Food

Yogi

För några veckor sedan tog vi en AW på stans bästa indiska restaurang Yogi. Vi hade fått det rekommenderat av Muntrarna men också en supersnällt presentkort för att Ekkorren hjälpte till med en Björk, hade verkligen inte behövts, Ekkorren ville bara få såga lite ?

Sen råkade det vara Hanssons födelsedag så det blev många flugor i en smäll, fast på ett positivt sätt ?

Så en kväll när mörkret föll över Linköping, tog vi oss genom ett tyst och lugn stad till värmen som finns innanför dörrarna på Yogi!

Färgerna är tunga och varma, dofterna är kryddiga, personalens välkomnande är glatt och gemytligt och känslan i restaurangen är som en varm kram.

Älskade stället direkt när jag klev innanför dörren och jag bara hoppades på att maten skulle vara lika god som utlovad.

Vi började med att beställa in dricka och granska menyn noga! Så många goda rätternoch mycket att välja på. Och eftersom vi skulle fira Hanssons födelsedag gick vi all out!

Och vi är ju som vi är, så vi tog in ett gäng rätter som vi delade på, som vanligt liksom ? Tur att Hansson är ok med det, Adde har ju inget val, vi började dela mat när vi träffades och jag har tvingat honom att välja något annat än jag sen dess ? Så att vi kan få smaka på så många olika rätter som möjligt, why not liksom ?

Jag hade drömt om Mangolassi, en indisk yoghurtdryck som kan smaksättas med det mesta, så länge, tycker att det är bland det godaste som finns och speciellt till kryddig mat. Älskar det, fanns även en Saltlassi på menyn men den testade jag inte, jag vill att det helst ska vara en söt Mango men går bra med andra frukter också. Och denna var riktigt god, och ni ser ju färgen, mycket mango, mums!

Killarna tog varsin Cobra öl, en indisk öl som faktiskt finns på Systemet om man är intresserad. Lättdruken enligt killarna, dock inte Kingfisher till Addes och min sorg. Det är en god indisk öl som vi drack en del i Indien! Nomnomnom!

Till förrätt blev det 4 olika smårätter som vi delade på, Papadum, Paneer Pakora, Murgh Pakora och Tandori Nariyali Jhinga. Nomnomnom!

Papadum är ett tunt knaprigt bröd gjort på linser som friteras. Superlätt och knaprig, här serverades det med mangochutney. Riktigt enkelt och gott!

Pakorarätterna är oftast ett protein som är kryddat med chili, koriander och indiska kryddor och täckta av en kikärtssmet och friterade. Här serverades rätterna med mangochutney, tamarindchutney, en koriander- och myntasås och en blandad sallad. Riktigt trevlig förrätt, och vi valde två olika:

Paneer Pakora, där Paneer är en indisk färskost som påminner lite om halloumi, men ändå inte. Vi åt den mycket i Indien men oftast då som Palak Paneer, dvs i spenatstuvning. Denna var lätt och fluffig och väldigt god som friterad.

Och en Murgh Pakora, som var svensk kyckling doppad i kikärtssmet och friterad. Serverad som ovan Paneer Pakora.

Och sista förrätten blev en Tandori Nariyali Jhinga, grillade kokosdoftande tigerräkor som marinerats i yoghurt, gurkmeja, curryblad och husets egna kryddblandning. Serverades med sallad och koriander- och myntasås. Goda men aningens torra för vår smak, men tigerräkor är svåra att grilla!

Vi beställde först in förrätterna så att vi kunde bestämma vad vi skulle ta in till huvudrätter lite längre. Det var inte lätt med så mycket gott på menyn, men eftersom restaurangen var ganska tom på folk så gjorde det inte speciellt mycket då maten kom fort och vi hann ha en trevlig kväll.

Även med huvudrätterna tog vi in allt som lät gott och delade på. Det var så mycket gott på menyn som vi ville testa.

Givet var ju en Vindaloo, en av våra favoriter och även den maträtten som bräkte oss i Indien. Vi hade som mål på resan att hitta något som var så starkt att även vi inte pallade, och sista kvällen hittade vi äntligen en Vindaloo som var röd som döden i färgen! Och jag fick tårar i ögonen… många, Bardomsvännerna smakade inte ens ? Svettigt värre!

