Festivities, Food

Eid el Adha

När jag stängt igen jobbdatorerna, rullade vi norrut och till mamma och pappa.

I fredags började den muslimska offerhögtiden Eid el Adha, och vi åkte upp för att fira med mamma och pappa.

In the road again…

Eid el Adha är firandet till minne av Ibrahim (Abrahams) villighet att offra sin son till gud. Och i Egypten är denna 1 av de 2 stora högtiderna, och firas med slaktande av får som man sen velat ut till fattiga och behövande, för att dela med sig av det gud har givet en.

Egentligen kan man man kalla alla högtider inom Islam, högtiderna då man äter massor med mat och denna är inte annorlunda, så här kommer en bildkavalkad med mat ??

Max, mamma och jag hamnade direkt på altanen och mös i skuggan. Det var varmt och solen visade sig från sin varmaste sida. Adde och pappa var på framsidan och hjälptes åt att beskära körsbärsträdet. Adde klättrade kanske inte så mycket men istället för att pappa skulle klättra på stege var det bättre att ta dit Eckes Trädtjänst!

Wilderbeast var också hos mamma och pappa, så hela familjen var samlad. Det var länge sen sist, pga Corona. Wilder har haft Corona men har klarat sig bra!

När trädbeskärningen var färdig, tände pappa grillen och mamma förberedde det sista med maten. Jag nöjt bara av att ha semester ? Pappa grillade oxfilé, mums!

Mamma hade lagat så mycket mat att vi sa till henne att låta bli att laga det sista, det var så mycket mat att vi knappt visste var vi skulle börja.

Mahshi – kåldolmar med en tomat- och risröra. Så grymt goda, handrullade så klart mina favoriter.
War’a Einab – Vinbladsdolmar med en tomat- och risröra (samma som ovan), även dessa handrullade. Dessa är Addes favoriter!
Batatis mehammar – Potatis i en tomat och vitlökssås som steks i ugn. Så gott! Äta med ris.
Fattaeh – Traditionsenligt äta denna rätt på Eid el Adha, i botten ligger friterat bröd, toppat med ris och tomatsås samt en buljong gjord på lamm (oftast) och en vitlöks- och vinägerdressing. Jag gillade inte Fattaeh tidigare men nu gillar jag det skarpt. Vissa har kött Indien Fattaeh, men det har aldrig mamma, det äter man vid sidan av.
Filodegsrullar med köttfärs.

Ja, och så Oxfilé också, som jag tycka ha missat att fotografera. Och sallad och ris till såklart! Behöver jag säga att vi åt tills vi sprack och sen åt vi lite till? Mammas matlagning är ju alltid strålande, och pappas oxfilé är i världsklass. Så gott!

Sen var det dags att spöa de andra i När då då? Och vi delade upp oss i tre lag och Adde och jag vann! ? Spelet går ut på att man ska gissa när olika händelser, personer, uppfinningar osv hände i förhållande till andra. Och det som är säkert är att allting hände alltid långt tidigare än man tror!

Fika!

Sen dukade mamma fram fikat! Och det var inte en typ av kaka, utan tre olika saker!

Konaafa- så gott!
Baklawa med russin och nötter
Kladdkaka med fudge och toppad med pistaschnötter

Och vi satt länge och pratade på altanen, tills mörkret lagt sig och det var dags för kväll. Wilderbeast begrav sig hemåt och Adde, Max och jag la oss i ”vårt sovrum”. En riktigt fin eftermiddag och kväll med mina föräldrar, en fantastisk sommardag!

Du kanske också gillar…