Semester 2023

Semester 2023 dag 17

Regn och rusk! Det har kommit 19 mm regn under natten, gulligt 😉 Det känns lite som att man kan säga att den här semester verkligen har regnat bort. Men man ska ju inte klaga. Idag börjar ju tredje semesterveckan och jag vaknade tyvärr med migrän så det börjar inte bra. Men hur som haver gick vi upp och åt frukost och försökte mota bort huvudvärken. Är det inte färgglatt ute så får man göra det färgglatt inne på mackan 😉

Efter frukost och lite småfix så fick jag feeling och satte en bulldeg, kör på Johan Sörbergs recept från Riddarbageriets Söta, som var en av de första receptböckerna jag köpte när mattv började. Det var i samma veva som Leila fanns i rutan och jag precis hade flyttat hemifrån och börjat inse att jag inte kunde laga mat eller baka. Jag kunde knappt koka ägg. Men jag behövde äta och därmed fick jag se till att lära mig och då var Johan och Leila favoriterna på TV. Och medan bulldegen jäste så bakade jag Chocolate Chip Cookies i massor. Så himla goda!

När bulldegen var färdigjäst fick jag hjälp från Adde att kavla ut den och bre på fyllningen. Det skulle bli två olika sorter, hälften kanel och hälften vanilj. Det ska vara mycket fyllning, väldigt mycket! Inga torra bullar här inte!

Sen fick bullarna jäsa ytterligare 60 minuter och då gjorde jag, små munsbitar, hälften med ädelost och hälften med pizzatopping.

Enkla men ack så goda! Perfekta som mellis eller drinktilltugg och kan varieras i all oändlighet. Anledningen till mina toppingsval var helt enkelt att jag hittade några “rest-påsar” av ingredienser i frysen. Jag fryser ofta in, små bitar ost eller ädelostsmulor, salami osv för att kunna använda i såser, pajer eller ja, i dessa t.ex. Ädelostmnsbitarna smakar väldigt mycket som Petite Choix som Adde och jag gjorde ofta när vi först träffades. Supergoda, men lite små bökiga att göra pga spritsningen osv.

Och pizzavarianten har strimlad salami och skinka, samt ost och oliver. Sånt jag toppade senaste pizzan jag gjorde med. Perfekt att spara på i frysen om man får för mycket topping.

När dessa sen kom ut ur ugnen var det dags för sista stegen med bullarna. Dessa hade jäst jättefint och skulle bara penslas och pärlas och sen gräddas i ugnen i 6 minuter. Titta bara så fina de blev efter gräddningen!

Vaniljbullar har jag aldrig gjort tidigare, men oj så gott! Blir fler gånger!

Och efter bakandet så fortsatte vi med matlagningen i köket. Och passade på att äta Kristallmiddagen som inte blev av igår på den riktiga bröllopsdagen! När vi lagar mat tar vi ju ofta något att dricka och Adde tog sig en öl och jag tog mig en ny The Sour Project med smak av grapefrukt, te och linblomma! Så himla god, dessa är numera mina favoriter. Så fräscha och goda, perfekt som en enklare drink som är roligare än vanlig cider.

Till förrätt blev det en enkel Toast Skagen, med en egengjord skagenröra. Den i butik brukar vara ganska meh, så jag gjorde en egen på crème fraiche, rödlök, dill, rom och räkor. Och så smörstekt toast till.

Till huvudrätt körde vi på en klassiker, rosa pepparstek och potatisgratäng, med smörslungade sugersnaps och en sjuhelsikes brunsås (om jag får säga det själv). Varför ändra på ett vinnande koncept liksom!

Alltså, om ni har tid gör en egen brunsås, det är så himla mycket godare! Och låt den koka ner så att den blir lite tjockare och mustigare!

När vi kände att maten hade lagt sig lite så blev det efterrätt…. En gedigen ostbricka! Vi hade köpt ostar på Norins, en klassisk Cambozola, en Cambozola Grand Noir och en St Agur.

Till serverade jag en fikonmarmelad som jag fått från Grannarna som tack för hus- och Ernstvakt. Blev perfekt till!

Nomnomnomnom! Så himla gott!

En god middag för att fira lite, 15 år, Kristallbröllop, jo jag tackar. Tack Adde <3

Du kanske också gillar…