Vindaloo på Yogi var inte lika stark men värligt smakrik och hade den härligt orangeröda färgen som är typisk för Vindaloo. Egentligen är detta en rätt med rötter i Goa som ligger i västra Indien intill havet och är ett paradis för turister och backpackers och har mestadels kryddig och smakrik mat! Tydlig för en Vindaloo är smaken på chili och vitlök!

Till all indisk mat är Naan ett måste. Och för mig är det favoriten av alla brödtypee som finns i det indiska köket. Chatarina, papadum, foto, paratha, Puri osv har ju alla sin plats men mjukare och smaskigare än naan är det inte. Och för mig ska naan vara mjukt, vitlöksost, varmt och ha knapriga brända bitar. Namnen på Yogi är perfekt! Vi tog in ett naturellt naan och 2 vitlöksnaan och de var väldigt goda. De tar udden av den kryddigaste maten men ger också en del sälta och smörighet till rätterna. En perfekt kombi helt enkelt!

Ett dignande bord med massor av godsaker! självklart ris till så att man inte bara äter till naanbrödet.

På bilden ser vi även tre mindre fat, Vindaloo i mitten, och längst bort ser man Palak Paneer som är rätten jag beskrev ovan som vi åt väldigt mycket av i Indien. En indisk färskost (Paneer) med spenat, örter och kryddor. En enkel maträtt med så mycket smak, denna vegetariska rätt är riktigt god, skulle all vegetarisk mat smaka som denna skulle jag kunna bli vegetarian ? Och så närmast i bild Murgh Tikka Masala, givet på indisk restaurang. Kyckling som marineras i en masala och grädde. Masala betyder en mix och används för att beskriva husets kryddblandning, alla hushåll har en egen kryddblandning. Denna serveras sen i en tomatsås som oftast fått puta länge och blivit söt och smakrik. Supergott!

Alla tre rätterna var riktigt goda, och olika smaker. Det är väldigt trevligt att få olika smaker att välja på. Och personalen var väldigt hjälpsam och föreslog rätter som skulle gå bra ihop.

Palak Paneer var len och grönsakig, Vindaloo krydstark och Tikka Masalan som en varm kram. En bra kombo till riset och naanbrödet samt mangopickles och raitan vi beställde in på sidan av.

Sist men inte minst tog vi in en Khana Khazana som är en typ av mixed plate, en Thali som serveras i ofta Indien. En typ av ”3-10-rätters” beroende på restaurang… vår innehöll 5 olika rätter och ris, rasta, mangochutney och Papadum. De fem

Lika rätterna var lammcurrygryta, Murgh Tikka Masala, Malai Murgh Tikka, Shish Kebab, Chitoori Jhinga, dvs en lammgryta som var så mör att köttet ramlade isär, en kycklinggryta samma som vi hade ovan, en mild Kycklinggryta med grädde, cashewnötter och örter, en lammfärs-kebab med chili och kockens egna garam masala (kryddblandning) och till sist grillade kokokdoftande tigerräkor. Så det blev kanske lite kaka på kaka med kycklinggrytan och tigerräkor men de var så goda att det knappt gjorde något, men det kanske vi kunnat få utbytta om vi frågat. Men gott var det hur som helst!

Vi åt tills vi nästan sprack och det var så grönjävligt gott! Jag beställde in en Lemon Squeeze när min lassi tagit slut men den var inte lika god som jag fruktigt i Indien, men den var helt ok.

Så mycket god mat och restaurangen började tömmas på folk, och vi och ett annat bord satt kvar och åt upp vår mat. Jag la upp ett inlägg på Instagram och vips kom en av servitörerna med efterrätt, eller en grattis på födelsedagen till Hansson. ? Kul! Gillar ställen som håller koll på sin instagram!

De bjöd på en Kulfi, som är en traditionell saffransglass med kardemumma och cashewnötter. Ett perfekt avslut på en supergod middag med lite sött! Tack Yogi för denna överraskninkning ?

Helt plötsligt insåg vi att Yogi skulle ha stängt för en kvart sedan och vi fick lite bråttom så att personalen kunde gå hem, men det var ingen fara och personalen var verkligen supergulliga! De höll avstånd, men ändå kändes de nära, trevliga och glada! Vi gjorde rätt för oss och tackade så hjärtligt för en varm och kryddig stund och gick ut i ett tyst och mörkt Linköping. Kontrasten enorm, men en härlig kväll i denna konstiga tid. vi kommer definitivt tillbaka, förhoppningsvis snart, jag längtar redan…. ❤️

Du kanske också gillar…