Tännäs 2024

Tännas 2024 dag 1 – Söndag

Lite halvspontant veckan innan bestämde vi att årets fjällresa skulle bli av. Stugan i Tännäs stod tillförfogande då Svärföräldrarna var iväg på en 500-mils resa med husbilen, så vi passade på att göra en expeditionsresa. Expeditionen skulle utmynna i några punkter för framtiden, helt enkelt för att se om vi kunde göra detta till något återkommande om vi så skulle vilja. Resultat fick vi se, om vi vände och åkte hem igen dag 2 eller om vi kunde stanna hela veckan och hur förhållandena var. Ett äventyr helt enkelt 😉

Vi packade bilen full med grejer, herregud vad grejer man måste ha med sig när man ska åka iväg. Och inte ett endaste skidplagg, skoterutrustning eller skidor hängde med. Hur ska det gå om vi behöver ha med något sådant, jo, takbox behöver inhandlas helt enkelt 😉 Med hund blir det ju halva bagaget också fylld med en bur och en lurvig hund. Och eftersom vi skulle se om man kan “jobba” och inte bara ha semester i Tännäs, hade vi med oss extra skärmar då vi båda egentligen behöver det i arbetet. Så allt som allt var det en mycket full bil som rullade iväg på morgonen…

Ute sken solen men vi hade fått snö på natten och det var mindre underhållande. Bilen fick borstas och skrapas och värmas upp innan vi kunde åka iväg. Men kvart i sju kom vi iväg, nästan en timme efter vi hade velat, men det strulade lite på morgonen och för lite sömn gjorde att vi helt enkelt drog lite på det. Vi hade ju egentligen ingen speciell tid att passa, men om själva resan tar 8 timmar från dörr till dörr, utan ett enda stop, så är det ju en heldagsaktivitet med hund. Så vi var beredda på att vi var tvungna att stanna till minst 3 gånger, helst 4 och ta promenader med bullen. Men, som sagt detta var en expeditionsresa… många frågetecken och väldigt få svar och förväntningar hade vi.

En magisk morgon! <3

När det ser ut så här så är det svårt att vara irriterad på snön… Jag älskar soliga vinterdagar!

När vi åkt under E4:an och började rulla mot Motala minskade snömängden en hel del på marken. Men på bilen låg snön kvar länge, för det var några minusgrader trots solskenet. (Ni får ignorerar alla reflektionerna i bilderna, det blir mycket sånt när man fotograferar i bilen).

Där nånstans var det dags för frukost – och sen gammalt betyder det givetvis Äggmackor!

I Askersundstrakten höll resan på att få ett abrupt slut! Det var blankis in i en rondell, så det är flera lastbilar och bilar som höll på att smälla… Bromsarna tog inte alls och det var tur att det fanns 2 filer att dela upp sig på. Intressant start och skönt att det gick bra. Tyvärr fortsatte det “dåliga” väglaget ett tag, dock inte med mer blankis som tur var. I Askersund fick vi också se deras vackra kyrka… det var fint i vinterskrud.

We be rolling förbi Åsbro…

I Karlskoga fick vi stanna till då våra torkarblad var så fruktansvärt dåliga… Hittade inga torkarblad tyvärr, men vi hittade varsin french hotdog 😉

Och sen tog vi första promisen med bullen i närheten av Kyrksten. Hittade en bra liten promenadstrecka med många djurspår och det är ju alltid tacksamt så får Max jobba lite med nosen och hjärnan, så att han aktiveras lite också. Inte bara blir av med spring i benen.

On the road again och snön ökar i mängd men solen värmer upp så härligt. Jag bara satt och mös <3

Ah så vackert kring Filipstad!

Kring Vansbro blev det mer trafik. Vi tog denna vägen eftersom det var en tävling kring Falun, så vi skulle slippa en större trafikstörning.

Ah – älskar’t! <3

I Mora-trakten blev det mer snö – ett riktigt vinterlandskap!

Vi stannade till på OKQ8 för att hitta torkarblad, gå på toa och ta ett litet varv med bullen. Bilen såg ut som att de fått någon sorts snösjukdom av allt is och modd på vägen. Bullen var dålig i magen så det kändes inte riktigt bra. Det var inte alls bra för vår resa… Men vi fick ta det som det kommer.

Lilla fisen verkade trots må bra, trots att han var dålig i magen.

Vackert in mot Mora! Nånstans bredvid kyrkan där träffade jag mina svärföräldrar för första gången 2006. Snart 20 år sedan, på en kinakrog på väg till Fjällen! Herregud, tänk att jag vågade göra det och att mina svärföräldrar tyckte det var ok att jag hängde med utan att de träffat mig tidigare. <3

Lunchen blev en levain från en annan mack i Mora – vi åkte till hälften av Moras mackar samt Biltema för att hitta torkarblad, för vi hittade tyvärr inte vad vi letade efter. De värsta torkarbladet (bak) hittade vi inget. Men men, vi kämpar på…

I Älvdalen finns denna vackra kyrka… Superfin!

Österdalälven!

Och denna fantastiska sjön i Älvdalen! Wow!

Promenad med bullen i solskenet!

Och sen kom ögonblicket när vi äntligen såg riktiga fjäll…. I Särna…. hjärtat skuttade till… <3

Och sen kom första skylten till Tännäs – 86 km! Det är samma väg som vi har åkt till Lofsdalen, Storfjäten och Lillfjäten. Den känns igen och är bekant – men vi kom inte riktigt ihåg att den var så himla guppig på sina ställen!

Väglaget var sämre hela 311 (tror jag den heter) och det tog en väldans tid för de sista milen. Ett par stop med bullen blev det också så att han fick lätta på tryckte lite. Stackars liten <3

Sista böjen innan vi var framme…. Tännäs! Framme strax efter 1700. Resan hade tagit oss strax över 10 timmar med alla stop. Inte så tokigt ändå!

Vår lilla stuga, nummer 2 i Fjällbyn!

Incheckning och sen packade vi ur bilen och gick lite husesyn. Tog lite bilder innan jag började plocka undan de flesta mattorna och vovveanpassade/skyddade huset lite. Storstugan!

Storstugan del 2 – tillika vår arbetsplats för den kommande veckan!

Storstugan del 3 – öppna spisen! Space-igt värre!

Välkomst choklad – ja, men det är väl den bästa typen av välkomnande 😉

När bilen var urpackad och vi hade gjort oss lite hemmastadda så tog vi en promenad runt fjällbyn!

Vi gick upp till högsta stugan för att kolla utsikten mot alla håll. Och ett varv runt alltihop för att bara checka av hur man kunde promenera och vart det var snöröjt osv.

Tillbaka till stugan!

Vi satte oss på altanen och tog en kaffe och borstade Bullen lite innan det var dags för att ta kväller.

Bullen mådde sådär… men han var väldigt nyfiken och tyckte det var spännande att både sitta vid altanen och titta ut men också att hitta alla djurspår runtikring!

Adde var iväg och köpte ved (vi hade tänkt ta med oss egen, men som sagt, 1. vart fan skulle den fått plats och 2. det var inte alls speciellt dyrt att köpa) och så tände vi en brasa i ufo-ugnen! Och så åt vi lite mat framför brasan och gick och la oss väldigt tidigt, dels hade varit en riktigt lång dag dels skulle vi upp och jobba morgonen efter. Och eftersom Bullen var dålig i magen (som han även var i julas) viste vi att det kunde bli en väldigt jobbig natt med nödprommisar varannan timme.

Men första delen av expeditionen var gjord, vi tog oss upp till Tännäs, hela och rena. Etapp 1 – Check!

Du kanske också gillar…