LCHF

Blomkålsgratäng

Åh, vilken god blomkålsgratäng jag fixade till middag här om dagen. Inspirerat av ett recept från 56kilo och det blev så himla gott och rekommenderas varmt!

 

Blomkålsgratäng med bacon

1 blomkålshuvud (färskt)

1 röd lök

2 paket bacon

200 g färskost

3 dl grädde

1 ägg

1 klyfta vitlök

1 msk tomatpuré

1 dl riven ost

salt och peppar

1 Buljongtärning

Oregano

 

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär ner blomkålen i lagom bitar och lägg en buljongtärning i kokande vatten. Lägg därefter i blomkålen och koka i ett par minuter. Låt ånga av.
  3. Klipp bacon i mindre bitar, hacka löken och stek tillsammans så allt fått fin färg.
  4. Rör ihop grädde, färskost, riven vitlök, tomatpuré och ägg i en bunke. Smaka av med salt och vitpeppar och oregano, men det är bra att tänka på att baconet innehåller sin egen sälta samt att blomkålen är kokt i buljong.
  5. Lägg den ångande blomkålen i en gratängform och strö över lök och baconfräset. Häll över oströran samt strö över den rivna osten.
  6. Grädda i ugnen ca 15 minuter tills gyllenbrunt.

Superenkel matlådemat och fryser riktigt bra. Jag tycker det kan vara trevligt med en grönsallad till eller kanske bara lite tomater och balsamvinäger. Men en riktigt höjdare som man kan varierar med smaker och kryddor i all oändlighet. Detta kommer garanterat att vara min go-to om vi behöver snabba matlådor.

Tyvärr tror jag inte det blir lika gott med fryst blomkål eftersom den redan är nästintill sönderkokt men det är verkligen värt att testa. Men det får bli nästa gång =)

Du kanske också gillar…