Blog

Fem en fredag 2022 v46: Inflation

God morgon!

Busen!

Här har det ganska precis blivit vinter, eller någon form av kallhöst… I morse var det kring nollan och is på rutan. Det vankas snö i helgen så det är god tid att sätta på vinterdäcken, dra fram värmesladden och rusta bilen för vintern. Sånt där tråkigt som man måste göra för att vara förberedd när man bor på landet ifall man landar i en snödriva eller kör på något djur och blir stående ett tag.

Vaknade alldeles för tidigt i morse, strax efter 0400 och kunde för mitt liv inte somna om, så jag låg och scrollade på mobilen och lyssnade på podd. Tyvärr med en naggande migränkänning ovanför vänster öga, så vi får se hur dagen artar sig… Först jobb, fredagsfrukost med kollegorna, mer jobb och sen tänkte jag försöka runda av ganska tidigt ändå, har möte 1400 så jag tänkte “bunk off” efter det.

Suget är stort!

Har väl egentligen inga större planer efter jobbet, men jag funderade på om man kunde knåpa ihop en god middag och kanske en fredagsdrink! Jag är så orimligt sugen på saffran just nu och skulle mörda för en riktigt fluffig saffransbulle men DET ÄR INTE TILLÅTET ÄNNU! 😉 Inga saffransbullar innan advent, det är sen gammalt! Så därav tänker jag något med mustigt med saffran. Kanske en risotto med skaldjur (flashbacks till Hummerrisotton som var grym). Nomnomnom! Får fundera vidare…

Men först, tar vi Fem en fredag hos ElisaMatilda med temat Inflation.

Ahhhh….förra årets bullar hos mamma och pappa!

1. Vad har det blivit för mycket av hemma? På senaste tiden är det faktiskt godis, för mycket godis. Det trodde jag aldrig att jag skulle säga 😉 Jag är ju en lösgodisråtta av rang och drömmer ibland om den perfekta lösgodisskålen, men just nu känns det som att jag förätit mig lite. Jag köpte en stor godispåse förra helgen och vi har ätit några bitar varje dag efter middagen. Men nu känns det helt enkelt som att det blivit för mycket av det goda.

Läcker bild jag tog imorse på vägen in till jobbet!

2. Vad skulle du gott kunna göra av med? Migränen, Tröttheten, Osäkerheten och alla andra känslor av Otillräcklighet som kommer ibland. Men om man tänker sig mer fysiska saker så är det allt “extra” som jag aldrig kommer använda men sparar utifall att.

Hummerrisotto ser ju inte dumt ut eller hur?

3. Vad har tillkommit i ditt hem som inte passar in? Hmmm…. inte så mycket, eller rättare sagt vi har väldigt mycket saker som kanske inte har en given plats, speciellt i form av fordon. Vi har ganska många olika saker med regskyltar som vi egentligen inte har bra ställen att parkera vid o-användning. Vi skulle behöva ta tag i att ev bygga ett extra garage. Men vi måste bara bestämma hur det ska bli, vissa av oss läs jag) vill inte att det förstör intrycket av trädgården och vissa (läs Adde) vill att det ska fungera smidigt, och dessa två saker går inte alltid ihop 😉

4. Vad har du lagt mest pengar på i år? Oj, det är nog mestadels huset skulle jag tro om man tänker mängden pengar. Men det är ju inte så konstigt att man kanske spenderar mest pengar på sitt boende, räkningar osv. Men om man tänker mer p.g.a. ökade priser osv så är det nog maten som har blivit mycket dyrare.

Mer brödbak åt folket!

5. Vad har mest ökat i pris som du vanligtvis köper? Rent spontant skulle jag säga bröd, jag tycker bröd har blivit orimligt dyrt! Orimligt i förhållande till inflationen så känns priserna på bröd helt galna! Det triggar ytterligare mitt intresse för att börja baka eget bröd, jag tror att jag skulle bli riktigt duktig på det om jag bara la manken till.

17 thoughts on “Fem en fredag 2022 v46: Inflation

 1. vi göteborgare är inte så förtjusta i saffran… lussekatter UTAN saffran tar först slut i affären. Baka eget bröd har alltid varit lönsamt, men nu är mjöl också dyrt.

 2. “Kallhöst” var ett bra ord för det vi upplever just nu! Tog en promenad i snålblåst, inte särskilt mysigt alls.
  Fin hund du har! Och saffran hinner du väl få … vare sig du bakar själv eller köper. Bröd har absolut blivit dyrare.

 3. Den där hummerrisotton skulle jag kunna döda för – MUMS! Saffran är inte en av mina favoritkryddor måste jag säga, men i paëlla kan jag köpa den;-)
  Bröd har jag faktiskt inte tänkt på att det har blivit dyrare, men nu när du säger det så. Sedan har vissa brödprodukter hos min lokala ICA försvunnit ur sortimentet – typ egenbakad rustikbaguette.

  1. Tror många butiker undviker bröd som inte köps lika mycket, när de väl använder ugnen bwhöver de baka störrw marginal-bröd. Ha en fin helg!

 4. Jag bakar nästan allt bröd hos oss och märker att också mjölet har blivit dyrare. Men man sparar en del pengar på att baka själv och dessutom doftar det så gott. Hummerrisotton ser väldigt god ut!
  Trevlig helg!

  1. Det låter mycket gott! Ska hitta något enkelt recept att börja med! Funderar även på att starta en surdeg. Trevlig helg!

 5. baka bröd är roligt och känns mycket tillfredsställande. och så är det mycket godare än det köpta. saffransbullar får en under inga omständigheter äta innan 1 Advent. den där hummerrisotton ser väldigt läcker ut

  1. Tack, du är nog en av få som håller med mig. Alla andra muttrar om att det får man visst det. Nä, 1 advent är gränsen. 😉

 6. Här har det helt plötsligt blivit vinter! Nu är det bara att ta fram skidorna om man ska iväg någonstans.
  Vilka fina saffransbullar du gjort. Lussekatter som är så gott. Jag ska också baka, men väntar nog lite.
  Ha en riktigt fin helg!
  /Ingrid

 7. Självklart ska du baka ditt eget bröd om du har det intresset! Då kan du ju sno ihop några saffransbullar också…Du undrar säkert vad jag är för filur som inte ätit socker sedan 1996! Inget godis, bullar, bakverk, sylt, med tiden så ändras smaken så att minsta lilla sockerkorn smakar väldigt mycket, för mycket. Men jag skulle inte tacka nej till en saffrans-fisksoppa! Ha en trevlig helg

  1. Imponerade! Jag förstår inte hur du lyckats undvika allt sånt, det är ju så gott 😉 Saffransfisksoppa är ju underbart gott! Ha en fin helg!

  1. Uh, tråkigt! Vi skulle inte klara oss utan bil, 5 bussar om dagen från byn funkar inte för dagens människa! Ha en fin dag!

Comments are closed.