påbörjas ystningen. När ostmassan är färdig tas den upp och läggs i formar. Ostarna är nu drygt 40 cm i diameter, omkring 20 cm tjocka och väger ca 35-38 kilo. Till varje ost har det gått åt 16 liter mjölk. De får nu ett unikt serienummer så att man kan spåra dem. Efter att ha vilat i saltlag upp till en månad läggs ostarna in på särskilda lagringshyllor där de långsamt får mogna. Efter 11 månader kommer den viktigaste kontrollen: Il Battore (“Trumslagaren”) slår försiktigt med sin hammare på varje ost. Han hör genast om osten har utvecklats perfekt. De ostar som klarat sig märks med den berömda stämpeln som garanterar att osten uppfyller alla de hårda krav som ställs på en åkta, ursprungsskyddad Parmigiano Reggiano.

Historien om Zeta
Bakom varumärket Zeta står Fernando Di Luca, italienaren som i början av sextiotalet lämnade hemlandet för Sverige och kärleken. Idag jobbar hela familjen Di Luca med Fernandos uppdrag: “att ge Sverige lite italiensk smak”.

Osten är

  • Rik på vitaminer och mineraler
  • Hög proteinhalt – 33 gram protein i 100 gram ost lika mycket som 170 gram nötkött.
  • Bra proteinkälla för vegetarianer
  • Bra för matsmältningen
  • Passar såväl gammal och ung
  • Lämplig även för gravida

I paketet:
Parmigiano Reggiano, 14 månader
mjuk, rund karaktär med mindre markerad syra. Ljust gul i färgen. konsistensen är krämig och mild med en mjuk eftersmak. Doft och smak påminnner om färsk mjölk, yoghurt, gräs och med inslag av kokta grönsaker. Utmärkt till varma rätter eftersom den har bättre smält egenskaper än de längre lagrade ostarna.

Parmigiano Reggiano, 22 månader
Smakrik utan att vara dominant. Smälter nästan i munnen med doft- och smaktoner av hasselnötter, smörkola, ängsblommor, ananas och citrus. färgen är svagt gul och osten är lite flagig och smulig i konstistensen. Perfekt till ostbrickan tillsammans med Cremea di Balsamico eller att riva över och smaksätta maten med.

Parmigiano Reggiano, 28 månader
Kraftiga mötiga toner med inslag av muskot. Utan att vara frän är den mycket smakrik med lite syrliga och kraftfulla toner i eftersmaken. Färgen är intensivt gulaktig med tydliga kristaller (vita prickar) av fria aminosyror. Med sin torra liste smuliga konsistens passar den bra till ostbrickan tillsammans med kraftigt vin eller till krydda pastarätter och kött.

Crema di Balsamico Fikon
En krämig, fyllig balsamvinäger med smak av fikon. Ringla vackert över ost eller över varma och kalla sallader med ost, frukt eller nötter. Balsamicon är även utmräkt smaksättare av vinägeretter och såser.

Mitt omdömme
Efter att ha smakat alla tre ostarna både ensamma, med balsamico och i maten har jag helt klart fått ett par nya favoriter. Jag har länge ÄLSKAT Parmigiano Reggiano ostar men dessa hade jag tidigare inte smakat. Min favorit att äta rakt av är helt klart 22 månaders osten. Jag gillar att den är start och fyllig och väldigt smaskig. Den är också favoriten när det kommer till att ha över pasta eller annan mat. Till att strö över en tomatsallad tycker jag 14 månaders osten är godast. 28 månaders osten är slående god också och jag tycker att den passar bäst till något kryddstarkt. Otroligt gott!!!

Vill du också bli Buzzador och ha möjlighet att testa produkter, anmäl dig här!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Karoleen – Photographer © 2005-2011 All Rights Reserved.
Contact me at mail@karoleen.se .

Du kanske också gillar…