Blog

Fem en fredag v43: Ord

God morgon! Eller god vet i f*n… har de tre senaste dagarna vaknat kring 02-03 med migrän och har haft varierande grad av migrän hela dagarna. Idag har migränen valt att inte ge sig alls…. Och jag känner att jag helst vill bara gå och lägga mig igen, men jag ska försöka jobba lite för att få undan det som behövs. Men vi får se hur dagen artar sig…

Men vi börjar med en Fem en fredag hos Elisa Matilda med temat Ord. Jag gillar ju verkligen språk och ord så det känns som ett roligt tema!

1. Vad har du för favoritord? Tror faktiskt inte jag har några favoritord egentligen, utan det är snarare innebörden som jag/vi privat gett orden. Snarare tycker jag om att skapa egna ord eller ett eget språk och dessa ord tycker jag väldigt mycket om… ofta är det ord som jag översatt från andra språk och använder i dagligt tal på svenska eller engelska.

2. Vilket ord kan du inte säga? Framgent! Jag förstår inte riktigt varför detta ord har dykt upp de senaste 5 åren och varför det använd så ofta. Jag tycker det låter äckligt! Men det används OFTA och GÄRNA på mitt jobb.

3. Vilket ord har du alltid svårt att stava? Förr i tiden hade jag väldigt svårt att stava och det kanske inte var så konstigt eftersom min svenska skolgång har varit väldigt kort, dvs 5 år och resten har jag gått i Internationella eller Amerikanska skolor. Och då blev kanske det lite kaos i min hjärna gällande det svenska språket. När jag flyttade hem när jag var 18 för att plugga vidare på universitetet tyckte mina barndomskompisar att jag pratade konstigt eftersom min svenska ersätts av någon sorts svengelska och jag använde ord HELT FEL. Men det har jag nu, tror jag, korrigerat så att det 😉 Så jag är ganska noga när det kommer till språket och stavar oftast inte fel.

4. Med vilka fyra ord skulle du beskriva veckan? Kontorsarbete, skratt, migrän och trötthet.

5. Finns det tillfällen som du ordbajsar? Hej bloggen 😉 Ja, det kan man nog säga. Det blir nog en hel del ordbajs både på jobbet och bloggen och annars. Det är sånt behövs ibland när man pratar med kunder =)

Du kanske också gillar…

27 kommentarer

 1. Vacker höst, tråkigt med migrän, sociolekt heter det när en grupp skapar och använder egna ord, exempelvis inom familjen, eller arbetsgrupp, lätt att använda ord fel… och de byts ut också.

  1. Karoleen säger:

   Intressant! Tack för det =)

 2. säger:

  Du får nog även framgent stå ut med det ordet 😀

  Det där med de egenskapade orden lät intressant. Har du några exempel?

  1. Karoleen säger:

   Urk! 😉

 3. säger:

  Wow det ser ut som dine trær står i flammen som stearinlysene.

  1. Karoleen säger:

   Tack tack!

 4. säger:

  Höstens färger är underbara! Synd att löven faller av. Det är roligt med ord, och jag använder mig nog ganska ofta av gamla uttryck, som t.ex. framgent. Ha det gott i helgen!

  1. Karoleen säger:

   Jag vet, det är dåligt att det försvinner, men så är det väl alltid, allt vackert försvinner för att något annat underbart kan komma 😉 Haha, mmm…. framgent känns gammalt, men också som något jobbigt modeord nu. I alla fall hos oss på företaget, för att låta “smartare”.

 5. underbara höstfärger! migrän är jobbigt. men det kan försvinna. det har min gjort. men nu har jag värk i covid-armen istället. en blir utmattad av värk. krya på oss!

  1. Karoleen säger:

   Tack tack! Hoppas vi båda slipper värken!

 6. säger:

  Jag gillar ordbråkeri (också ett egentillverkat ord). Många återkommande och populära ord får man stänga öronen för. Ett tag tog jag mig för att räkna det återkommande ordet i ett föredrag.
  SÅ underbara bilder som du visar!

  1. Karoleen säger:

   Ordbråkeri tycker jag var mycket bra ord! Tack!

 7. säger:

  Sååå fina bilder. Och härligt att läsa dina reflektioner om ord.

  1. Karoleen säger:

   Tackar!

 8. säger:

  Så vackra höstbilder! Ordbajseri är en konst som jag märker att säljarna på jobbet bemästrar till fyllest, själv ordbajsar jag ibland om jag blir nervös men det blir nog mest svammel 😁

  1. Karoleen säger:

   Haha… ja säljare brukat vara experter på ordbajseri. Men jag tycker att deras ordbajs är en helt annan nivå av bajs 😉

 9. säger:

  Härliga träd och ja bilderna öht! Kul att läsa dina svar!

  1. Karoleen säger:

   Tack! =)

 10. Cabe säger:

  Framgent är ett riktigt perverst ord.

  1. Karoleen säger:

   Hahahahahahha! Älskar dig! 🥰

 11. Skoj läsa dina svar på fredagens fem. Tycker det där med egenskapade ord lät jätte intressant. Och frågar som Robert W, har du några exempel?
  Härliga höstbilder älskar höstens färger.
  Ha en härlig lördagskväll.

  1. Karoleen säger:

   Oj, svårt när man ställs på pottkanten så där. Alltså vi har massor av ord som inte är “vanliga” men oftast handlar det om att vi använder en variant av något från ett annat språk och försvenskar det. Eftersom vi inte riktigt har någon gräns mellan svenska och engelska så blandar vi ganska vilt och skinka heter tex Skank, kaffe heter Coppy osv

 12. säger:

  Osis med migrän! Har haft migrän själv sedan 13-årsålder. Ärvt av min pappa. Kan berätta att den avtar när klimakteriet börjar, men det lär ju dröja ett tag för din del. Vet precis hur du känner dig- YUCK!!!

  Ja, du är ju också gift med en “icke-svensk”, så även här förstår jag precis vad du pratar om. Min svengelska make och jag har uppfunnit massvis med roliga ord som ingen förstår – utan vi själva såklart. Älskar sånt. Det är som att uppfinna ett nytt språk.
  Håller tummarna nu att din migrän släpper.

  1. Karoleen säger:

   Ja, du jag har också haft migrän länge, sen jag var tonåring, men det har blivit värre på äldre dagar. Tyvärr men jag hoppas att det blir bättre nån gång, men jag har ju då klimakteriet att se fram emot 😉 Kul att höra att det är fler som hittar på ord 😉 Tack tack!

 13. säger:

  Ha ha, jag blir alldeles fnissig när jag läser din reaktion på ‘framgent’. Jag använder det en del. Hoppas att migränen givit med sig sedan du postade det här.

  1. Karoleen säger:

   Tack du, det har den, nästan… men jag har haft migrän i snart en vecka… det är inte kul! Framgent är urkigt 😉

 14. […] Paula, Michaela, Helen, Kina, Klimakteriehäxan, Hannele, Mrs Calloway, Robert, Susie, Petra, Karoleen, Anette, Gerd, Jenny, […]

Kommentarer är stängda.